Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Podjetje mi ne plačuje plače – imam kaj pravic?

Podjetje mi ne plačuje plače – imam kaj pravic?

Redno sem zaposlena, vendar pa mi podjetje že od vsega začetka ne izplačuje plač redno, zadnje mesece pa mi jih sploh ne izplačuje. Zadnjo plačo sem dobila pred tremi meseci, pa še to manj, kot sem upala, da bom dobila (ne vem sicer, kolikšna je polna plača za moje delovno mesto, ker sem vsakič dobila različen znesek, ko pa sem delodajalca vprašala glede tega, pa mi je zabrusil, naj bom tiho in delam). Po poizvedovanju na DURS sem ugotovila, da prispevki za letošnje in celotno preteklo leto, verjetno pa tudi že prej niso plačani. Ker nam že primanjkuje denarja (mož je postal brezposeln), me zanima, ali mi pripada kakšna denarna socialna pomoč? Kaj naj storim? Saj jo bom vrnila, ko dobim plače, zdaj pa še kredita ne morem najeti za premostitev! Kaj lahko storim? Imam sploh kaj pravic v tej preljubi Sloveniji? Delodajalec mi tudi obljublja, da naj še malo potrpim in bo vse izplačal, če pa odidem, pa ne dobim nič, pa še grozi mi, da mi bo dal negativne reference, če bom iskala novo službo.

Gospa nujno se oglasite na PRVI SOCIALNI POMOČI V KATEREM KOLI CSD V SLO (priporočila bi vam CSD Ljubljana Šiška, ker sem tam delala in poznam zaposlene, h ga. TANJA BAVČAR, ali k MELITI DOBNIKAR, KI PA JE NA CSD ŠIŠKA ZA OBMOČJE MEDVOD – naslov obeh enot vam posredujem pod podatkom za uradne ure) in povejte za to situacijo.

Sprva sem bila tako jezna na vašega delodajalca, da sem kar pihala in sem se morala kar umiriti; skratka, vaš delodajalec jasno krši min. 3 zakone + Ustavo + Uredbo o človekovih pravicah in še bi lahko naštevala.

Obstaja možnost, da ga prijavite Inšpekciji za delo, povprašajte tudi DURS, kakšne so vaše pravice, glede na to, da delod. ne plačuje prispevke za vas, za katere bi moral in je na plačilni listi (ko in če jo dobite) zihr navedeno, da je plačano (v to sem sigurna in je zame to najhujša prevara, katera bi se mogla strožje sankcionirat pri nas, tako kot v Avstriji, kjer takšen delod. lahko zapre podjetje!!!), za vse ostale informacije, kaj lahko storite, kako se obvarovati takšnih zadev, kot je neizplačevanje plač, neplačevanje prispevkov ipd., vaše pravice in dolžnosti delodajalca,….- pa dobite pri Prvi soc.pomoči, kot tudi, kako glede DSP; za slednje vam bolj slabo kaže, vendar raje ne bom govorila naprej, ker nimam vseh dokazil, da bi lahko natančneje svetovala. Zato se gospa že jutri obrnite TAKOJ NA CENTER ZA SOCILNO DELO!!!!!!

Pa poročajte prosim, kaj ste uredili!!! Jaz pa če se še kaj spomnim, takoj napišem 😉
ponedeljek od 08.00 do 12.00 ure in od 13:00 do 15:00 ure
sreda od 08.00 do 12.00 ure in od 13.00 do 17.00 ure
petek od 08.00 do 12.00 ure

***Center za socialno delo Ljubljana-Šiška GA. BAVČAR
Celovška cesta 150, 1000 Ljubljana
telefon: 01/583-98-00
fax: 01/519-40-80
E-mail: info.csdsiska(@)gov.si

***Enota Medvode GA. DOBNIKAR
Medvoška cesta 4, 1215 Medvode
01/361-34-08, 361-39-90

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Povejte mi prosim, kako naj grem na CSD, ko pa moram vsak dan biti v službi od 7. do 15. ure, ob sredah pa do 17. ure (imam dve neplačani naduri, ki pa, če ju ne opravim, gresta v moje breme), dopusta ne dobim (še tistega, ki mi pripada, ne morem izkoristiti), poleg tega pa nisem iz Ljubljane, tako da bi še za prevoz porabila nekaj časa… Da o tem, da sem po službi psihično povsem uničena, ne govorim in si zato sploh ne upam sesti v avto (še tisto pot, ki jo imam do doma, se bojim opraviti v takšnem stanju). Ali mi lahko prosim še poveste, kaj je to “normalni delovni napor”, ki da se pričakuje v službi? Kdaj govorimo o normalnem delovnem naporu in kdaj o čezmernem? Ali si lahko tukaj delodajalec kar nekaj izmišljuje in da za normo npr., da v osmih urah pokličem 480 strank in jim predstavim izdelke? To dela moj delodajalec in pravi, da moje sodelavke to sfolgajo.

Nekaj boste morali narediti – ali pa v tem stanju kot ste danes ostati in vas bo prej ko slej pobralo. Torej se zmigati zase in iskati rešitev ali pa nič narediti in še naprej delati zastonj!

Itak da ne!

Vse je zapisano v Zakonu o delovnem razmerju, kjer lepo piše, kako je z delovniki, kako tudi z vmesnimi odmori za določena dela, da ima delavec pravico do dopusta, do plače, ipd. In da imamo delovno inšpekcijo za te zadeve, za katero srčno upam, da bo kaj koristi od nje v bodoče, ipd.

[/quote]

V pogodbi mora biti zapisano, kaj je vašo delo in obveznosti kot tudi pravice, in isto za delodajalca. Če vaše sodelavke to normo sfolgajo, ne vem, povprašite jih, kar pa seveda osebno dvomim. Tudi sama sem delala 8h kot anketarka tako telefonsko kot terensko, pa ne vem, če je bilo skoraj 500 strank!!! Mogoče 100, več manj,…. Vseeno, vaš delodajalec je samo delodajalec v polovičnem smislu kar se zadeva pravne in socialne države – tukaj, pa mu manjka ta polovica, in v pravi pravni in socialni državi, bi odgovarjal za tovrstno poslovanje z delavci, z visoko denarno kaznijo in tudi zaprtjem firme oz. prej skladišča!

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Lep pozdrav!

Se opravičujem, da se vmešavam v temo, toda slučajno poznam podoben primer. Oziroma sem ga spremljala bolj podrobno.
Situacija je sledeča: če vam delodajalec ne izplačuje plač, in ne plačuje prispevkov ga lahko prijavite inšpektorju za delo. Vi pa imate pravico, ki jo podpira zakon, da daste odpoved iz krivdnih razlogov delodajalca. V tem primeru Vam pripadajo vsa nadomestila iz Zavoda za zaposlovanje, odpravnina – če ste do nje upravičeni,…..Seveda je v današnjih časih dati odpoved ne najboljša rešitev, toda še vedno je boljše to, kot pa da hodite na delo za katero niste plačani.
Glede prispevkov – če jih je delodajalec obračunal (oddal REK obrazce) in jih kasneje ni plačal, je to njegova težava in ne več Vaša. Verjemite, da država izterja svoje; tudi z blokado računa.
Vaša naloga je samo, da dostavite vse papirje inšpektorju za delo in nato on ureja zadeve naprej.
Zadeva je sigurno takšna – vsaj lansko leto še meseca Novembra je bila.

Želim Vam veliko uspeha pri Vaši nadaljnio poti!

sun33, vedno sem vesela, če se najde še kdo, ki pove kaj iz svojih izkušenj in podpiram tovrstna “vmešavanja” 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close