Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina podančice vedno znova

podančice vedno znova

Spoštovani!
Delam v pedagoškem poklicu s socialno zapostavljenimi otroki. Tri leta so bili to otroci, ki so obiskovali šolo s prilagojenim programom in živeli v internatu, sedaj pa že drugo leto delam z učenci Romi. Ti prihajajo iz naselja, kjer ni vode, elektrike in kjer ne poznajo uporabe papirja po opravljeni potrebi.
Pišem vam, ker kljub izredni pazljivosti vedno znova dobim podančice(predvidevam, da od otrok). Moja pazljivost pomeni to, da nikoli ne nesem v usta ničesar, če nimam sveže umitih rok. Kaj drugega bi ob svojem delu, kjer telesnega stika nikakor ne morem izključiti in kjer je prisoten tudi npr. vsakodnevni stik z umazanim perilom romskih otrok, težko storila.
Skrbi me tudi, ker zdravil proti zajedalcem ni priporočljivo jemati v nosečnosti, ki jo načrtujem.

Zato me zanima, kakšen je življenjski krog podančic, oziroma bolj natančno:
– koliko časa in v kakšnih pogojih lahko preživijo jajčeca
– česa vse se lahko oprimejo
– ali se v črevesju razmnožujejo naprej, tudi če se jajčeca ne vnašajo ponovno skozi usta (ali ležejo jajčeca tudi znotraj črevesa)
– ali se jajčeca s pranjem da odstraniti (večino oblačil lahko perem le na temperaturi 30-40°C in jih ne morem prelikati!)
– ali jajčeca lahko uničiš z razkužilom

Prosim za izčrpen odgovor, saj sem že skoraj obupala. Občutek imam, da so z jajčeci okužena že prav vsa moja oblačila, torba, pisala, ključi…

Hvala za odgovor, Uršula

Spoštovani!

Podančice imajo za gostitelja človeka, zato je pot vedno blato – usta – blato. na prsotem izven telesa ne preživijo dovlj dolgo, da bi bila obleka lahko vir okužbe. Če ne pridete neposredno v stik z okuženim blatom (jajčeci), potem okužba praktično ni možna.

Prizanti pa moram, da se moram o tem še dodatno poučiti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor, vendar še vedno prosim za odgovore na vprašanja, ki sem jih zastavila. Hvala vnaprej!

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Hvala, da ste me znova opomnili. Ob množici vsega bi se verjetno drugače še bolj načakali. Osnovni način prenosa je preko umazanih rok, kot sem že omenil. Poročajo pa tudi, da je možen prenos preko umazanih in okuženih pižam ali posteljnine. V takem perilu naj bi jajčeca preživela tudi 2 do 3 tedne. Možno je tudi, da se iz jajčeca perianalno razvije lavra, ki zleze nazaj v črevo in tako pride do ponovne okužbe (zlasti pri odraslih) tudi v nasprotni smeri. Z zdravljenjem pobijemo zgolj odrasle podančice, zato je vedno potrebno zdravljenje ponoviti čez dva tedna.

Potrebno bi bilo zdravljenje vseh okuženih otrok.

Na žalost kaj več ne vem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

hvala, zdaj so mi stvari vseeno malo bolj jasne.

Uršula, lep pozdrav!
Tudi sama opravljam pedagoški poklic in imam prav take teževe kot vi. Podančice se mi ponavljajo na vsak mesec do dva. Ne pomaga niti zdravilo Dalben, ne Wermox( ko sem premagala začetni “sram”, sem se pogumno odpravila k zdravniku), poskusila sem z zdravilnimi zelišči, ki sem jih kupila na tržnici, pa s česnovimi pripravki….fašem jih vedno znova. Mislim, da ni problem v pomanjkljivi
higieni, enostavno pa ne vem več, kaj naj še naredim.Tudi splošna zdravnica me kar na “hitro” odpravi z novim napisanim receptom in najbrž niti ne pomisli, kako težko in neprijetno mi je bilo priti. Tisočkrat raje bi imela vsake dva meseca angino ali pa vsaj bradavice. Žal vam v tem sporočilu nisem mogla pomagati s konkretnim nasvetom, kako nadlogo odpraviti, če pa bom izvedela, vam zagotovo sporočim (lepo prosim tudi obratno). Pa lep pozdrav! Loti

New Report

Close