Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina podivjani pritlikavi zajec

podivjani pritlikavi zajec

Pozdravljeni!

Letos smo kupili mini zajčka – samičko, zdaj je stara skoraj pol leta. Že kmalu ko smo jo prinesli domov, je bila nemirna…ko smo jo spustili iz kletke, je veliko skakala okrog, grizla igrače in skakala po kavču..to je verjetno vse ok, če nebi tudi v svoji kletki počela take stvari. Skače, da vso seno in hrano premakne, wc sem ji mogla močno pritrditi na kletko, saj ga je kar naprej premikala (čeprav je imel zanko okrog kletke) in velikokrat se je znašel na drugi strani kletke. potem je zgrizla to zanko na wcju in tako sem mogla dati žico, da ne more premikat. Ko jo spustim na balkon, da se malo utrudi, jo zelo težko ulovim, saj grize, praska, skače in spušča nek čuden zvok. kar nekajkrat me je že do krvi ugriznila. Tudi ko ji hočem dati za jesti, začne divjat po kletki, praskati in gristi, da tisti briketi kar frčijo po vseh straneh, saj ji ne morem dati v posodo, ker tisto škatlo vso spraska. Zelo je nemirna in ne vem, kaj naj naredim. Bojim se jo spuščat, saj lahko kaj naredi moji 2 letni hčerki, ki pa obožuje živali. Ima kdo kakšen predlog, kaj naj naredim?
Hvala in lep pozdrav!

To je pa tipično vedenje spolno dozorele, zdolgočasene kunčice (velja tudi za samce),…Po napisanem sklepam da je bolj malo spuščena-upam da ima primerno velikost kletke.
Ponavadi se to vedenje umiri,vendar traja mesece; kastracija tako vedenje malce omili,vendar ne odpravi- čeprav je kastracija priporočljiva zaradi drugih vzrokov (odprava navidezne brejosti,vnetja maternice,..).
Poskušajte ji ponuditi čimveč izzivov,novih zaposlitev – bo bolj koristno kot božanje.Ponudite npr.tunelčke,pa naslednji dan spremenite njihovo razporeditev; kakšne lesene ovire (take da jih lahko tudi grize) ;kakšno zaboj s šoto ali pa peskom,pa naj malo prekopava…In kar je najpomembnejše: ne se je bati-s tem samo potrjujete njeno vedenje;več kot ugrizniti vas itak ne more, z mirnostjo boste dosegli precej boljšo reakcijo. V bistu to velja za vse živali,ki soobivajo z nami-za nas nezaželeno vedenje je ponavadi samo odraz nepoznavanja vrste,potreb naših živalskih sostanovalcev; večina živali samo statira – vsak dan isto+minimali pogoji.
Hčerka naj ima pa kontakt s kunčico samo z opazovanjem iz vašega naročja-tako mali otrok niti pod razno ne more ugotoviti opozorilnih znakov,ko je kunec pač kunec.Je pa asplošno znano da kunci in mali otroci ne gredo ravno najbolj skupaj…
Za več informacij pa poglejte tu. .
Lp,Maja

Imamo zajčka, ki je pregriznil ogromno kablov, objedel kar nekaj knjig…skratka-mali uničevalec. Zanima me: kako mu naj preprečimo uničevanje tepihov ( pojedel je vse franže, liže svilene tepihe), okrasnih volnenih blazin, spravil se je tudi na gumo. Hrane ima dovolj, kletko ima čisto, prijazni smo z njim, imamo ga že kar nekaj let…Zobke si ne brusi na kupljenih kamnih, temveč na zidu pod kaminom, tam je tudi njegovo zavetje, kadar pride obisk, ki mu ni všeč. Torej: kaj naj pošpricam oz. dam na franže in tepihe ( sprej iz tukana ne pomaga)?

Kamni za “brušenje zob” so prej škodljiki kot koristni čemurkoli, tako da jih kuncem ni priporočljivo dajati. Primerno obrabo zob zagotovimo s primerno hrano, kunec mora imeti na voljo dovolj sena, priporočljivo je dodajati sveže vejice sadnega drevja (pazljivo, nekatere so strupene, v redu pa so vejice in veje jablane).

Kunce je najlažje naučiti, kaj se sme gristi in kaj ne tako, da smo že od začetka dosledni (strog, glasen ne vsakič, ko se skušajo lotitit kabla, na primer). Če vašega kunca niste učili, kaj se sme in ne sme, v bistvu en more vedeti, kje lahko grize in kje ne.

Ob tem pa mu je potrebno ponuditi varne alternative, kjer lahko izživlja svoje veselje do grizenja, npr. kartonaste škatle, v katerih mu naredite skrivačišča in rove in vanje skrije tudi hrano, da je bolj zanimivo, igrače, ki ga zamotijo (odlično se obnese plastična žogica za mačke, iz katere ob kotaljenju padajo priboljšli) itd.

Tudi jaz imam eno težavico.Imamo štirimesečno levjegrivo kunčico, ki je sicer zelo prijazna, igriva in se rada crklja tudi pri triletni hčerki. Načeloma ni z njo nobenih težav, dokler ne pridemo do hranjenja. Težava je v tem, da vsakič, ko ji v kletko želimo dati hrano, se renče zakadi v roko,vrečko s hrano,…karkoli se pač približa skledi s hrano.Občasno tudi ugrizne, ko ji dajemo hrano. Kako bi jo lahko tega odvadili, ker ne vemo več kaj storiti. Imam že kar malo strahu pred hranjenjem. Te težave so se začele zadnji mesec.Prosim za kakršenkoli nasvet.

Pozdravljeni.
Doma imam 5 mescov staro levjegrivjo kunčico, ki je zadnji mesec nevzdržno podivjana. Skoraj nič ne spi, sredi noči razgraja po kletki, razbija z posodo, grize svojo hišico kjer spi, grize kletko,… Zjutraj ko jo spustimo iz kletke takoj napade na kable, rože, pohištvo, papir vse kar je mogoče pojesti. Hrano in vodo ima v kletki, tako tudi zunaj nje.
Je pa postala tudi zelo napadalna, renči ko ji sežeš v kletko, prav tako ko jo hočeš prijeti sika (kot mačka) in spušča grozne zvoke.
Ko sem jo prinesla, stara je bila 1 mesec se je crkljala, dala božat, bila je umirjena sedaj pa je z njo nemogoče.
Moram pa dodati, da je pogosto bolna, kiha, teče ji z nosa, imela je že 2 pljučnici.
Prejšnji kunec ki sem ga imela tega ni počel nikoli in nikoli ni bil bolan.
Kaj bi naj bil vzrok za njeno podivjanost in pogoste bolezni?
Hvala za odgovore.

Bolezen, ki jo ima se imenuje pastereloza. Nekateri kunci imajo v sluznici to bakterijo, pasterelo, ki se pod določenimi pogoji zelo razmnoži, da pride do teh bolezenskih znakov…

Moja je imela enkrat – na začetku. Še zdaj ne vem a je bil stres ali prepih… Komaj preživela. Probaj odkrit vzrok… Pri nekaterih se ponavlja in če ne bo več antibiotik deloval, lahko enkrat pogine… Bogica… Men je ful grozno, jaz mojo ful pazim.

Sam nekaj me je prešinilo – kje si jo pa dobila? Rejec, kateri? Mislim da je tako, da ko to bakterijo dobijo v leglo, traja nekje dve leti, če nimaš več kuncev, da je odpravljena… Moj drugi kunec sicer ni zbolel, pa sta bila skupaj – na mojo odgovornost… Nisem ji hotela še dodatnega stresa povzorčat.

Agresija – samičke so take, nekatere, ko dozorijo… Moja je tudi, iste pasme. Po mojem je tud pasma malo težavnejša…. Ovnači so bolj nekako umirjeni, se mi zdi…

BTW ni to od dolgočasja… No, mogoče tudi – jaz dostikrat nimam časa zanju, rpiznam. Imata pa več igrač kot otroci… Tunele, različne kletke, žogice ki so glasne, sena kolk hočeš, tulce, še en hakl za okna odpirat, kljukice – sam neee, ona dva bosta raje jedla gumijasto preprogo… Ne jedla, cufala…

Ona je taka, da ji ne smem pustit. Renči in napada, predvsem samca včasih. Ni sterilizirana, samec pa je (kastriran). Jaz jo moram včasih dvignt in pogledat, ni je vše – sam je boljše kot je bilo, pa sem bila že do krvi ugriznjena. To pač ni muca ali kuža, to je kunec – niso cartljivi v takem smislu…. Jaz to naredim tako, da pač ne delam tega kar jima ne paše, prilagajam se njima – naj živita po svoje, zakaj bi ju mučila? Kar se pa mora, za njuno zdravje, tist pa tak veta… Tud otroke (sosedove) isto učim in imajo zdaj kunčka in se prav lepo razumejo.

Hvala za odgovore. Stanje se je izboljšalo. Vendar je še vedno zelo agresivna..
Priznati pa moram da je izredno debela. Sedaj tehta 2 kilograma. Čeprav ji dajem malo hrano, bo pojedla vse kar bo našla.

Kupila pa sem jo TUKANOJU v Murski Soboti.

Jaz jima hrano tehtam 🙂 Tako približno vem, koliko pojesta, ker tud eden moj bi pojedel vse kar najde in mi je že pobegnil iz sobe spodaj v zgornje nadstropje po stopnicah, čeprav nikoli še ni šel po stopnicah in naravnost v sobo, kjer imam shranjeno seno in priboljške, točno ve kje :))

Če poje vsa kar najde, naredi tako, da ne najde 😛

Moja dva jesta večinoma samo zelenjavo in pa normalno, seno… Briketov nekaj zraven, niti ne vsak dan. Ko se eden malo poredi, mu potem npr. zmanjšam dozo briketov. Ponavadi je nekje idealne teže, oba sta in tudi nimata nobenih težav z zobmi, ker na to njuno prehrano pa res ful pazim.

Kar se tiče razmetavanja – moja dva sta prava mojstra in uničevalca, sem tudi malo sama kriva, ker je bilo obdobje, ko sta bila sicer izpuščena ves čas, ampak prepuščena sama sebi, ker nisem imela toliko časa. In tudi namesto da bi vztrajala da nekaj ne počneta, jaz reagiram tako,d a po mojem mislita, da lahko…

Živjo , doma imamo zajčka , ki smo ga dobili od neke družine , nevem točno kako so prej delali znjim , ampak odkar smo ga dali ven v kletko , ki je velik 1x2m je zelo čuden . Nepusti se dotikati (na začetku stem nismo imeli problemov) , boji se vsakogar , kdor mu pride bližje ga ugrizne , mene je že za gleženj in po resnici povedano se ga pošteno bojim ker ugriz boli . Dobili smo tudi povodec za sprehajanje vendar se mu nihče neupa približati . Zajček je res lep in prepričana sem da bi se lahko z njim igrali in ga božali , potrebujem nasvet , kako naj se mu približam in ga poskušam pomiriti ?

Lep pozdrav 🙂 D.T.

Možno, da ima premajhno kletko in se boji za svoj teritorij. Predlagam, da ji večkrat date hrano iz roke, da bo videla, da roka ni slaba. Preden ji date hrano v kletko pa jo spustite ven in ji postavite posodico s hrano v miru na svoje mesto v kletki. Tako boste preprečili grizenje in napadanje

Živijo,
Doma imam 8 mesecev starega hišnega kunca,spol sicer ni znan,je zelo pogumen že od samega začetka.
Tudi pride do tebe če ležiš/sediš in se crklja.vse lepo in prav če nebi ves čas nekaj grizel.uničil je že dve leseni kletki,pomoči nam ne pusti spat.
Mogoče veste kako ga umiriti?
P.S. ves čas ima na voljo seno in kamne za brušenje zob(kamen zgrize v 1 uri)

Predlagam, da ji kupite za družbo samčka.

melanie kunci bodo stalno grizli, če lahko
meni so pogrizli vse leseno pohištvo, ker nisem vedela kako delati z njimi… šele po pol leta sem ugotovila kako delati s kuncami… probaj jih naučiti, da ne smejo… in veliko igračk mu daj za grizti

melanie kunci bodo stalno grizli, če lahko
meni so pogrizli vse leseno pohištvo, ker nisem vedela kako delati z njimi… šele po pol leta sem ugotovila kako delati s kuncami… probaj jih naučiti, da ne smejo… in veliko igračk mu daj za grizti

pozdravljena melanie kunci bodo stalno grizli, če lahko

Če je samec, ga dajte kastrirati. Samci znajo biti agresivni, če niso kastrirani, sploh v času gonitve.

Če je samec, ga dajte kastrirati. Samci znajo biti agresivni, če niso kastrirani, sploh v času gonitve.

VSE KAR MORATE VEDETI OD PRITLIKAVEM KUNCU:
NAPOTKI ZA PRAVILNO OSKRBO KUNCEV (Oryctolagus cuniculus)

Možna so odstopanja podatkov glede na pasmo oz. velikost kunca (pritlikave ali orjaške pasme)

Biološki podatki

Življenjska doba: 7-12 let

Telesna teža (odrasli): od 1 kg pritlikave pasme do

12 kg za orjaške pasme

Dnevno-nočna aktivnost: od jutra do večera

Telesna temperatura: 38,5-39,5°C Izvor:

stepe, travniki, gozdovi in puščave jugozahodne

Evrope in severozahodna Afrike, živijo v kolonijah, v

podzemnih rovih

Do večine zdravstvenih problemov pri kuncih, pride zaradi neprimernih življenjskih pogojev in oskrbe. Ker ima ta

vrsta živali v naravi vlogo plena, lahko dolgo in uspešno skrivajo znake bolezni.

Obnašanje

Lahko živijo sami, v paru ali v skupini. Med 2 nekastriranima samcema lahko pride do bojev ali parjenja med

samčkom in samičko, ki sta v puberteti.

Zelo pomembno je, da ima kunec možnost preživeti par ur na dan zunaj svoje kletke, a vedno pod nadzorom

(električne žice, tepihi,…). Ne marajo sprememb

v svojem okolju. Tudi če se zdi

igra lovljenja s kuncem zabavna, se je treba zavedati, da to lahko preraste v zanj stresno situacijo plenilec-plen.

Rokovanje

NIKOLI ne dvigovati kunca za uhlje (nevarnost zastoja srca) ali vleči za zadnje noge, saj lahko tako pride do

zloma ledvenih vretenc! Dvigovanje: ena roka,

ki gre pod prednje tačke, druga roka pa vedno na ledveni del oz. okoli medenice.

Drži se ga vedno z obema rokama tako, da se kunčev hrbet narahlo pritisne ob

trebuh osebe, ki ga drži tako, da je njegovo telo podprto z rokama in kunčevo

telo oblikuje črko C. Prenašanje: celo telo kunca podpira

podlaht, glavo pa naj skrije pod roko

Življenjski prostor

Kovinska kletka s plastičnim dnom, dolga toliko, da kunec lahko naredi 3 poskoke v eno in drugo smer, visoka pa

toliko, da se lahko postavi na zadnje noge, ne da bi se z uhlji dotaknil vrha kletke. Naj bo v mirnem prostoru, NE

na hodniku ali v kuhinji, oz. nikjer kjer so vonjave (npr. blizu koša za smeti, cigaretni dim…), ki bi mu lahko škodile

ali ga vznemirjale.

Idealna temperatura okolja: 18-20°C, nikoli več kot 28°C, saj zelo slabo prenašajo visoke temperature!

Nastil (oz. substrat): rastlinski! žagovina (oblanci), vpojne plenične podloge ali časopisni papir; NE uporabljati

opilkov cedre, bora ali odišavljenih nastilov, ki so dražeči za dihala. Veliko kuncev bo uporabljalo poseben kot za

uriniranja in blatjene, celo posebno za to določen plastičen WC z vpojnim nastilom.

Ostala oprema: težki posodici za hrano in vodo ali napajalnik za vodo, ki se ga namesti iz zunanje strani kletke,

jasli za seno. Radi imajo skrivališča (kartonske škatle, cevi,…), preprogo zunaj kletke za počitek, otroško stajico

za razgibavanje, igro in vzpenjanje, podlago za praskanje, lesene predmete za glodanje, plišaste igračke,… Paziti

le, da ne pojedo neprimernih predmetov. V tem primeru jih je potrebno odstraniti!

Čiščenje: Dnevno menjati vodo in s ščetko očistiti napajalnik 1x tedensko. Nastil mora biti vedno suh (dnevno

odstranjevati del moker od urina, nakapljane vode iz napajalnika), dno kletke pa izpraznjeno vsega nastila in

oprano (madeže od urina se da dobro očistiti z raztopino kisa) najmanj 1x na teden.

Prehrana

Kunci so striktno rastlinojedi (herbivori), zelo občutljivi na spremembe v prehrani ter s stalno rastočimi zobmi. So

koprofagi, kar pomeni, da 2. vrsto svojih iztrebkov (mehkejša in vonjava cekotrofa) zaužijejo, ker vsebujejo za

zdravje nepogrešljive vitamine in beljakovine.

• Dnevno sveža voda! Kunci veliko pijejo; do 300 ml/dan za kunca, ki tehta 3 kg

• SENO STALNO NA VOLJO! Travnato ali žitno, ne lucernino (preveč beljakovin). Nujno za pravilno

obrabo zob in nemoteno delovanje črevesja. Dobro menjati 2X/dan, da ostane okusno.

• Briketi (oz. peleti): kvalitetni-takšni, ki so vsi enake barve in velikosti z visokim % surove vlaknine (npr.

Cuni Complete od Versele Laga, Oxbow, Supreme Selective, Supreme Science-Fibafirst, Bunny,

Genesis…). Dati na razpolago 2X/dan po samo 1-2 uri in sicer ne več kot 20 g/kg kunca/dan. V večjih

količinah lahko privedejo do debelosti, težav z zobmi in neravnovesja črevesne mikroflore. Tudi niso

nujen del obroka, če kunec poje veliko sena in sveže zelenjave. NE semenskih mešanic!

• Zelenjava: le za odrasle kunce, oprana, posušena in sobne temperature; 3 vrste zelene listnate

zelenjave/dan (zeleni nadzemni deli korenčka, endivija, radič, zelena, peteršilj, motovilec, brokoli,…). Z

njo dobijo potrebne vitamina, kalcij in tekočino.

• Divja zelišča in trave: kot dodatek in popestritev (regrat, trpotec, malinovi listi, pasji rep…)

• Sadje in gomolji: omejena količina (1 jušna žlica/kg kunca/dan): jabolko, hruška, breskev, pomaranča,

korenček,… Ostanki, ki niso bili pojedeni pa naj bodo odstranjeni vsak dan.

• Prepovedano: stročnice, zelje, kislica, krompir, avokado, čebula, česen, čoklada, kruh, sladkarije

• Komercialni posladki so lahko škodljivi. Vsebujejo preveč sladkorja amidona in celo živalske beljakovine

(priboljški tipa »Drops«), kar pa je v nasprotju s prehrano rastlinojedih živali.

Razmnoževanje Breje

samice naredijo gnezdo iz lastne dlake, ki si jo populijo iz trebuha. Mama kunćica

preživi z mladiči le nekaj minut na dan, zjutraj in zvečer, za čas dojenja. Vendar, če se mladički

oglašajo dolgo časa in poskušajo zlesti iz gnezda, je možno, da jih je mama zapustila. V tem primeru jih je

potrebno hraniti po naslednjem receptu: Nadomestno mleko za sirote:

komercialno mleko za pse in mačke in sicer 2 dela praška raztopljenega v 1 delu vode in ogretega, 1 obrok/dan,

volumna 20% telesne teže mladička.

Zdravje Sterilizacija se

priporoča pri samicah po 6. mesecu starosti, za preprečevanje zelo pogostih tumorjev maternice in mlečnih žlez

(80% nesteriliziranih do 4. leta), markiranja in agresivnosti (teritorialnosti).

Kastracija samcev bo preprečila tumorje na modih, markiranje in agresivnost.

Na človeka prenosljive bolezni-zoonoze : glivične kožne bolezni (dermatofitoze), bakterijski infekciji pastereloza in

salmoneloza,… Torej, velja vedno

dobro oprati roke po vsakem stiku z živaljo in prav tako dobro oprati njene posodice, z le njim posebej namenjeno

gobico.

Pozdravljeni!
Jaz pa imam 10 mesečno kunčico, ki je postala zelo napadalna.
Tako obnašanje traja približno 2 meseca, večkrat se mi sploh ne pusti dotaknit, ne morem ji dat hrane če je ona pri posodici, nikjer se ne pusti ulovit, ni več družabna, celo kletko je že zgrizla, je levjegriva, mini a ima več kot 2 kg in zdi se mi zelo žalostna…
Nikoli ni bila bolana, revica se mi močno smili in ne vem kako ji naj pomagam.
Bila bi zelo vesela pomoči���.
Prej…
[img]http://mmc.bolha.com/0/image/193503/194257/hisna-zajcica_55d0997cc6d94.jpg[/img]
in zdaj�…
[img]http://mmc.bolha.com/3/image/193503/194257/hisna-zajcica_55d09977bed13.jpg[/img]

New Report

Close