Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? pohvala, vprašanje in moj neznanski strah

pohvala, vprašanje in moj neznanski strah

Pozdravljeni vsi skupaj! 🙂

Naprej moram pohvalit g. Ireno! Irena vi ste res od boga dani! Res, kot je že nekdo omenil, človeka ne odslovite, ne posvetite mu zgolj en stavek ali dva (kot drugje), vi se človeku res posvetite in ne izpustite ničesar. Škoda da nisem te strani našel prej – vem da bi me vaše besede pomirile. Vi ste kar sem potreboval nekaj časa nazaj 🙂

No pa k mojemu verjetno nepomembnemu vprašanju, a vseeno…
Sem sem zašel ker sem iskal informacije v zvezi z rakom dojke. Mojo punco že kake 14 motijo bradavičke. Pravi da so takega občutka ko da bi bile odrgnjene, recimo ko so nabrekle in bi se odrgnile po vlaknu. Ni bila športno aktivna, tako da je to nastalo verjetno kar tako. Ponavadi se to hitro poceli, tako da 14 dni se mi zdi malo dolgo. Bral sem da so simptomi za raka, izcedek, da jih potegne navznoter in pa občutljivost. Ni optipati ničesar in pa tudi barva in oblika prsi/bradavic/areol je enaka. Začelo se je 14 dni pred menstruacijo, tako da menstruacija naj ne bi imela vpliva. Koliko časa naj še čaka da bo ta občutljivost minila preden kaj ukrene?

Še o mojem neznanskem strahu:
Če bi vedel za tole stran verjetno ne bi bilo potrebno iti na 3 preiskave, samo zato ker me je bilo strah ali imam kako zloveščo tvorbo ali ne. Prav treba mi je bilo brat brošure s simptomi in gledat discovery channel. Kmalu sem sumil tvorbo na prsnici. Vzrok je bolečin, kot se je pokazalo kasneje, pa je bil zgolj nepravilna drža. Jaz pa na rentgen, pa še na plačan pregled k zdravniku za kosti, jao jao… In to sem trpel 1 leto. 1 leto me je bilo strah. Sem odlašal s pregledom in odlašal, ker sem čakal da bo mogoče minilo in zraven živel s strahom. Medtem ko so drugi kipeli od življenja sem jaz pogledal kakega starega ata in rekel “madona ata imate srečo, vi ste prilezli tako daleč, ko bi le še jaz”… pa bog ne daj da bi šel na pregled… še preden sem se pomiril glede prsnice se je začel drug problem v vratu. Pojavil se je nek občutek ki ni in ni in ni hotel izginiti. 100% prepričan sem bil da ga prej ni bilo. Ta fobija je bila še hujša kot prejšnja. In spet je trajalo da sem se le prepričal da bi bilo bolje iti na pregled in je trajalo eno leto, da sem le šel na pregled, kjer so ugotovili, da je kriva le malo povečana neka ampula/vrečka v grlu in nič drugega (kar bi lahko ugotovil takoj)… jao jao, mene je pa pogosto mrzla zona oblivala, zbujal sem se ves propoten, nisem mogel bit sproščen, ker sem živel v negotovosti, ničesar se nisem veselil, ker oh zakaj bi pa se saj bom itak že kmalu pod rušo… ah ja seveda, vmes se je pojavil še strah o raku na modih (ker sem 1 teden čutil napetost v enem modu) in potem sem jih vsak dan budno rolal med prsti če bom kaj začutil in sedaj po enem letu se niso spremenile a ma nič…. res grozno obdobje v mojem življenju in kako neumno če pomislim sedaj. rakofobija je huda reč, sploh če začneš pri tem še brat informacije o vseh možnih simptomih vseh možnih rakov. sem se pa nekaj naučil iz tega, škoda le da je trajalo tako dolgo, oz. škoda da nisem naletel na g. Ireno ki bi me sigurno oštela 🙂

Dragi Boštjan K!

Zahvaljujem se vam, da ste opisali svojo zgodbo na tako duhovit način, čeprav vam gotovo ni bilo lahko v trenutkih, ko ste si že naslikali v mislih svojo mračno usodo.

Žal nič ne pišete, koliko je vaše dekle staro. Skoraj vsaka ženska pa ima vsaj enkrat v življenju težave z bradavicami. Včasih ni potrebno drugega kot ležanje na trebuhu (tudi med spanjem!). Verjetno gre res za lažjo odrgnino. Bradavice lahko namaže z nevtralno negovalno kremo (najbolje otroško). Nasvete o najboljši kremi boste gotovo dobili na forumu starši staršem, kjer je nekaj mamic z izkušnjami o dojenju, pri katerem bradavice pogosto precej trpijo, se izsušijo in lahko razpokajo, lahko pa uporabite navadno kremo. Če se stanje izboljšuje, ni potrebno skrbeti. Kljub temu lahko dekle še kakšen mesec občasno čuti težave. Naj v tem času nosi udoben, športen modrček, ki nudi dovolj opore in preprečuje izrazitejše premike dojk pod oblačili. Spi naj na boku ali na hrbtu. Če so bradavice tako boleče, da ne more obleči modrčka in ji tudi navadna oblačila povzročajo težave, naj obišče zdravnika.

Kot ste sami ugotovili – ni prav, da ob vsaki telesni težavi pomislimo na raka in se že vidimo na brezizhodni poti neozdravljive bolezni!

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Glede bolečih bradavic na dojkah bi omenila še eno možnost. Če se ta bolečina pojavlja od 14 dni pred menstruacijo in naprej, lahko to pomeni, da se je začela ob ovulaciji, kar pa je tudi normalno. Po ovulaciji se začnejo simptomi PMS, ki so normalni pri vseh ženskah, ki imajo kolikor toliko urejen ciklus in eden od znakov PMS so tudi občutljive bradavice na dojkah. Naj pa za vsak slučaj naredi nosečniški test, saj se tudi v primeru nosečnosti pojavljajo enake težave. :))

Srečno!

Taja

New Report

Close