Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil pogrevanje krompirja

pogrevanje krompirja

Pozdravljeni,
Že dolgo časa me zanima, zakaj pogret krompir ni zdrav. Strokovnega odgovora še nisem zasledila. Torej, zanima me, zakaj krompirja ne smemo segrevati?
Verjetno ne moremo primerjati več načinov priprave krompirja (pečen krompir, pire, krompir v juhi …) ali pač?
Zelenjavno juho, v kateri je krompir, doma jemo tudi tri dni. Postan in pogret pečen krompir ni tako dober kot svež, a verjetno je zdravstveno neoporečen, če upoštevamo vsa pravila hitrega ohlajevanja in segrevanja na dovolj visoki temperaturi?
Prosim za vaša strokovna pojasnila v zvezi s tem vprašanjem.

Spoštovana Vesna,
O krompirju se je vedno govorilo, da se ga ne sme pogrevati. Vendar tako kot ste omenili sami, če ga hitro ohladite, shranite na ustrezni temperaturi in zaščiteno (hladilnik) potem pa dobro pregrejete mikrobiološko ni sporen.
Seveda pa senzorična kakovost pogretega ali sveže pripravljenega krompirja ni enaka. Vendar pa krompir vede ali ne vede velikokrat pogrevamo. saj je prisoten v mnogih izdelkih (cmoki, njoki…).
Hladen in postan krompir v želodcu daje občutek teže in ga tudi malo težje prebavimo. Če imamo občutljiv želodec potem se temu raje izognimo.
Res je, da kuhan krompir, ki smo ga ohladili težko tako pogrejemo, da bo spet enake kakovosti (mehak in svetle barve). Določene oblike krompirja (kot ste že omenili pečen ali ocvrt) niso primerne za ponovno uživanje. Pire krompir, ki vam je ostal lahko pogrejete, prepečete ali porabite za testo za njoke, cmoke in podobno.
Kot že rečeno, če je dobro pregret in ni prišlo do okužbe (vedeti moramo, da je krompir dobro gojišče za mikroorganizme) ni sporen.
Kot zanimivost pa vam lahko povem, da obstaja tudi postopek kako pripravimo krompir, da je vedno “mehak”. Krompir zalijete z vodo in ga segrevate do temperature 70°C, nato ga ohladite. Ko takšen krompir ponovno kuhate je mehak. To je namreč postopek, ki povzroči zaklejitev škroba, kar omogča, da se normalno skuha in ne pride do tipične trde strukture.
Svetujem pa vam, da ste pri uporabi “starejše” hrane kritični in živila in hrano,ki ima spremenjene senzorične lastnosti ne uživate ampak jo raje zavržete. Zdravje je vsekakor najpomembnejše.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close