Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija pojav zlatence pri novorojenčku in materin Gilbertov sindrom

pojav zlatence pri novorojenčku in materin Gilbertov sindrom

Spoštovana,
zanima me naslednje:

Imam Gilbertov sindrom (moji zadnji kontrolni letni izvidi pred nosečnostjo so bili: celokupni Bilirubin 45,9; direktni bilirubin 11,2; indirektni bilirubin 34,7, ob zvišanem AST 0,53 in kreatinin 83; imela sem rumene beločnice in izraženo prekomerno utrujenost – vzrok za vse to takrat bi naj bil stres).
Sedaj sem noseča 25 tednov in kontrolni izvidi v 21 tednu nosečnosti so bili: AST, ALT in GGT v mejah normale; celokupni bilirubin 19,5 in direktni bilirubin 5,0; rumenih beločnic nimam in pretirane utrujenosti ni.

1. Ali lahko Gilbertov sindrom, ki ga imam vpliva na mojega dojenčka in če, kako se bo to kazalo( patološka zlatenca???) in na kaj moram biti pozorna v sami nosečnosti in kasneje pri otroku?
2. Zanima me tudi, ali bi zaradi tega bile potrebne pri otroku takoj po rojstvu kakšne dodatne preiskave?

Hvala za odgovor in lep dan.

Spoštovana,
Gilbertova zlatenica je dominantno dedno pomanjkanje ene od prenešalnih beljakovin v jetrih, ki ima nalogo, da “asistira” pri pretvorbi v vodi netopnega, nekonjugiranega bilirubina v vodotopno, konjugirano varianto, ki ga človek izloči s sečem. Stopnja pomanjkanja je zelo raznolika, pa vendar to pomanjkanje v ničemer ne zmanjša kakovosti ali dolžine življenja. Celo nasprotno – nekonjugirani bilirubin v takšnih nizkih koncentracijah deluje kot odličen antioksidant. Zato sem čisto zadovoljna, da imam to napakico tudi jaz. Drži pa, da sem takrat, ko sem utrujena, virotična ali po dežurnih bolj rumena, a me to ne moti.
Novorojenčki mater s tem sindromom so lahko bolj zlatenični, ni pa nujno – predvsem v odvisnosti od drugih dejavnikov (izguba teže, število odvečnih rdečih krvničk – ki je močno zvečano pri za nosečnostno trajanje premajhnih novorojenčkih ipd) ter od stopnje pomanjkanja prenašalne beljakovine, ki so jo podedovali.
Vsekakor vam ni treba skrbeti, saj takšne zlatenice pri novorojenčkih niso nevarne in je le v izjemnih primerih (ko deluje več prej naštetih dejavnikov skupaj) potrebno ukrepanje s fototerapijo.
Za preiskave pri novorojenčku se samo zaradi vaše “bolezni” ne bomo odločali, prav tako vam ni treba ničesar delati drugače v nosečnosti, kot bi sicer – če Gilberta ne bi imeli.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close