Pokanje s členki na prstih rok
Pozdravljeni,
stara sem 39let, že od mladosti imam takšno razvado, da si pokam s členki na prstih obeh rok. Nekako si ne morem pomagati, kar začutim, da bo počilo in potem kar “pokam”. Brala sem, da naj pokanje ne bi bilo škodljivo, tako da se potem zaradi tega nisem odvadila tega početja.
Vprašala bi, ali to drži tudi v primeru, ko gre za namerno pokanje? Pride namreč kakšno obdobje, ki je bolj stresno in takrat lahko počim s členki tudi po več desetkrat na dan 🙁
Zadnjih nekaj tednov pa čutim bolečino v levem palcu, kadar ga premikam, npr. krožim z njim ali pa ga želim iztegniti. Bolečino v dlani, v vseh prstih, čutim zadnje čase tudi zjutraj, ko se zbudim in moram počasi razgibati prste. Ali bi lahko šlo za kakšen bolj resen problem?
Najlepša hvala že vnaprej za odgovor.
Pozdravljeni,
pri pokanju prstov gre za t.i. vakuumski pok – pok nastane, ko se sklepni površini sosednjih kosti razmaknejo. Takšno pokanje kratkoročno sicer ni škodljivo, lahko pa z leti povzroči ohlapnost sklepov in tudi spotano pokanje, ki pa je lahko moteče.
Če se bodo bolečine nadaljevale, priporočam vsekakor razjasniti vzrok. Menim, da je verjetnost, da so bolečine povezane z izvajanjem pokanja, majhna.
Najlepša hvala za odgovor. Bom poskusila še malo bolj podrobno opisati bolečino v levem palcu- kadar recimo kakšno stvar primem ali dvignem (ni treba, da je težka), stisnem roko v pest in s palcem pritisnem ob kazalec, takrat čutim bolečino in kar nimam moči…ali pa ko palec stisnem v dlan. Zdi se mi, da je bolečina tako na notranji strani kot zunanji, kjer se palec začne. Tudi boli na pritisk. Malo sem brskala po internetu, pa ne vem, ali bi šlo lahko za sedlasti sklep? Katera preiskava pa bi bila najbolj ustrezna?
Hvala že vnaprej.
Prosim.
Da, po opisu gre za sedlasti sklep (sklep med zapestje in 1. dlančnico). Če bodo bolečine vztrajale, priporočam opraviti slikanje roke in prstov z magnetno resonanco.