Podančice
Pozdravljeni!
Na Vas se obračam z vprašanjem o podančicah. Sama jih imam, prav čutim, kdaj jih imam. In to ni kot srbečica, ampak zelo zopern občutek. Vedno niso bile vidne, nazadnje pa spet, zato sem dobila Vermox. Ogromno teh tablet sem že pojedla. Pa vendar, brez učinka. Meša se mi že. Doma imamo 9m sina. Kakšna je verjetnost, da jih dobi od mene? Za to nadlogo se zdravim že veliko let. Ne vem več kaj naj. Prosim pomagajte. Kakšen je ciklus podančice in ali se v črevesju tudi po 1 tableti vermoxa množijo in je to vir okužbe, ali so problem jajčeca okoli anusa, ki jih ponovno zaužijemo ali kar oboje.?
Ker pojem ogromno cokolade, je mogoče to krivo?
Od tega sem že tesnobna, roke si umivam kot pri OKM osebah.
Obstaja še katero drugo zdravilo?
So modri podočnjaki tudi simptom tega?
Hvala VAM!
Alja
V nekaj dneh se gliste izstradajo in poginejo.
Gliste moramo opaziti v blatu. Sicer lahko znake povzroča še kaj drugega, ne le gliste. V Sloveniji imamo samo Vermox, drugih zdravil za gliste ni.
V zdravem človeškem črevesju ni glist.
Pozdravljeni,
pri sinovih starih 5 let in 2 leti sumimo na podančice, nekaj otrok iz vrtca jih je imelo, imata pa tudi znake. Jutri odnesemo vzorce za test v laboratorij. Zanima pa me kaj storiti v primeru, da je okužena tudi hči stara 3 mesece? S strani pediatrinje sem dobila le odgovor, da se tablete tako majhnim otrokom ne predpisejo, kar mi je seveda jasno, vendar pa me zanima kaj storiti ce jih ima? Prav tako me zanima ali lahko tudi jaz vzamem tableto kot ostali druzinski clani, glede na to da dojim.
Hvala, lp
Glede na to, da podančice niso v ustni votlini, se s poljubljanjem na usta ne prenašajo. razen, če bi se kdo praskal po anusu, prenesel jajćeca pod nohte, se potem z neumitimi rokami praskal po ustnicah. No, potem pa bi se lahko prenesle s poljubom.
Zelo malo je verjetno, da bi 3 mesečna dojenčica imela podančice. Ob dookazani okužbi se sicer pediater posvetuje z infektologo9m, moram pa napisati, da še nisem videla glist pri tako majhnem otroku. Saj se verjetno tudi bratec ne dotika sestrice z neumitimi rokami, če se je prej praskal po ritki.
Pozdravljeni,
zanima me kako je z izločanjem podančic po zaužitju Vermoxa. Dvoletna hči je včeraj okoli 15.00 prejela Vermox. Ponoči se je spet jokala, da jo peče lulika (glistico sem namreč dan prej pobrala iz njene nožnice). Zanima me koliko časa traja, da nje več ne motijo in koliko, da se izločijo? V današnjem blatu nisem našla nobene (ampak sem gledala v zadnjih dneh njeno blato večkrat in nisem nikoli nič našla (z črnimi rokavicami sem brskala po plenički in nisem nič našla, samo ponoči ko sem jo našla v nožnici)). Zdravimo tudi petletnega sina, ki pa ni imel znakov in osemmesečno hči (infektolog je svetoval polovično dozo), ker sem v njeni plenički našla glistico (dosti tanjšo kot pri starejši hčerki). Pa me zanima kak je ključ za dajanje Vermoxa. V navodilih piše, da ni za otroke pod 2let, pri NIJZ preberem 1leto. Katero je bolj pravilno? Ali pri otroku pod 1 letom lahko pričakujemo hujše zaplete, ali enostavno ni podatkov? (Kar je malo čudno, glede na to, da moj dojenček verjetno ni edini, ki je to zdravilo dobil).
Zanima me tudi kako točno vemo kaj zdravimo? Po telefonu sem sestri rekla, da sem našla glistico, sprva sem mislila da je podančica, ampak je bila tista, ki sem jo našla v spolovilu kar 2 cm dolga (sigurno ni 1 cm). So mi vseeno rekli, da je to podančica (testa nismo delali). Tudi za mlajšo hči mi je sestra rekla, da naj ji kar dam celo tabletko, ker so že imeli tak primer. Informacija do zdravnice sploh ni prišla. Ker imamo v družini zdravnico sem na srečo prišla na tak način do posveta z infektologom, ki je rekel, da damo polovico, če je sigurno, če ne pa raje na pregled. Zanima me od kod take razlike v obravnavi.
In zanima me še kako nujna je obravnava glist. Včeraj so mi rekli, da niso sigurni, da bo zdravnica utegnila napisati recept ker ima res gužvo (naj omenim, da je bil petek), kar se meni zdi nesprejemljivo, glede na to da sem glisto našla v nožnici in bi vmes minil cel vikend. Na koncu sem po 4 klicih dobila zdravilo na recept, navodila za 8 mesečno hči pa kar malo po domače. Razumem, da je gužva in trenutno pri nas razsaja neka trebušna viroza, in da je premalo zdravstvenih delavcev, ampak razumevanju navkljub si nihče ne želi tegobe zdravstva reševati prek svojih otrok.
In kako se rešiti zajedavcev v nožnici, ali Vermox pomaga enako kot, če bi bili v črevesju. Kako jih otrok izloči?
Starejša hči si res veliko kopa po nosu. Zakaj pride do tega? A je nevarnost, da prek tega širi jajčeca? Jo opozarjamo, ampak pri dobrih dveh letih ne razume še najboljše.
V naprej hvala za odgovore. Vsi govorijo, da je pri tretjem vse lažje, ampak očitno vseeno ostanejo situacije, ko si prestrašen in ne razumeš točno kaj se dogaja ??♀️?
Zdravilo Vermox deluje tako, da glistam onemogoči tvorbo sladkorjev in hranil, torej v nekaj dneh pocrkajo od lakote. Razumljivo je, da lahko še nekaj dni po zaužitju zdravila izločamo še žive gliste. Zdravilo deluje samo na spolno zrele gliste, torej ne zajame vseh glist v telesu in zato zdravilo čez 14 dni ponavljamo.
Pri zdravljenju se drćimo navodila NIJZ. Pod 1 letom se posvetujemo z infektologom, saj zdravilo ni registrirano za otroke pod 1 letom starosti. Če infektolog odloči (po posvetu ali pregledu), da otrok potrebuje zdravilo, ga damo, kot je svetoval.
Podančice so OKOLI cm velike gliste, kar ne pomeni, da je kakšna lahko tudi večja. Ostale gliste, pomembne za ljudi, so mnogo večje (nprt. navadna človeška glista je velika 20-35 cm. Torej so podančice, še posebej, če pri okuženem povzročajo večerno ali nočno srbenje anusa.
https://nijz.si/wp-content/uploads/2017/11/podancice_22._11._2017.pdf
Gliste pač niso nujno stanje, jih pa je ‘p0otrebno zdraviti. Ali bo zdravnik v petek popoldne predpisal Vermox ali boste čakali do ponedeljka, je odvisno od zdravniko9ve obremenjenosti.
Gliste iz vagine lahko mehansko odstranjujemo, dejstvo pa je, da se itak vrnejo v črevesje in jih bo zdravilo tam pobilo. Lahko pa povzr4očajo nespecifično draženje in znbake s strani nožnice. Lahko (po zdravljenju z Vermoxom) poskušate poleg mehanskega odstranjevanja še sedeče kopeli (npr., v hrastovem lubju), kar po ugodno delovalo na draženo sluznico spoovila.
Z vrtanjem po nosu si otrok, ki se je prej praskal po ritki, zanese jajčeca, ki jih nato pogoltne in gliste so spet tam, kjer jim je najbolj ugodno (v črevesju). Nohte dobro postrižite, večkrat dnevno ščetkrajte, da izpod nohtov odstranite morebitna jajčeca.
Še navodila o ukrepanju:
https://www.zd-lj.si/zdlj/images/Navodila_za_star%C5%A1e/Podan%C4%8Dice.pdf