Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija pogosto tiščanje na vodo

pogosto tiščanje na vodo

Pozdravljeni!

Stara sem 43 let. Že dobro leto dni imam vstavljeno mireno, menstrucije zato nimam. Rodila sem 1 x, po naravni poti.

Priblj. toliko časa pa imam težavo – pogosto moram na vodo. Karkoli popijem, moram kar kmalu na WC. Pijem (pre)malo vode, in vsaj 3 kave dnevno. Vem, da je lahko vzrok tudi kava, a ni težava nič manjša, če spijem manj kave. Predvsem pa je naporno to ponoči. Vsaj 1 x moram vstati. Pa seveda, če potujem, če grem po nakupih. Vedno moram iskati WC.
Naa še povem, da pri uriniranju nimam neprijetnega ali pekočega občutka. Torej verjetno ne gre za vnetje.
Ginekoliginja mi tudi nikoli ni rekla,da bi bilo kaj takega narobe, da bi lahko imela to težavo.

Naj to že kar pripišem letom, ali pa naj grem na kak pregled?

Lepa hvala za odgovor in prijeten dan vam želim.

Normalno se urinira do 8x prek dneva. Vsekakor je smiselno preveriti, da ni vnetja (klamidija) ali npr. sladkorne bolezni. Ali urin sam draži – je vaš prekisel ali morda preveč alkalen? Pa seveda, da ni eritrocitov (krvi) v urinu, kakšnih kamenčkov ki bi dražili ali papilomov – za slednje so še vedno smiselni UZ in morda celo cistoskopija – preiskava mehurja, ki bi odkrila morebitne spremembe sluznice na trigonumu mehurja – včasih še pri mlajših ženskah na hormonski kontracepciji to opažamo in potem je smiseln pogovor z ginekologom glede dodatka lokalne estrogenske kreme.
Potem je pa odvisno od vas – koliko vas to moti. Farmacevtska podjetja dandanes ponujajo številna zdravila na recept, ki bi lahko pomagala pri vaših težavah – zmanjšala pogosto in prekomerno siljenje na vodo. Zdravilom pravimo antiholinergiki. Primeri novejših so Emselex, Vesicare, Toviaz. Lahko vam bi jih urolog kar predpisal kot poskus, smiselno pa bi bilo prej opraviti vsaj nekaj preiskav.
Eno od njih lahko opravite sami – pravimo ji dnevnik uriniranja. Ko imate en dan čas, si beležite od jutra do naslednjega jutra vsakič, ko greste na vodo, kdaj ste šli in KOLIKO ste polulali. Primerno je, da naenkrat urinirate vsaj 200 pa do 450 ml (funkcionalna kapaciteta mehurja). Če več – mehur preveč “raztegujete”, če manj, pa morate zato po nepotrebnem večkrat na vodo. V 24 urah (od “drugega” jutranjega urina pa do “prvega” urina naslednji dan) naj bi izločili 1000 – 2000 ml urina (1 – 2 litra). Ponoči naj bi izločili do 30% 24 urne količine urina. Na osnovi izpolnjenega dnevnika uriniranja je potem mogoče resno razmišljati, kje je težava in se je lotiti – če polulate na dan več kot 2 litra, bo treba zmanjšati tekočino, sploh zvečer. Če polulate manj kot liter, pa povečati. Če greste naenkrat v povprečju manj kot 2-3 dl, bo morda smiselno “trenirati” – podaljšati čas med uriniranji tako, da bi naenkrat urinirali vsaj 300 ml. Pri tem lahko pomagajo zgoraj našteta zdravila, vsaj prehodno, nekaj časa.
Skratka – vaše težave so pogoste, farmacevska industrija, ki išče niše, jim v zadnjem času posveča veliko pozornosti – morda pa kaj od navedenega preizkusite po dogovoru z vašim urologom.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

spoštovani!

Tudi mene mučij kar nekaj vprašanj v zvezi s katerimi sem vam že nekaj pisala. Namreč že skozi moram hoditi na wc ponoči vsaj 2x.Ko pomislim nazaj sem vedno že iz najstniški let imela podobne težave ,ki pa se sedaj malo stopnjujejo.
Bila sem na UZ ki razen peska v ledvici in minimalne kalcinacije v žolčniku ni ugotovil nič posebnega.(mehur je velik brez konkramentov,stena ni bistveno zadebeljena v njam je na dnu nekja gostega seča) ko so mi delali UZ sem imela res polno mehur da sem še komaj vzdržala. Naredili so mi cistoskopijo mehurja, ki je bila bp, sladkorne nimam, urin na sanford negativen. Včasih do 5 eritrocitov v urinu ostalo bp.
Zdravnica mi je predpisala Vesicare, ki ga pa do sedaj še nisem jemala, ker piše da poslabša stanje refluksa želodca – zaradi tega sem jemala tudi Nexium.
Sem pa sedaj 5 dni merila količino urina. V 24 urah se suče nekjev mejah normale.
Imam pa dokaj različno uriniranje po dnevih, npr. 1 dan velikokrat male količine čez dan in ni me peklo (npr. 9.00 – 0.7 dcl,12.00-0.6 dcl,15.00-0,9dcl,17.45-1.2dcl,19.15-0,7dcl.20,00 0.7dcl,20.10-0,7dcl,21.00-1,2dcl, 22.00-3.0dcl,23.30-3,2dcl zaspala okli 24.oo in ob 5.00 zjutraj 2.4 dcl nato ob 8.30 1,2 dcl – torej skupno1,6 l torej nočno verjetno nekje3.9dcl)
2.dan (12.3o – 1.6dcl,15.45-1,5dcl-19.15-4,2 dcl,22.00-0.6 dcl, 4.15-1,8 dcl,6.15-2.1dcl,- nato popila kar nekaj vode in 8.30-3.6 dcl -skupaj 1,57 l-torej nočno nekje 4,5 dcl)
3.dan je bilo okoli 2 l (tudi ponoči veliko, ker sem bila na praznovanju in sem popila zvečer veliko vode in nekaj vina)
4.dan(pohod v gore sem veliko hodila in ne toliko popila vode (nekje okoli 1l) 11.00 -1.7dcl,14.001.2dcl,15.45-1,7dcl.17.50-1,2dcl,22.45-1.6dcl.5.30-2.4dcl.8.45.-1,5 dcl skupaj 1.13 l)
Merila sem od 9.00 zjutraj do 9.00 zjutraj naslednjega dne.
Nekaj s količinami nisem razumela nekje na netu piše da se meri količina urina podnevi in od tega 33% je lahko ponoči, če prav razumem imam jaz ponoči včasih kar po 2dcl preveč, nekje pa piše da je uriniranje ponoči lahko do 30% 24 urnega urina – v tem primeru pa se nekje sučem jaz 1x 0,o2dcl preveč)
Je pa res da včasih zaspim že ob 9.00 in do jutra z večkratnim prebujanjem do 6.00 in težko ocenim kaj je nočno uriniranje, ker imam zelo rahel spanec.
Torej ali je mogoče da je nočno uriniranje vseeno preveliko?
Skrbi me ker moje uriniranje ravno ni v nekih mejah (napr. količina enkratnega uriniranja je ponavadi manj kot 2-3dcl, danes ponoči oz.zjutraj ob 4.30 pa je bilo celo 5.2dcl – je pa res da sem zvečer pila kapučino in vodo ob 18.oo uri. Ali je to samo nepopomebno odstopanje in se preveč sekiram ali je lahko od zadaj kakšna resna bolezen ? Ali na uriniranje vpliva količina popitega kdaj in kaj je popito in so zato tako različni rezultati in ali lahko na količino vpliva tudi psiha, namreč včasih se kar bojim da se bom zbudila ponoči in morala na WC ker imam občutek da je ponoči preveč.
Je prav da preden poskusim s tabletami sama vplivam na količino uriniranja, napr. ne grem takoj na WC ko se mi zazdi da me tišči in je potem urina čisto malo-sem sedaj trenirala da sem počakala in odšla kasneje in je bilo več urina ne tako kot prvi dan ko ga je bilo manj kot 1 dcl.
Včasih se mi čez dan dogaja ko nič ne pijem ne rabim na WC po 8 ur (sem se spomnila ko sem pomislila za nazaj ko v službi nisem šla niti 1x na WC), če pa nekaj spijem pa sem seveda takoj na WC.
Ali me moje stanje mora skrbeti ali sem preveč dlakocepska? Kaj vse se lahko skriva za tem, če je nočno uriniranje preveliko, če je moje res preveliko?Stara sem 42 let zdravil več ne jem (Nexium) se trudim omiliti težave po naravni poti, razen zaradi medcikličnih krvavitev ali hormosnkih sprememb mi je ginekologinja vstavila Mireno.
Res se vam opravičujem za tako dolgo nakladaje in se vam res najlepše zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!

Občudovanja vredno je, da ste se potrudili in natančno zabeležili, kako je z uriniranjem pri vas.
O nočni poliuriji govorimo, če v času spanja nastane več kot 33% celokupne 24-urne količine urina. Se pravi, v vašem primeru ne gre za to težavo.
Na uriniranje seveda vpliva količina popitega, pa tudi kaj se popije – kofein in pijače, ki ga vsebujejo, vsekakor prispevajo k prekomerno aktivnemu sečnemu mehurju, pogostemu siljenju na vodo.
21% žensk v vašem starostnem obdobju mora ponoči vstati dva ali večkrat in izprazniti mehur. Se pravi, da to ni nič posebnega. Večinoma se tega navadijo in jih ne moti. Problem nastane, če nekoga to ovira v vsakdanjem življenju, če temu pripisuje, da je zato prek dneva zapan, če o tem razmišlja ves čas…
Prav je, da poskusite sami razmisliti in kontrolirati svoj mehur. Tako kot ni dobro, da ga preveč raztegujete (da bi urinirali naenkrat več kot pol litra), je smiselno, da se uravnava tako, da se naenkrat izprazni več kot 2 dl urina. Če v enem dnevu polulate 1.5 litra in naenkrat greste na vodo 3 dl pomeni, da greste v 24-urah na vodo 5x in to je povsem normalno.
Antiholinergično zdravilo (npr. Emselex (ta ima izrazito malo neželenih učinkov), ali v vašem primeru Vesicare) je namenjenu temu, da vam pomaga pri “treningu mehurja”. Da preizkusite, če vam pomaga. Ko se stanje izboljša, ali če ne pomaga, pač prenehate. Ali potem, ko se stvari izboljšajo, prekinete in vidite, ali je potem boljše. Če ga ne preizkusite, ne morete vedeti, ali vam pomaga ali ne.

Na osnovi “internetnega dopisovanja” vam vsekakor ne morem zagotoviti, da je z vami “vse v redu”. Na osnovi napisanega pa se ne zdi, da bi bilo kaj posebnega.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – http://www.centerurol.de

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani!

Se opravičujem, da vas ponovno obremenjujem z mojim uriniranjem vendar se mi postavlja ob mojem merjenju še vedno nekaj vprašanj. Še vedno si namreč občasno merim količino 24 urnega urina. Iz dneva v dan so kar velike razlike. Količina se sicer večinoma giblje med 1 – 2 l (le 2x se je zgodilo da je bilo 2.2 l) vendar so občasna odstopanja ponoči. Torej 33% od 24 ur kar bi moralo biti ponoči mi ne uspe vedno, V torek napr. sem do 18 ure uspela nameriti kar 1.6 l. Popoldan nisem več pila sem pa kolesarila 2okm. Ker ponoči 2x do 3x moram na WC sem seveda predvidevala da bom krepko presegla 2l. To se ni zgodilo in tudi ponoči sem lahko fino spala in kar se redko zgodi nisem potrebovala na WC le nazadnje ob 22.3o (1.5dcl) in ob 5.3o 1,5 dcl. Sem pa z merjenjem nadaljevala v sredo, kjer sem se morala prav prisiliti da sem odšla na wc komaj ob 12.00, čeprv sem kar nekja popila in je tako do 19.oo bilo par krat po 1.5-1.9 dcl. Tako da je do 19.oo ure bilo namerjenih 0.61L. Nato sem okoli 22.oo pri TV malo zadremala zato sem se odprvila spat in na WC namerila 2dcl, ob 1 sem se zbudila morala na WC – 3.oo dcl, nato pa sem samo še ležala in se trudila zaspati kar pa ni bilo več mogoče saj sem samo mislila na to kako bom prekoračila teh 33 % in seveda sem morala ob 3.45 ponovno na WC – 2,3o dcl. Moram pa povedati da popoldan sploh nisem več pila tekočine in jedla, Nazadnje je bil sladoled ob 17.uri.(Tako da je od 7.oo zjutraj pa do 4.oo zjutraj ko to pišem vsega skupaj 1.3L od tega je bilo ponoči 0.53L.(torej nekje 1dcl preveč) če ne štejem 2dcl ob 22.oo kot nočno.Bo pa do 7.oo zjutraj še verjetno nekaj, kar pa ne vem ali naj prištejem k nočnemu ali dnevnemu. Zaspala verjetno več ne bom, grem pa še v posteljo.
Torej včasih se mi zgodi da se mi kar naprej zdi da me tišči na WC, včasih pa mine več kot polovica dneva in se zavem da še nisem bila na WC – in takrat je ponavadi ponoči malo več kot bi lahko bilo. Ko sem si merila sem v merici zasledila, da je površina vode kot bi na njej plaval bencin, kot bi bilo nekja mastnega, čeprav mi razen nekja eritrocitov (UZ je bil razen mikrolitov v ledvici OK) niso nikoli našli proteinov in tudi urin se mi ne peni. Ali so takšna občasna odstopanja (mogoče cca.3x-4x na mesec) znak bolezenskega stanja ali je to pač normalno glede določenega dneva, da ni vsaki dan po nekem kalupu?
Resnično sem se nekako posvetila temu mojemu uriniranju. Stara pa sem 41 let. Še enkrat se vam najlepše zahvaljujem za vsa vaša dragocena pojasnila.

Spoštovani!

Vsa merila so relativna. Tudi za nokturno poliurijo je več definicij (ena je odstotek 24-urnega urina, druga neka količina urina na kg telesne teže, tretja ml urina na uro spanja….). Definicije so zgolj za orientacijo, interpretira jih zdravnik ob pregledu bolnika, so zgolj pomoč zdravniku, da lahko opredeli, ali je pri konkretni osebi pred njim, potem ko ga je pregledal in se osebno pogovoril, v spektru med raznimi ekstremi smiselno in mogoče kaj ukrepati ali ne.

Odlično je, da prekolesarite 20 km. Vzdržujte kondicijo še naprej. Napisal sem že, da mora ena od petih žensk normalno v vašem starostnem obdobju ponoči na vodo dva ali večkrat. Ženske so na splošno bolj občutljive na dezmopresin, snov, ki bistveno prispeva k uravnavanju izločanja vode iz telesa.
Predlagam, da se sedaj posvetite čemu drugemu in pozabite na tole z urinom, saj vse kaže, da je zaenkrat vse v redu in normalno. Spomnite se čez leto dni, izmerite kreatinin v krvi, preglejte urin in opravite UZ ledvic. Vmes pa se ukvarjajte z drugimi stvarmi.

Še nekaj v razmislek: kaj pa je smisel ukvarjanaja s količino izločenega urina, merjenjem itd? Prvi smisel ukvarjanja z urološkimi težavami je, da se zagotovi, da ne prihaja do poslabšanja ledvične funkcije. Če vas to skrbi, predlagam pregled pri internistu nefrologu. Ta bo natančno opredelil, ali je vaša ledvična funkcija v redu ali ne in kaj se v tej zvezi lahko naredi.
Drugi smisel pa je kvaliteta življenja – tu pa je stvar jasna – preverili ste, da je v povprečju vse v redu, tu in tam pa pač v življenju pride kaj, kar usteljeni ritem zmoti in to ni nič posebnega.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – Center UROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Odgovor na objavo uporabnika
ledenak, 01.04.2010 ob 11:53

Pozdravljeni!

Stara sem 43 let. Že dobro leto dni imam vstavljeno mireno, menstrucije zato nimam. Rodila sem 1 x, po naravni poti.

Priblj. toliko časa pa imam težavo – pogosto moram na vodo. Karkoli popijem, moram kar kmalu na WC. Pijem (pre)malo vode, in vsaj 3 kave dnevno. Vem, da je lahko vzrok tudi kava, a ni težava nič manjša, če spijem manj kave. Predvsem pa je naporno to ponoči. Vsaj 1 x moram vstati. Pa seveda, če potujem, če grem po nakupih. Vedno moram iskati WC.
Naa še povem, da pri uriniranju nimam neprijetnega ali pekočega občutka. Torej verjetno ne gre za vnetje.
Ginekoliginja mi tudi nikoli ni rekla,da bi bilo kaj takega narobe, da bi lahko imela to težavo.

Naj to že kar pripišem letom, ali pa naj grem na kak pregled?

Lepa hvala za odgovor in prijeten dan vam želim.

I8 9 bi u

New Report

Close