PODARIM KANARČKA-PAR
Menda ni tako težko razlikovati med ustreznimi, znosnimi in neprimernimi razmerami?
Življenje (samo) v stanovanju za mačko ni idealno. Vendar pa so mačke prilagodljive in če je okolje nevarno, je to vsekakor bolj sprejemljivo kot spuščanje na prosto. Ne glede na to, ali zagovarjamo strogo zapiranje ali ne, pa gotovo nihče nima mačke zaprte (gledano na razmerje velikosti) na primer v kopalnici.
Tudi psi najraje tekajo prosto spuščeni, pa je redko kdaj priložnost za to, pa kljub temu ima veliko ljudi pse – v stanovanju, na vrtu, na sprehodu na povodcu itd. In spet se pa vsi strinjamo, da je pesjak 2 X 2 m popolnoma neprimeren, če predstavlja EDINI življenjski prostor.
Majhna jata drobnih ribic, v vsaj 150 l akvariju, bo prav udobno živela in verjetno ne bodo sploh nikoli ugotovile, da so z vseh strani omejene s steklom. Povsem drugače se pa godi zlati ribici, ki se vrti v krogu v 5-litrski bučki.
Papagaji so slabi letalci in se tudi v naravi držijo na razmeroma omejenem prostoru. Torej bi lahko predvidevali, da bo mala skobčevka čisto zadovoljna z življenjem v stanovanju (brez dostopa v kuhinjo), kjer je kletka namenjena hranjenju, nočnemu počitku in občasnemu zapiranju zaradi varnosti (npr. medtem ko se stanovanje zrači). Papagaje ima veliko ljudi spuščene v stanovanju. Spet, ni idealno, je pa dovolj dobro. Še nikoli pa nisem videla kanarčka, ki bi se gugal na zavesi ali sprehajal po klubski mizici. Zato sem se obregnila ob te kanarčke.
Upam, da je zdaj bolj razumljivo. Ali pa tudi ne, no…
od vseh vrst živali, ki živijo v ujetništvu, si je človek uspel podrediti le psa in ga prilagoditi svojemu stilu življenja, seveda je mačka zadovoljna v stanovanju, če ne pozna zunanjega sveta, pa papagaj v mali kletki če ne pozna svojega naravnega okolja, pa želva v terariju, pa kača, pa pajki in še in še. Tisti, ki ima rad živali jih bo pustil v njihovem naravnem okolju, če pa so skotene ali izvaljene v ujetništvu, pa jim v njihovem neznanem nevarnem okolju preti nešteto nevarnosti, za te živali je odgovoren človek, zato je za njih tudi dolžan poskrbeti.
pa nekako še razumem, da imamo mačke, pse, kunce, ptiče(no ja čeprav mi niti pri ptičih in kuncih ne gre vse v glavo), nikoli pa ne bom razumela, zakaj je potrebno iztrgati iz njihovega naravnega okolja kače, pajke, kuščerje, želve in ostale eksotične živali, ma ljudje smo res ene sebične človeške živali.
Kanarcki so v primerjavi s skobcevkami tezje ucljivi in razen redkih izjem niso tako druzabni kot papige. Zato jih je malo tezje spuscati iz kletke. Sem poskusila pri svojem in je skoraj naredil samomor. Ne poskusim vec!
Tudi skobcevki ne spuscam iz kletke, ker sta plasni in niti nimata zelje zapustiti varnega prostora. Obe sem dobila ko sta bili ze skoraj odrasli, eno iz drugih rok, povsem sesuto. Druga se je strahu navadila od prve, zato ju niti ne poskusam vec dajati iz kletke. Tako kot kanarcka (in njegovega cimra) ju poskusam zabavati drugace, s spodbujanjem k vedenju, ki je znacilno za njih v naravi (primerna prehrana, igrace, pripomocki za plezanje, grizenje…).
Verjetno najbolj srecna od vseh je nimfa, ki je spuscena ves dan. Z veseljem bi to omogocila se ostalim pernatim prijateljem, ki jih imam, pa to ni mogoce. lp
Kdo pa je človek, da lahko odloča, koga je “primerno” imeti v ujetništvu, za koga je manj stresno, če je v ujetništvu, kdo se bolj prilagodi???
To vprašanje je namenjeno predvsem tistim, ki enačijo človeka in živali (že večkrat prebrala na tem forumu)…Hočem povedat to, da se eni obračajo, kot veter zapiha….V določenih trenutkih na smrt zagovarjajo pravice živali, pri tem pa pozabljajo, da vsem živalim kratimo pravico do svobode….
LP
Yo- meni je čist jasno, da je človeštvo skozi milijone let svet podredilo in pripeljalo k temu, da imamo določene vrste podrejene, določene pa ne…Sam nekaterim drugim pa ni in s svojim postom sem le “pokomentirala” dvoličnost enih: enkrat lahk podrejamo, zapiramo, drugič pa ne (pa ni treba, da gre za ekstreme: recimo mačka, pa kobra 🙂 ). Pravi kaos bi nastal na svetu, če bi vse živali izpustili iz ujetništva..Mi je povsem jasno…
Kakšna razprava je nastala zaradi kanarčka …, mogoče je imela pa gospa Vida tako ogromno kletko, da jih zato ni mogla vzeti v novo stanovanje, vidim, da tudi jaz nisem primerna skrbnica za kanarčka, ker nimam klubske mizice in takih zaves, da bi se kanarček lahko obesil nanje za večno – za kanarčka pač ne rabiš trosobnega stanovanja, ampak tako veliko kletko, da lahko v njej preletava.