Najdi forum

pohodne palice

Imam pohodne palice pa nisem nikjer zasledila na kakšno višino jih je potrebno nastaviti. Imam take, ki jih je možno po dolžini 2x nastaviti. Ali se mora višina razlikovati glede na hojo navkreber ali dol. Visoka sem 171cm. Vem, da si lahko nastavim na kakršnokoli višino ampak zanima me, kakšna je priporočljiva oz. kje se da kaj prebrati o tem.

Naredite si čimlepši dan in lep pozdrav,

Formule za višino žal ne poznam. Poskusi več različnih dolžin in izberi tako, pri kateri se najboljše počutiš.

Za hojo navzdol si palice nastavi na dalšjšo dolžino, lažje boš hodila.

roke naj s komolcem tvorijo pravi kot (90st.), za navzdol naj bodo malenkost daljse.
ce si se mlada ti palice odsvetujem

Pojasni prosim, Guinness, zakaj odsvetuješ palice mladi osebi. Ali si naj najprej uniči kolena, potem pa uporablja palice, ker drugače tako ne bo mogla hoditi navzdol?

a kdo ve, kje se da te stvari popraviti? pozimi sem enkrat na eno namrec tako naletela, da se mi je zvila in kljub temu, da sem jo uspela nekoliko naravnati, ni cisto prava vec…

sicer pa se zgolj “iz izkusenj” strinjam z guinessom. mislim, da je hoja s palicami precenjena. sama jih uporabljam vecinoma samo takrat, ko so tla spolzka, blatna, mokra ipd. je pa res, da sem vecinoma bolj “smarna gora” tip pohodnika…

Ko boš šla enkrat na kakšno daljšo turo (cca. 5-8 ur hoje), boš sama ugotovila kako super zadeva so palice. Res pa je, da za na Šmarno (če tla niso ledena ali razmočena) niso potrebne. Pa še roke so malo bolj delavne, če imaš palice:)

po uporabi palic me dostikrat bolj bolijo roke kot noge. pa ne zato, ker bi imela roke tako svoh – prej nasprotno: kolikor se da napora prenesem na roke 🙂

ce bi bog hotel bi hodili po vseh stirih, tako pa nam je dal en izjemen instrument, ki mu pravimo noga. za premikanje uporabljamo dve in ze samo pri hoji sodeluje (baje) preko 50 misic, ki skrbijo, da vse poteka kot namazano z uporabo palic samo posegamo v sistem, ki ne potrebuje druge pomoci kot redno mazanje, vadbo, trening.
sem plezal in hodil s svetovnimi legendami alpinizma in nihce ni in ne uporablja palic. celo Srauf je pri svojih 54 letih s posmehom gledal na “moderne” alpiniste s palicami, odvec je govoriti, da je bil v gazenju po celcu zmeraj hitrejsi od nas. treniral pa je v kamniskih alpah kjer je v enem dnevu brez palic z nahrbtnikom opravil vzpon kam. bistrice – grintovec – kam. bistrica – planjava – kam. bistrica – ojstrica.
ne spomnim se, da bi kdaj jamral zaradi kolena… samo glezenj ga je bolel, ko si ga je zdrobil med padcem v S steni Triglava pa je potem sam, brez palic in pomoci soplezalca ter GRS sestopil do aljazevega doma, pri starosti vec kot 50 let…

Strinjam se, da alpinisti palic ne potrebujejo – celo v smrtno nevarnosti jih lahko spravijo. Pohodništvo in alpinizem pa, kot najbrž sam veš, nista ena in ista stvar.

naceloma imas prav vendar pozabljas, da nas pod steno ne pripelje avtobus:) povprecno alpinisticno turo sestavlja enih 4-5 ur dostopa, okoli 2-3h plezanja (vecje in/ali tezje stene dlje) in 2-3h sestopa. hoje kolikor hoces…:-)

Guiness, maš prav. Ampak če “staroste” alipinzma ne uporabljajo palic, to še ne pomeni, da so nepotrebne, škodljive itd. Veš, tudi moj oče je dolgo časa plezal, zdaj se ukvarja le še s pohodništvom, pa palice vleče še na Šmarno goro. Ljudje smo pač različni. Zase vem, da jih uporabljam in mislim, da so mi moja kolena hvaležna. Ti jih pač ne. Uživaj

Mislim da bi pa zdaj ne uporabljali palic, zato ker jih nekoc niso ali pa ti stari dedki pravijo da je potuha in jih zato tudi mladi ne, da ne bi izpadli neumno, je pa bedno do konca. Vedno se najde nekdo ki z slabso opremo “poscije” vse naokoli z ultra super duper opremo, ampak to je druga zgodba, ki se pojavlja v vseh zvrsteh zivljenja. Ce si natreniran se ne pomeni da je tudi drugi in ce tebe ne brigajo kolena se ni receno da tudi druge ne. Pri dolgih turah so palice za ljudi ki hodijo 1* na teden /14 dni ali se manj po hribih obvezne. Sam jih ne uporabljam pri vzponih, ker so noge se spocite, misice delujejo kot je treba, manjsa je nevarnost napak. Nekateri jih pac uporabljajo tudi navkreber ampak saj se rekreirajo in s tem migajo tudi z zgornjim delom telesa. Pri spustih pa so zame nepogresljive, saj po napr 4-5 urnem hudem vzponu ter tempu vezi pocasi popuscajo in to ravno takrat ko bi morale biti najbolj cvrste – pri spustih. Tukaj pa ne samo da palice razbremenijo noge ampak vazno prispevajo k stabilnosti pri hitrejsih spustih, kjer skoraj teces ter stopis na nesteto skritih kamnov kar pri utrujenih vezeh lahko pripelje tudi do poskodb.
Tako da je nezrelo reci “ne rabite palic ker so potuha”, zato da razkazujes svojo vzdrzljivost ali natreneranost ker je relativna; kar dokazuje da vas je nascal Srauf pr 54. Mene se noben pr 54 ni nascal na biciklu pa nisem vrhunski kolesar.

P.S. Kdor je ze izgubil kako sezono zaradi kolen ve kako pocasi se stvar vraca na zacetno zdravo stanje. In ce bi bog hotel da bi plezali po hribih, bi ti bil gams ne pa da se s strikom vleces cez stene.

nekaj me je zbodlo, vseeno nisi poznal Sraufa, da lahko pravis NEKDO pri 54 letih. Srauf ni bil nekdo in ne poznam nikogar, ki bi v 12 urnem gazenju snega navkreber do popka, zvizgal vesele pesmi medtem, ko na hrbtu nosi 30kg nahrbtnik hkrati pa navduseno vzklikal “mucki, TO so PRAVI hribi!!!”, medtem, ko smo ostali dihali na skrge…
pa nismo bili nikoli netrenirani ker Srauf ni pohajkoval s turisti, lahko bi rekli neizkuseni

uf, dalec smo prisli zato za konec, povsod kamor pride gams grem tudi jaz in se mnogo dlje sam, nenavezan, tudi, ko plezam v navezi se ne vlecemo s strikom cez ampak ga uporabljamo zgolj za varovanje. nenazadnje alpinist, je egoist, ki mora biti sposoben iz stene v danih situacijah izplezati sam, brez pomoci prijatelja in kot pravi Humar, alpinisti nismo nikakrsni nadljudje, heroji, se manj samomorilci. dober alpinist je star alpinist je govoril moj dober prijatelj…spominjamo na ljudi, ki hrepene po necem, kar ni nikomur uslo…bistvo, ki je sicer ocem prikrito, je, da v dolini dobimo premalo ljubezni, zato si jo v gorah vzamemo sami…vec v knjigi Ni nemogocih poti (Tomaz Humar)

zelim vam veliko lepih trenutkov v hribih, pa pamet v roke

se pridružujem mnenju, da so palice koristne. ker imam sama težave s koleni, jih palice predvsem pri hoji navzdol zelo razbremenijo. zaradi pomoči palic pridem dlje kot bi sicer. In sem pohodnik in ne alpinist. In uživam v hribih.
Hkrati ugotovila, da ob hoji navzgor zaradi palic delajo tudi roke. Kar je pa samo pozitivno za trening.

Komur palice pač niso všeč, oz. meni, da jih ne potrebuje, prav. Jaz sem vesela, da obstajajo in jih bom z veseljem uporabljala pri vseh izletih (tudi če bom šla npr,. le na Šmarno goro) še naprej.

Se pridružujem Mici. Tudi, če grem samo na Šmarno, imam palice s seboj.

New Report

Close