Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? pojasnilo izvida

pojasnilo izvida

Prosim če mi razložite naslednje neznanke: lahko bi šlo za hondroblastom, ostro omejeno lezijo premera 3 cm brez okoliškega edema, DD hondrosarkom. Takšna je bila diagnoza po magnetni resonanci. Tumor je bil odkrit na levi stegnenici. Narejene je bila biopsija, sedaj pa čakam na histološke izvide. Imam pa 34 let.
hvala lepa

Ivan, če smem vprašat, kje in kako so vam naredili biopsijo – s tanko iglo, ali so odprli?

Lezija je nenormalno tkivo. Predpona hondro- pomeni, da izvira iz hrustanca. Hondroblastom je benigna (nerakava) tvorba. Ponavadi se naredi pri koncu kosti in običajno je ob njem še oteklina (edem). V vašem primeru so posumili še na možnost malignega obolenja (hondrosarkom), zato so vas poslali na biopsijo. Šele histološki izvidi bodo pokazali, za kaj točno gre.

Biopsijo so naredili s rezom, se pravi da so odprli. Je pa kirurg rekel da je tumor zelo trd in da je nenavadne strukture. Kaj mislite naj bi to pomenilo?

Ne vem in tudi ne razumem, zakaj so vas šli kar rezat, ampak zdaj tako ali tako ni drugega, kot da počakate na rezultate histologije. Saj najbrž bo še vse ok, če z izvidi slučajno ne bi bilo kaj v redu, pa vam svetujem, da se obrnete direktno na dr. Darjo Eržen (OI Ljubljana). Srečno!

Točno to. Če bi se izkazalo, da gre za sarkom, vas bo operirala dr. Erženova.
Tu pa nimate kaj skrbeti. Lp in srečno!

V kolkem času pa ponavadi pošljejo histološke izvide?

Po moje bi morali biti gotovi v dveh tednih.

Čez koliko časa pa potem zdravljenje če gre za sarkom? Kako to poteka?

Kolikor mi je znano, je pri sarkomih, bistvenega pomena operacija. Šele nato ostalo zdravljenje, če je potrebno. Za kakšen sarkom bi šlo (če bi bil sarkom) bi pa videli z pregledom tumorja po operaciji. Ker sarkomov je več vrst, lahko so nizkomaligni, srednje, visoko,… pa še kup drugih stvari se pregleda. Tako da bi, glede na izvid, bila dovolj le operacija, lahko bi se pa odločili za dodatno zdravljenje (npr obsevanje,..).

Verjetno dobiš tudi bolj strokoven odgovor. 🙂
Lp

Že tri tedne je od biopsije, izvida pa še nisem prejel. A je to normalna čakalna doba?

Jaz na tvojem mestu bi kar poklicala in vljudno vprašala, kako je z izvidi.

Včasih izvide pošljejo k osebnemu zdravniku- tako da telefoniraj še v svoj ZD, če so kaj dobili. Če ne, pokliči kirurga, ki ti je naredil biopsijo in vprašaj, kdaj lahko pričakuješ izvide.

Osebni zdravnik jih ni prejel.

Izvida še vedno nisem prejel. Da ne odpiram nove teme bi vam zastavil še eno vprašanje. Na roki sem opazil tri podkožne bulice, cca 1cm x0,5 cm. Imam tudi manjše bolečine ko stisnem pest ali ko stegnem roko. Mislite da bi to lahko bilo povezano?
lp

Svetujem ti, da si malo siten in telefonariš ter poizveduješ toliko časa, dokler ne izveš kaj je z izvidom. Naj ti na kliniki zagotovijo, da izvida še nimajo. Lahko se je izvid tudi kje založil, zato bodi vztrajen.

Ivan, če so te bulice pod kožo premične oz. če so del kože, potem verjetno ni povezano. Vseeno pa povprašaj za mnenje še svojega zdravnika.

Glede izvidov pa lahko rečem samo, da pri taki zadevi, kot je sum na sarkom po odprti biopsiji, enostavno ni sprejemljivo, da moraš toliko časa čakati na izvide. Me prav zanima, kje točno te obravnavajo. Na ljubljanskem OI gotovo ne bi tako dolgo trajalo.

Strinjam se s katajo: pobrigaj se zase, bodi siten in telefonari! In če tudi to ne bo v kratkem pomagalo, ti svetujem, da se obrneš kar na dr. Darjo Eržen ali pa dr. Markota Novaka na OI Ljubljana.
Sestra v ambulanti dr. Erženove je zelo prijazna in po moje se boš lahko brez težav naročil na pregled. Samo moraš rečt svojemu osebnemu zdravniku za napotnico.

Pa srečno, držim pesti, da bi se izkazalo, da je tumor na tvoji nogi benigen.

Sem poklical na kliniko in so mi dejali da bi bodo izvid končno poslali drugi teden. Povedali so mi tudi na tumor naj nebi bil malignan, zato naj bi zudi tako dolgo čakal.
Bulice na roki pa niso pomične, so na enem mestu.
lp

O, to pa je zelo dobra novica! Če so ti rekli, da ni maligno, potem si lahko oddahneš. 🙂

Glede bulic pa ne vem, če sva se dobro razumela: ali so premične – s tem sem mislila, če jih lahko malo premikaš z roko, da ni občutka, kot da so na kosti … Ampak glede na vse skupaj, mislim, da ni skrbi.

Lep pozdrav.

Carmina, hvala za vspodpudo. To pomeni da ni potrebno več nobenega zdravljenja ali se tumor kljub temu odreže?
Ali mi lahko prosim še kdo razloži pomen tumorskih markerjev? Imam zvišan tumorski marker CEA in sicer vrednost se povečuje, nazadnje sem imel 5,2.
lp

Tumor bo treba po vsej verjetnosti vseeno odstraniti z operacijo, da ne bi rasel naprej in povzročil kakšne težave, čeprav je benigen. Ni pa bojazni, da bi se ti razširil po telesu.

CEA je lahko povišan tudi zaradi benignih tumorjev, raznih vnetnih procesov, bolezni jeter, črevesja, pljučnih infekcij … Vrednost 5,2 niti ni ne vem kako visoka, sploh če si kadilec. Če je vrednost nad 20 ng/ml, pa to običajno res kaže na raka.

New Report

Close