Najdi forum

pohodne palice

Imam teževe z levim kolenim (oteklina sklepne ovojnice) in me zanima če zame pridejo upoštev pohodne palice za hojo navzdol po hribu? Hoja navzgor mi načeloma ne dela težav, ker imam mišice dobro utrjene, a navzdol mi gre težje, ker morek koleno bolj pokrčiti. Zato bi si rada nabavila pohodne palice, preden se odpravim na kakšen nižji hrib. Prodajalec v športni trgovini pa mi je povedal, da so pohodne palice za hojo navzgor? Zdaj ne vem, ali naj si palice sploh kupim ali ne.

Pozdravljena Ivana!

Sprednje stegenske mišice so zelo obremenjene pri hoji navzdol in takrat izvajajo močno kompresijsko silo na kolena.

Kakorkoli že, po hribu navzdol ali navzdol, moje mnenje je, da je hoja po hribih (torej po klancih) in še po neravnem terenu primerna za tiste ljudi, ki nimajo otečenih in bolečih kolen. Jaz bi vam raje svetovala hojo po ravnem terenu ali pa plavanje, kolesarjenje. Vsekakor si z aktivnostjo, ki jo izvajate, ne smete poslabšati stanja.

Kaj pa terapija?

Sprašujete me o terapiji. Doma delam vaje za kolensko mišičje, približno 1 uro dnevno. Imam tudi sobno kolo, a ga premalo uporabljam. Mišice sem si v 4 mesecih kar precej utrdila, tako da si želim iti na kakšen nižji hrib.

Ali obstaja še kakšna druga terapija razen telovadbe?

Pozdravljena!

Pri bolečem in oteklem kolenu telovadba sploh ni priporočljiva, saj je oteklina in bolečina znak, da je nekaj s kolenom narobe, da je neko tkivo poškodovano in da potrebuje počitek oziroma primerne obremenitve, da se lahko zaceli.

Fizioterapevti poznamo več različnih tehnik s katerimi zmanjšujemo bolečino in oteklino ter pospešimo proces celjenja in kar je najvažneje omogočimo, da se tkivo kvalitetno in pravilno zaceli.

New Report

Close