Najdi forum

Pogosto odvajanje

Pozdravljeni!

Zanima me, če mi lahko prosim poveste ali je odvajanje 2-3x dnevno normalno, oziroma ali je to znak kakšnih resnih težav? Včasih odvajam tudi 5x dnevno več dni. Blato je večkrat tudi bolj tekoče kot kašasto. Ni pa driska! V blatu so večkrat vidni tudi celi neprebavljeni kosi hrane. Vedno sem napihnjena in včasih imam občutek da več odvajam kot pa sploh pojem (velike količine blata). Polna sem zraka in zato moram skos prdeti. Večkrat dnevno grem na WC samo spuščati pline. Tako prebavo imam že pol leta in me resnično moti.
Ali naj obiščem zdravnika?
Stara sem 20 let, moj ITM: 26 (v teh pol leta sem se tako zredila, preje sem imela ITM: 24, pa čeprav poskušam še manj jesti se kar redim in redim… Pojem 5 obrokov dnevno vse skupaj manj kot 2000kcal – trudim se jesti čim bolj zdravo – spijem 1l nesladkanega čaja in 0,5l vode na dan (da ne bo kaj sumov – spolnih odnosov nisem imela že dolgo)). Kri imam odlično. S športom se ne ukvarjam a imam še kar dobro kondicijo.

Hvala Vam in Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Če imate tak vzorec odvajanja že celo življenje, potem to ni nič narobe. če pa se je vzorec odvajanja sedaj spremenil, potem je potrebno najprej izključiti celiakijo in laktozno intoleranco. Iz prehrane je potrebno izključiti fruktozo. V kolikor se bodo težave stopnjevale je potrebna še invazivna diagnostika (gastroskopija, kolonoskopija, pregled tankega črevesja). če so vsi izvidi v mejah normale, gre za iritabilno črevo, tedaj si lahko pomagate s pripravki, ki jih kupite v lekarni npr. Lepicol, Butifar…

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za odgovor! Menim, da ste mi zelo dobro pomagali!
Glede na to, da čez dan pojem minimalno en sadež in vsako jutro pojem probiotičen jogurt Activio(čeprav bi ta morala zmanjšati napihnjenost in urediti prebavo) je težava verjetno v tem. Activio jem kake pol leta vsak dan za zajtrk (preje sem bila dostikrat zaprta). Poleg tega v njo vmešam še žličko Mace. (Koren Maca vsebuje velik delež hranil: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, železo, cink, vitamine B1, B2, B12, C in E, riboflavin, tiamin, askorbinsko kislino in osnovne maščobne kisline. Bogata je tudi s streoli, alkaloidi, taninom in saponinom.) Ali mislite, da sta Maca in Activia kriva za mojo prebavo?
Torej moram za kakšen mesec iz jedilnika izključiti jogurte(s fruktozo), sadje(?) in vsa predelana živila, ki vsebujejo fruktozo?
Če ne bo bolje, pa obiščem zdravnika.

Hvala!

Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Poskusite en dan uživati Activio brez fruktoze (navadno) in drugi dan samo Maco.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close