podpluta dlesen
Pozdravljeni,
imam vnučka, starega 14 mesecev. Ima že zgoraj štiri in spodaj štiri zobke. Pred dnevi pa sem opazila, da ima na zgornji dlesni, kjer še ni zobkov, oteklino, ki izgleda kot hematom. Modrovijolične barve, oteklo je tudi lice. Kaj naj bi to bilo? Ali je možno, da mu nov zobek prebija, pa je prišlo do krvavitve v sluznici? Ko sva se zjutraj previjala in umivala, sem mu iz ust zavohala vonj, kot da bi imel gnojno vnetje. Mene skrbi.
Malega pa kot kaže to niti ne boli in ne moti preveč, čeprav si tlači prste v usta.Nima vroćine in ima normalen apetit.
Kam naj ga peljemo na pregled, ker v našem lokalnem zdravstvenem domu ni zobozdravnika za tako male otročke?
Ali obstaka kakodomače zdravilo? Ali med pomaga?
Prosim za odgovor.
Spoštovana babicaena,
zelo lepo ste opisali spremembo, ki jo strokovno imenujemo “erupcijski hematom” in se pojavi na mestu izraščanja novega zoba.
Sprememba ponavadi v nekaj dneh spontano izgine, pri tem lahko opazimo nekaj krvi npr. na otrokovem ležišču, ponavadi ni boleča in ne povzroča posebnih težav.
Če v bližini ni spec. pedontologa, lahko otroka pogleda tudi zobozdravnik za otroke in mladino, ki je ponavadi v vsakem zdravstvenem domu.