Najdi forum

Pohano meso

Pozdravljeni!

Sem noseča 19.tednov.Danes sem kosilala v gostilni in jedla svinjski dunajski zrezek.Pa mi je kr malce žal.Ne prehranjujem se zunaj,vedno jem doma.Danes pa je situacija tako nanesla. Zrezek je bil pohan,vendar sem imela občutek,da mogoče premalo(mogoče zaradi moje paničnosti,da je vse okuženo!!).Jaz sem pač vidla,da je bilo meso tu pa tam mogoče še mal rdeče,čeprav moj fant trdi,da ni bilo. Da pač nisem putila vsega na krožniku,sem seveda naredila par grižljajev.Zanima me,če bi meso bilo slučajno okuženo (toxa,listerija),je dovolj 5-10 minutno pohanje mesa,al se mora peči zelo dolgo,da se uničijo morebitne bakterije?

Hvala za odgovor,lp

Bakterije se uničijo zelo hitro, saj gre za vegetativno obliko mokroorganizma. Bolj problematične so njihove spore, ki so zelo odporne.
Glede na to, da je meso za cvrtje (dunajski zrezek) zelo tanko narezano, da se cvre v globokem olju in to pri temperaturi, ki precej presega 100°C, temperatura doseže tja do 160°C, menim, da ni takšne nevarnosti.
Meso je tako polno termično obdelano, izogibajte pa se angleškemu pečenju, kjer je meso še precej rdeče v sredini. Mislim, da ste v zvezi s tem lahko mirni.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Bolj kot bakterij bi se bal pri cvrti hrani toksinov ki nastajajo pri cvrtju.

Sploh če je to v gostinskih obratih, kjer se na enoto cenenega olja, ki ni najbolj primerno za cvrtje
uporablja več enot za cvrtje. Nekatere toksične snovi, ki so stranski produkt pri cvrtju
( recimo Acrylamid ) so tudi kancerogene.

New Report

Close