Pogreb
Zanima me, če imate kak pameten nasvet zame. Zadeva je sledeča: umrl mi je dedek, v kratkem bo pogreb. Rada bi šla na pogreb, vendar mi je moja mami (bil je njen oče) rekla, naj se ne obremenjujem in naj ne hodim, ker imam doma 5-mesečnico, ki je polno dojena in zelo navajena moje bližine (torej bi jo težko pustila v varstvu za toliko časa). Kaj ve menite? Pogreb bo cerkven, torej bo ceremonija v cerkvi in sam pokop, kar bo sigurno trajalo. Kakšno iztiskanje mleka ne pride v poštev, nazadnje ko sem to delala, sem ostala brez mleka cel dan, ker imam nekakšen psihični odpor do tega (za moje pojme fuuul boli in mi je že misel na to grozna). Da mi pa kdo pazi otroka v vozičku ali v avtu v bližini pokopališča, pa je po mojem res morbidno. Ne vem, no… Mami mi pravi, da raje vidi, da pridem kak dan kasneje, pa bova šli skupaj svečko prižgat. Kaj ve menite? Ampak meni je čudno, če ne grem… Meša se mi že, no, ker ne vem, kaj naj… Naj naredim tako, kot želi mami? Ste bile v podobni situaciji, kako ste ravnale / kako bi ravnale? Hvala vsem.
Se strinjam s tistimi, ki pravijo, da naredi kot ti pravo srce.
Jaz vem, da bi šla, če bi mi bila oseba tako blizu. Se pa z dojenčkov nisem udeležila pogreba kjer mi oseba ni bila blizu in bi se ga udeležila zaradi živih (malo čudno napisano). V drugem primeru sem poklicala in se opravičila in razložila.
Čas ko si na pogrebu pa naj gre oče recimo z dojenčkom nekam blizu na sprehod.
Iskreno sožalje, Fikreta.
Bo očka na voljo za varstvo? Če bo vreme lepo, tudi jaz predlagam, da se ta čas očka sprehaja in te pokliče, če bo huda lakota;
te razumem, kar se hranjenja tiče, saj sem imela tudi sama dva polno dojena otroka, ki po steklenički nista nikoli znala, niti hotela piti.
Če pa tvoja deklica zna piti po steklenički, pa se nikar ne muči z izstiskanjem mleka, ne bo prav nič narobe, če bo dobila obrok umetnega mleka, če ga bo le hotela piti.
Najprej, iskreno sožalje.
Meni je umrl bratranec 3 tedne po porodu, življenje si je vzel sam. Imela sem ga rada, saj smo skupaj odraščali. Na pogreb nisem zmogla, ta isti dan sma z malčkom bila odpuščena iz bolnišnice, in sploh sem bila v takem šoku zaradi vsega skupaj, da se preprosto nisem zmogla soočiti z svojo žalostjo, predvsem pa z žalostjo drugih. V začetku iste nosečnosti sem že izgubila enega bratranca s katerim sma bila kot brat in sestra zato je ta smrt prišla kot težka klofuta po drugem licu.
A če sem iskrena mi je danes žal, da nisem šla, čeprav vem, da sem naredila tako kot je bilo v tistem trenutku optimalno za mene in mojega otroka. Sicer dokaj različna situacija a vseeno. Razmisli o tem, da je to tvoja priložnost, da se posloviš od dedka. Če sta bila navezana in si ga imela rada boš ta občutek pogrešala. Dojenčici v tem času najbrž ne bo čisto nič manjkalo, pa tudi v tem, da ti jo nekdo počuva v bližini pokopališča ne vidim nič bizarnega ali morbidnega.
Odločitev je tvoja, naj bo takšna, da je ne boš kasneje obžalovala.
No, jaz pa mislim podobno kot tvoja mami. Jaz se od človeka itak raje poslovim sama. Sem pa tudi sama imela dojenčico, ki se je dojila na vsaki dve uri ali pogosteje (flaške je zavračala), tako da si ne predstavljam, da bi sploh lahko šla kamorkoli za več ur.
Tako da če bi meni mami tako rekla, bi mi padel kamen od srca, ker bi me razumela. Ampak meni pogrebi nič ne pomenijo. Jaz se od pokojnika vedno raje poslovim na samem.
Tako da ti naredi tako, kot ti pravi srce. Zgolj zaradi “družbene obveznosti” pa ti ni treba hoditi, sploh ker tvoji razumejo, da imaš dojenčka, ki ga dojiš.
jaz sem šla na pogreb moževe babice, ko je imel sin 3m. ker je pil po steklenički, ni bilo problema. pustila sem ga svoji mami, odsotna sem bila 7 ur (pogreb je bil v oddaljenem kraju) in sta se čisto ok poštimala.
zdaj imam majhno deklico – 7,5m, ki zavrača vse flaške. sicer že je gosto hrano, drugače pa se doji. pri 5m se je samo dojila, tudi na 2h če je bila nuja:) v tem primeru bi pač jaz pogreb izpustila.
naredite preizkus, če deklica sprejme adaptirano mleko po flaški. se dajo kupit tiste male pakunge za enkratno porcijo. če bo sprejela, ni problema. naj jo tisti čas čuva očka in jo nahrani po flaški. če pa deklica flaške ne sprejme, jaz na tvojem mestu ne bi šla. ker za tisti dan pustit nekomu flaško in adaptirano mleko, ne da bi vedel, ali bo deklica to sprejela, ni ravno pametno.
pa, odvisno tudi, koliko časa te ne bo. lahko greš samo na pokopališče in izpustiš mašo, pa boš odsotna manj časa.
jaz tudi mislim, da pojdi na pogreb. otrok bo te tri ure, ko mu bo hudo brez tebe, pozabil tisti trenutek, ko bos prisla nazaj, ti pa tega, da nisi bila na pogrebu ne bos pozabila nikoli. In ce si proti adaptiranem mleku: mislim, da petmesecnica lahko zdrzi tri ure brez hrane. nahrani jo, preden gres, pa atiju kaksen cajcek pripravi za pit, pa se bosta znajdla. ne mores si misliti, koliko atiji zmorejo, ko mamice ni zraven (tudi pri otrokih, ki so navezani na mamo da je kar hudo)
drzi se!
lp