podkožna bula
Spoštovani,
na “zunanjem” delu splovila se mi je pojavila podkožna bula, na otip mehkejša in jo je možno premikati (okrogla, velikosti od pol do 1 cm). Na zunaj ni vidna, samo na otip. Bula zaenkrat ne povzroča bolečine, nahaja pa se samo na desni strani, zunaj, ob zgornjem robu splovila (iz lege sklepam da ne gre za vnetje bartolinijeve žleze?). Stara sem 20 let, spolno aktivna, v zadnjih dveh letih so se mi pogosto pojavljala glivicna in bakterijska vnetja, vendar se je stanje po prenehanju jemanja kontracepcijakih tablet umirilo. Seveda bom obiskala ginekologa, vendar trenutno zaradi študija v tujini in situacije to ni možno.
Lep pozdrav
N
Spoštovani,
sem mislil, da sem vam na enako vprašanje že bil odgovoril pred kakšnim tednom. Za kakšno zatrdlino gre seveda ne morem vedeti, če bi hotel malo bolj zanesljivo sklepati, bi moral zadevo celo videti in sam otipati. na splošno pa mehke in premakljive zatrdline, ki ne rastejo (opazujte naprej, kako bo z zatrdlino čez 2 do 3 mesece), praviloma niso nič problematičnega (lipom, bezgavka, fibrom, granulom po kakšni vneti lojnici ipd.).
Spostovani dr Pusenjak,
Enkrat v oktobru sem bila na UZ ker sem si v dojki zatipala premakljivo in gladko ampak bolj trao malo bulico. Naredili so mi uz in povedali da je vse ok. Navadna zleza. Do danes bulica ni zrasla ampak je se tukaj in je se vedno bolj trsa na dotik ampak je premakljiva. Sem sla prejsnji teden na ponovni UZ vendar k drugemu zdravniku, ki je napisal da je to cista. Sicer imam v vsaki dojki po dve ciste, ki merijo: 9×3,5 mm, 3×2,3 mm, 6×3,6 mm, 5×3,6 mm, ostalih patoloskih sprememb ne vidi. Naredil mi je tudi uz pazduhe, kjer so samo bezgavke benignega videza. Ampak jaz si to bulico se zmeraj tipam. Kot pravim je gladka, premakljiva, celo lahko jo z prsom stran od koze dvignem, ampak je bolj trsa to me skrbi. Ne vem enostavno kaj se naj naredim.
Najlepsa hvala za vase mnenje, stara sem 39 let, v druzini sicer nimamo raka dojke, vendar to ni nek predpogoj, lahko ga vsaka dobi a ne?
Lepo vas pozdravljam
Lana
Spoštovani,
če so zatrdlino opredelili kot cistico in ta nima znakov maligne spremembe, jo pustimo pri miru, kvečjemu občasno (1x letno) ponovno preverjamo z UZ. Sami si spremembo opazujte, ampak ne vsak dan, ker s pretiranim otipavanjem se lahko tudi reaktivno spremeni, vname, začne boleti ipd. Spremljanje priporočam 1x mesečno, nekje med 5. in 10. dnevom ciklusa, sicer pa ne.
ne, če ni sumljivo, je dovolj 1x letno strokovni pregled, vmes pa samopregledi (1x mesečno, ne več).