podnajemnik
Mene pa zanima, če ste že kdaj imeli težave s podnajemniki.
Jest jih namreč mam, pa ne vem, kaj narest. Tip že dva meseca ni plačal najemnine, od mame si je sposodil 2000 Dem in jo okol prinesel, da je zanj napisala še ene položnice (na njeno ime) – vse skupaj sem zvedela šele včeraj. Da je mama neumna in naivna mi ne govort, to vem. Ampak kako naj izterjam skoraj 4000 Dem od njega?? Za zraven je pa še tujec, neprijavljen, se pravi na črno podnajemnik. Tu mač.
Najprej sva mislili, da pač nima trenutno denarja, blabla, ampak zdaj se mi pa zdi, kot da si je skoraj načrtno zbral mojo mat, ker je poštekal, da je zlo zaupljiva, to se pravi, da je vse te dolge naredil načrtno in da jih seveda ne misli plačati.
Kaj mi svetujete?
Tezko vprasanje. Vreci ga iz stanovanja najbrz ni tak problem – ce je tujec, ki biva na crno, je dovolj obvestiti policijo, pa ga bodo vrgli ne le iz stanovanja, ampak tudi iz drzave.
Ampak tebi je prvi cilj, da dobis svoj denar nazaj in sele naslednji korak je njegova izselitev. Ce nima nic, bo tezko. Pametne ucinkovite ideje nimam, ce imas prijatelja ali znanca pravnika, se obrni nanj za nasvet – cimprej.
Ja, stvar je taka.
Ali imata sklenjeno najemno pogodbo? Imaš notri vsa določila v skladu s stanovanjskeim zakonom. Gre za neprofitno ali profitno najemnino? Plačaš davek za oddajanje? No krivdni razlogi za odpoved najemnine so navedeni v 53. členu SZ.
Če ni nič od tega bodi vesela, da ti je do sedaj sploh kaj plačeval. Povedati je treba tudi, da je lastnik dolžan poravnati ves dolg v zvezi z uporabo stanovanja (obratovalni stroški), če jih tvoj “podnajemnik ni”. Zdaj ti ne preostane nič drugega kot, da ga izseliš na lep ali grd način. Pa mal razmisli o najemni pogodbi.
Pa še to:
najemnik je prvi najemojemalec s strani lastnika stanovanja, podnajemnik je najemnik najemnika. A gre res za podnajemnika v tem primeru.
A je dost filozofiranja?
Čao!
Mislim, da ni moznosti, da bi karkoli dobili povrnjeno. Prav, mama je naivna, ampak, obstaja kaksna moznost, da se je kaj naucila iz tega? Ce se je, je tudi ta lekcija nekaj vredna (zal tako je!)… Sama sem slisala za hujse primere, ko so podnajemniki naredili po 400 tisocakov stroskov in “izginili”. Tako da – znebite se tega podnajmenika, na denar lepo pozabite (a ne v poucnem smislu), pa vzemite k sebi kaksnega resnega in skromnega studenta. Na nasem faksu jih mrgoli… Letos pa je le sto brucev dobilo sobo, ker je FDV blok izseljen, pa tudi Kolegij bodo morali izprazniti zaradi denacionalizacijskega zahtevka Cerkve…
Sorry, zakaj pa oddajaš stanovanje na črno? Tako nimaš pogodbe in nisi zavarovana. Malo me jezi tako oddajanje stanovanj, ker sem si tudi sama iskala stanovanje, ampak le redki stanovalci želijo imeti vse urejeno. Samo da pride denar. Prijavljen bodi pa kje drugje – pa kaj me briga, če nimaš biti kje.
Sori, Teja, imam precej močne argumente za to, da oddajam stanovanje na črno. Pa ne bi o njih. Sploh se ne gre za davke ali pa zato, da bi rada samo denar, ampak je posredi nekaj čisto drugega – pa niti ni treba biti genij, da štekaš kaj. Poleg tega (in tudi zaradi tega) je cena za lokacijo itd. izredno nizka.
Aja, če koga zanima, še zdaj ni plačal, bo v ponedeljek. Kao. Pride pa vsak dan povedat, da bo naslednji dan zihr , 100% – že par tednov.
Poleg tega se zraven dela, kot da je ves ta denar malenkost in sem torej jaz zelo malenkostna, da ga sploh obremenjujem s tem, da naj plača. Izvrstna strategija. Na koncu se jaz počutim bedno, namesto, da bi se on.
A res noben izmed vas na forumu nima konkretnih izkušenj s čem podobnim??
živjo
ne vem ti svetovati, ljudje smo pač nekateri vsaj predorbi in se pustimo pregovoriti. Lahko te tolažim in morda svetujem s svojo zgodbo podnajemnika! Imela sem enega mladega, ki je vzel v najem naše 4 sobno stanovanje (to je 800 DEM na mesec). Tip mi je rekel, da hodi v šolo, obenem pa ima firmo. Kasneje se je izkazalo, da je hotel ostale tri sobe, ki jih ne rabi, oddajati, da bi plačal še svojo najemnino. V stanovanju je bil eno leto. V tem letu mi je požrl živcev……..Najprej ni hotel dati varščine, nato sem jo (hvala bogu) dobila vsaj za pol najemnine. Nato ni plačeval stroškov (opomini so seveda hodili k meni), pol se je hotel prijaviti za stalno, pol se je skregal z vsemi sosedi, z eno starejšo gospo, ki je res v redu, samo malo je pač firbčna, se je celo stepel (uboga ženska). Sosedje, ki me mimogrede niso kaj prida poznali, so me klicali na moj novi naslov in se pritoževali čez njega. Pol je nabijal glasbo (ob 2-5 ponoči), dopoldne pa je gospod spal in se seveda pritoževal nad sosedi, ki so šli po stopnicah……….Nato mu enostavno nisem podaljšala pogodbe in zadnji dan, ko je odhajal (brez odpovednega roka, brez zadnje najemnine….) pa sem skupaj z fantom (ki je samo po zunanjosti omara, drugače pa niti muhe ne upa ubiti) na vratih čakala, da mi je plačal vse stroške za nazaj oziroma sva odštela varščino in še nekaj je mogel dodati! Sedaj me pa klicari nekje iz drugega konca Slovenije, če je prišla kaka pošta zanj……Sploh ne dvigujem več telefona. Stanovanje je pač sedaj prazno, jaz plačujem stroške, pa kaj potem? Iščem boljšega ponajemnika in upam, da ga bom dobila!
Ti pa poskusi s kakšnim pravnim nasvetom, ne takoj letet na policijo, če je on tujec…..nikoli ne veš, kaj imajo za bregom oziroma koliko ljudi ijma za sabo……Nato mu malo grozi oziroma mislim da lahko celo izprazniš stanovanje, ne vem..
Morda ti pomaga ta naslov: http://www.pravniki.net/ kjer najdeš brezplačne pravne nasvete
lp