pojasnitev izvidov
Pozdravljeni!
Tokrat sem spet jaz. Trenutno imam prehodne težave z ravnotežjem, ampak nisem zato tu.
Moja mama ima že skoraj 2 meseca podobne težave, kot so bile pri meni (pisal sem vam zgoraj). Prvič do zdaj ji je kompletno odpovedalo ravnotežje, dobila je betaserc. Prvi mesec je jemala 24mg, zdaj le polovico, ker pravi, da se ne počuti dobro, ko vzame celotno tableto. Trenutno je opravila nevrologa, ki ni našel nič. ORL ima junija, CT glave čez 7 mesecev, UZ vratnih žil pa še ne vem. Danes je imela sicer spet napad vrtoglavice, vendar očitno močnejšega, ker pravi, da je slišala neko brnenje v glavi in pritisk je narastel, kot da ji bo glavo razneslo (tako mi je opisala). Ata ki je sedel poleg nje pravi, da se ji je glava precej tresla med napadom, vse skupaj pa je trajalo nekaj sekund.
Iz glasa sem seveda opazil, da jo je zelo strah, ker je govorila dokaj panično in misli, da to ni le ravnotežje ampak kaj hujšega, čeprav jo skušam pomiriti.
Glede na napisano verjetno ne more biti kaj hujšega? Stara je 48 let, visoka 168cm, težka okoli 65kg, krvna slika, vključno z maščobami, sladkorjem in ščitnico je normalna. Zanima me tudi ali je polovična doza betaserca zadosti učinkovita v njenem primeru.
Lp,
Goran
Ob težavah, kot jih opisujete pri vaši mami je potrebno kar takoj obiskati zdravnika, splošni zdravnik naj jo napoti k nevrologu po nujno. Bolj kot ostali znaki zdravja, ki jih opisujete je za opisane težave pomemben krvni tlak ali morebitna okvara vratne hrbtenice.
lep pozdrav,
Pozdravljeni,
kepo vas prosim za pojasnitev izvidov radiološke preiskave.
Sprašujem za hčerko staro 16 let.
izvid:
Napotna diagnoza : tumor, paranazalni osteom desno.
Bilateralno retinirana molarja.
Izrazita krista gali.
Prosim vas za hiter odgovor, ker me neizmerno skrbi.
Hvala za razumevanje in vašo pomoč.
Lp,
aniri
Brez panike!
Tak izvid je mogoče tolmačiti le ob poznavanju klinične slike..to je poznavanju težav in spremeb, ki so vidne pri pregledu.
Tumor je v medicini vsaka zadebelitev, masa, v vašem primeru gre torej za tumor kostnega tkiva…nič ne piše kje je, kako velik je…
Ostali dve diagnoszi pa pomenita, da sta dva zoba še skrita in da gre za izrazito povsem normalno strukturo (krista gali) v lobanjskem dnu.
Brez panike še enkrat!
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Sem obupana mamica 11 mesecne punčke. Ob rojstvu bil TEOAE je bil odziven oz.normalen, zaradi suma na infekt (crp 25.6) dobila garamycin + se en antibiotik.
Ob kontroli pri 3m je bil TEOAE desno odziven, levo pa ne – bila je prehlajena.
Sedaj pri 11m pa sploh ni bil odziven.
19.9.je dobila hiconcil zaradi vnetja obeh uses ter tobrex zaradi vnetih oci, od 8.9.je prehlajena, nosek cistimo neprestano.
ORL izvid (1.10.2104)
Otoskopsko: v desnem sluhovodu cerumen,ki ga ne uspem odstraniti.Levo je bobnic zadebeljen, brez odseva. Nosna sluznica je mocneje nabrekla. Kataralno nadrazena sluznica žrela s tonzilami. V epif. je sluz, ki prekriva žrelnico.
Timpanogram :B, TEOAE : obojestransko niso izzivne.
DG;
Rhinopharyngitis ac. Catharalis
Disfunkcija usesnih trobelj
Asimptomatski izlivni otitis
Cerumen v desnem sluhovodu
Dobila je nasonex prsilo, kontrola cez 6 tednov. ..
Ali je moja punčka res naglusna ? Drugače jaz naglusnosti nisem opazila.
Kaj pomenijo vsi ti izrazi pod dg?
Ali so lahko vsi ti izvidi oz dg zaradi prehladov in predhodnega vnetja uses?
Kaj lahko pričakujemo?
Razvojna ambulanta 9.9.2014: lepo iz vseh strani odzvala, enostavna navodila lepo razume, ze tudi ceblja.
Sedaj pa me ocitno tale zadeva tolko zre, da samo iscem znake, če sliši ali ne…ne vem kaj in koliko odziva pričakovati od 11m starega otroka.
Resnično prosim za vase mnenje, ker me zelo skrbi in se sekiram.
Spoštovani,
Izzivne TEOAE ob rojstvu pomenijo normalen sluh.
Ker je sedaj deklica pogosto prehlajena – virusna vnetja (kataralna vnetja) sluznice nosu in žrela, sta Evstahijevi cevi slabo prehodni (tudi v njih je sluznica vneta). Srednji ušesi se ne prezračujeta (sprva podtlak, nato nabiranje tekočine namesto zraka), nastane izlivni otitis. Izmerimo timpanogram B (ni podajnosti bobničev). Ob bakterijski okužbi izliva v srednjem ušesu nastane akutno vnetje srednjega ušesa. Izguba sluha je pri izlivnem otitisu prevodna, še popravljiva. Pričakujemo, da se bo funkcija evstahijevih cevi (ušesnih trobelj) povrnila, ko se bodo prenehala oz pozdravila vnetja. Protivnetno deluje nosni kortikosteoid, ki ste ga prejeli.
Ko je timpanogram B, preiskava TEOAE ni izvedljiva – tekočina v srednjem ušesu onemogoča prenos zelo tihih zvokov. Izvedljiva pa je vedenjska tonska pražna avdiometrija v prostem polju, ki jo lahko naredi specialni pedagog.
Deklico čimveč govorno spodbujajte. Ob kontroli bo morda bolje.