Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Podančice

Podančice

Pozdravljeni!

Včeraj zvečer smo pri sinu (6 let) odkrili podančice v blatu. Občasno je tožil, da ga srbi ritka, vendar nič posebnega. Danes zjutraj sem jih odkrila še pri sebi. Pri drugih dveh otrocih danes v jutranjem blatu podančic nismo odkrili, mož na blato še ni šel. Bila sem v dežurni službi, kjer sem oddala vzorec jutranjega blata dveh otrok in dobila Vermox za naju s sinom (2 tableti 3 dni). Ker sem že včeraj prebrala ogromno na to temo, sem zasledila, da je potrebno pojesti 1 tableto in to ponoviti čez 2 tedna in čez 4 tedne ter da naj se zdravi vsa družina, tudi če paraziti v blatu pri ostalih niso dokazani. To sem zdravniku omenila, vendar je dal drugačna navodila in predpisal samo zdravljenje sina in mene, ki imava vidne podančice. Kupila sem tudi alkohol in razkužilo ter začela s pranjem vsega 🙂

Dal je navodilo, da smo v izolaciji, dokler na blatu ni več odkritih parazitov. Tega nisem zasledila nikjer, zato me zanima, kako je s tem. Gremo lahko v vrtec, šolo, službo?
So res tako trdovratna zadeva?

Hvala za odgovor!

Pozdrav!

Pozdravljeni!

Nadaljujem 🙂

Včeraj je vzorec blata ostalih dveh otrok pokazal, da je blato pozitivno na oxyuris. Če prav razumem so torej to podančice? Zdravnik je po tem odredil zdravljenje vseh (tudi moža, ki blata v času odprtja laboratorija še ni imel, tako da zanj vzorca še nismo oddali, ampak najbrž je tudi on pozitiven). Zdravimo se z Vermoxom 2 tableti dnevno tri dni (tega zdravnik ni spreminjal). Je po vašem mnenju to ok?

Odkrila sem tudi, da ni potrebna izolacija, torej gremo jutri normalno v vrtec, šolo, službo. Je potrebno kaj povedati v teh ustanovah?

Iskreno…sem kar malo panična glede prenašanja teh jajčec (saj so očitno tudi povsod v stanovanju, glede na to, da nas je 5 in štirje dokazano okuženi glede na to, da s prenašajo tudi s strkavanjem posteljnine,…). Vsega pač ne morem preprati, umiti in to vsakodnevno več tednov 🙁 Otroci so še majhni, spijo v spodnjih hlačah, plenici (najmlajši), vsako jutro jim umijem ritke, obrišem s svežo brisačo, ki jo potem dam v pranje, ravno tako hlačke in pižame. Tudi po večernem tuširanju vsakega obrišem s svežo brisačo in jo dam v pranje. Roke non stop umivamo, tudi z razkužilnimi robčki. Wc in umivalnike spiram z alkoholom. Je vse to moje ravnanje pretirano?

Še to…ko pojemo tableto, kako hitro učinkuje na podančice. So še prisotne žive, ker v blatu jih ne zasledim več, ali so samo še jajčeca?

Hvala res….tole se mi zdi prava nadloga 🙁

Pozdrav!

Navodilo za zdravljenje okužbe s paraziti so priložene zdravilu vermox in v njem piše:
Infestacija s podančico:
Vzemite 1 tableto v enkratnem odmerku.
Po dveh in štirih tednih ponovno vzemite 1 tableto. To je potrebno, da popolnoma odstranite infestacijo.
Prvi odmerek je namreč uničil odrasle zajedavce, ne pa jajčec, ki lahko povzročijo novo infestacijo.

Je pa res, da mnogo zdravnikov za vse možne gliste svetuje vedno enako zdravljenje (2×1 tbl / 3 dni). Ali ne vedo, da se podančice (enterobioza, oxiure) zdravijo drugače ali so morda sami prilagodili zdravljenje, ker se rade ponavljajo ali kaj drugega, vam ne znam razložiti.
vsekakor je zdravljenje nujno potrebno ponavljati, saj se mnogo okužbenih samookužuje vedno znoca (srbenje anusa ->praskanje ->jajčeca pod nohti -> v usta in tako vedno znova).
Domači ukrepi so menjavanje posteljnine, ki jo je potrebno prekuhati in prelikati, dobro umivanje rok, potrebno je dobro pristriči nohte (da preprečimo prenos jajčec), skratka dobra higiena, predvsem rok, spalnih prostorov, stranišča, kljuk, vodovodnih pip, tistega, kar se lahko dotikamo po dotikanju izločkov.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Izključitev iz vrtca ni potrebna. tudi vam ni potrebno obveščanje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor!

Preden ste odgovorili, sem vam zastavila še nekaj vprašanj, ker sem videla, da ravno odgovarjate 🙂

Vzeli smo 4 tablete vsak…2krat po eno dva dni. Naj zdaj nehamo in samo ponovimo čez 2 tedna in 4 tedne še vsak po eno?

Ja, žal ne vem, zakaj se zdravniki tako drugače odločajo. Sama sem želela vprašati še vas, vendar razumem, da ne morate biti non stop na voljo, tako da sem potem vseeno ravnala po nasvetu zdravnika in zdravljenje začela tako, kot je predlagal on, čeprav sem prebrala drugače 🙁

Hvala vam še enkrat!

Lp

Sem videla, kako ste jemali. Saj narobe ni, ampak čisto po kmečko: zakaj pa bi jemali 2×1/3 dni = 6 tablet in ponovili čez 14 dni, torej 12 tablet, (ali katerakoli durga shema z več tabletami) ko pa zadostuje 1 tableta, ponoviti 3-4x, torej skupno 4 tablete. Dejansko vnesemo mnogo manj zdravila. Ampak, to nima z vami kaj opraviti:=( Pač pa z zdravnikom (dvakrat:=((

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,
tudi jaz imam 6 letnika, ki je (že tretjič v pol leta) včeraj začel tožiti o srbenju ritke…
Prvič smo dobili Vermox (2×1 tbl, 3 dni), dokler ni pojedel tablet, v blatu ni bilo opaziti glist, čeprav sem mu blato natančno pregledovala (res pa je, da niti nisem vedela, kaj točno iščem). Ko pa je pojedel tablete, je z blatom izločil še in še glist, zdaj točno vem, kaj iskati, je še nekaj dni kar gomazelo po blatu 🙂
Čez 6 tednov spet ista zgodba – srbi ritka, boli trebušček, vrta po nosu, v blatu nič, vendar pa tudi, ko je pojedel tablete (spet 2×1 tbl, 3 dni, kljub mojemu vprašanju, kako da tak odmerek, če so navodila drugačna, odgovor pediatrinje: infektologi svetujejo bolj skoncentrirano dozo), se gliste niso izločale. Čudno. Mogoče jih je bilo številčno manj, a sem prepričana, da bi jih opazila, po prvi izkušnji točno vem, kako izgledajo.
Včeraj, po cca. 5 tednih je spet potožil, da ga srbi ritka, o bolečinah v trebuščku nisem več prepričana, saj ga dostikrat “boli” trebušček, samo da ne bi šel v vrtec. Včeraj in danes zjutraj je šel kakat, blato sem v celoti pregledala, v njem ni migetajočih glist, le nepremične sluzaste nitke (definitivno niso gliste).
Zdaj pa ne vem več, se gliste zagotovo opazi v blatu že pred zdravljenjem ali ne?

Po vsem prebranem sem že prvič prosila za ponovitveno kuro, a recepta nisem dobila. Po mnenju pediatrinje, če se simptomi ne ponovijo v roku 2-3 tednov, ponovitev zdravljenja ni potrebna.
Nadomestna zdravnica, ki nam je predpisala Vermox v drugem primeru, je dejala, da je smiselno ponoviti kuro tudi večkrat zaporedoma (kakor sem razbrala, da je tudi Vaše mnenje).

Moja osebna zdravnica meni, da istočasno zdravljenje vseh družinskih članov ni potrebno, saj imamo zagotovo urejene higienske razmere. Nihče od ostalih nima težav, niti bratec dvojček, s katerim si delita posteljo (ko eden zleze k drugemu:), obleko, copate, igrače…

Otrok je rojen neješč, redko sploh reče, da bi kaj jedel, veliko manj je od bratca, na tehtnici pa je razlike za 0,2 kg. Nikoli mu nismo delali testov za prisotnost podančic (brisa blata ali celofanskega brisa, ker jih je težko dokazat in infektologi pravijo, naj se ob simptomih kar napiše Vermox).
Očitno je, da jih je v prvem primeru imel, toda za drugega nisem prepričana, prav zaradi tega pa tudi zdaj nisem prepričana, pediatrinja pa spet pravi, naj pridemo po recept za Vermox. Krvi že nekaj časa nismo pregledovali, a vsakič ko jo, vedno kaže povečano vrednost K-MCHC, kar naj je bi bilo nič nevarnega.

Vse od prvega primera naprej imamo poostrene higienske ukrepe, praktično dvakrat tedensko delam doma generalno čiščenje stanovanja, vsak večer pomijem kopalnico, kar me že zelo izčrpava. Mori me, ker vsega perila pa tudi ne morem prekuhat in tudi prelikat ne (npr.bunde), kavč lahko samo posesam, torej je edina možnost, da se morda jajčeca skrivajo v takem tekstilu (če sploh). Prepričana sem, da tudi če jih imamo ostali člani družine, ne glede na to, da nimamo simptomov, jih ne prenašamo (saj jih po kmečki logiki ne moremo, če se ne praskamo, saj ne letijo kar po zraku:)

Glede na tako dolge razmake med “izbruhi” simptomov, dvomim, da bi šlo za avtoinfekcijo, sploh glede na vse higienske ukrepe. Res pa je, da otrok še vedno precej tlači prste v usta. Ker ga ne morem imeti 24/7 na očeh, je to lahko tudi zunaj, v vrtcu, povsod… Zato je toliko težje ugotoviti izvor infekcije… V vrtcu jih ima menda samo on, nihče od ostalih otrok jih nima (ali pa starši sploh niso povedali, da so jih imeli).

Naj se sprijaznim s tem, da bo vsake toliko časa nekje pobral gliste, ne glede na to, kako jaz ukrepam?
Ali pa ima lahko tako majhen otrok težave s hemoroidi? (povezujem s srbečico zadnjika, ni pa opazne krvi na blatu).

OK, sem se sprijaznila s ponovno dozo Vermoxa. Že samo ime se sliši kot podganji strup:), zato mu bom tokrat dala 1 tableto, pa čez 14 dni še 1, pa čez 1 mesec še eno in tako, dokler ne bomo porabili vseh 6 tablet, ne glede na to, ali bo imel simptome ali ne.
Je to smiselno ali otroku s tem lahko bolj škodim kot koristim? Kakor sem že napisala, infektologi svetujejo bolj skoncentrirano dozo, naj verjamem otrokovemu pediatru ali ne?

Hvala, ker ste me brali 🙂

Gliste težko dokažemo v blatu. Celofanski bris je uspešen, če ga vzamemo takrat, ko vemo, da bodo na anusu, to je običajno zjutraj, pred prvim kakanjem, blato pa naj bi tudi bilo tisto prvo jutranje. Bolj pommebni so klinični znaki in to, da glisto vidimo (razrpemo ritko takrat, ko otroka zvečer srbi).
Zdravljenje ponavljamo, ob ponovitvah vedno zdravimo vse družinske člane (tudi svetujejo infektologi). Ponavljanje enojnega odmerka večkrat v razmakih 10-14 dni (toliko traja razvoj od jajčeca do spolne zrelosti, ko glista spet leže jajčeca) se svetuje. Prav tako seveda higienski ukrepi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Mi lahko poveste, kako je mogoče, da sem danes pri sebi zopet odkrila živo podančico 🙁 (v soboto in nedeljo sem pojedla dve tableti Vermoxa, tako kot ostali). Ali Vermox ne pobije vseh živih podančic 🙁 Oz. te so očitno iz jajčec, na katere Vermox ne deluje. Ampak, kako potem Vermox sploh lahko učinkuje v teh enkratnih odmerkih na 14 dni?

Čedalje bolj me grabi panika, da se teh bitij sploh ni mogoče znebiti kljub higieni 🙁

Prosim tudi za besedo kakšnega starša, ki se je s tem uspešno spopadel. Hvala!
In Blossom, kako te razumem, kar se tiče čiščenja. Hiše pač ne moraš popolnoma prečistiti 🙁

LP

Iz jajčec so se pač v tem času izlegle mlade gliste, ki spolno zrelost dosežejo nekje med 10-14 dnem svoje starosti. Zato ima povsem in logično smisel zdraviti s presledki na 14 dni. In to večkrat.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala!

LP

Se bom kar k tejle temi pridružila. Tudi mi se te dni prvič spopadamo s podančicami. Odkrili smo jih pri mlajši hčerki v nedeljo ponoči in smo do danes preventivno vsi člani gospodinjstva vzeli prvo dozo zdravil. Hčerki sta dobili predpisano manjšo dozo (1 dan po dve tableti), midva z možem pa večjo (3 dni po dve tableti). Ponovimo čez 14 dni.

Skrbi me, ker pri mlajši hčerki, ki je podančice zagotovo imela, že par dni opažamo pri odvajanju blata kri. Prvi dan po jemanju zdravila je bilo več krvi, tudi pomešane v blatu, zdaj pa vsak dan, ko obrišemo ritko, opazimo nekaj krvi na toaletnem papirju. Zanima me, ali je to običajno pri zdravljenu podančic?

Hvala v naprej za odgovor in lep pozdrav.

Bolj verjetno gre za poškodbo analne sluznice, morda zaradi trdega blata (zaprtost?). Po vsakem kakanju obrišite in nato umijte ritko z mlačno vodo ter namažite s hladnilnim mazilom. Če bi se kri pojavljala še po nekaj dneh, pojdite k zdravniku na pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

v komentarju zgoraj gospa navaja, da je otrok po tabletah Vermoxa, z blatom izločil gliste, ki naj bi se v blatu tudi premikale. Glede na ta komentar sem v dvomih, da je moj petletni sin sploh imel gliste, saj sama po nobeni tabletki Vermoxa nisem opazila ničesar.
Sin je že nekaj časa tožil, da ga boli trebušček in srbi okrog ritke in spolovila. Zato sem ponoči po nasvetu pediatrinje pogledala, če je okrog ritke opaziti kakšno premikanje. Zazdelo se mi je, da vidim belo nitko, a nisem bila prepričana. Pediatrinja je vseeno predpisala Vermox. Glist v blatu nisem opazila ne prej ne po jemanju zdravila. Kot rečeno sem v dvomih, da je sploh šlo za gliste po drugi strani pa se mi ne zdi logično, da bi lahko opazila premikajoče gliste, saj naj bi po zdravilu poginile. Poginule pa se mi zdi, da je še težje opaziti…
Prosim za mnenje. Je sploh možno, da je sin imel gliste? Trebušček ga trenutno ne boli, a se je tudi prej bolečina pojavljala periodično.

Že vnaprej hvala za odgovor.

Ni nujno, da po zaužitju tablet opazite mrtve ali komaj še žive gliste. To, da jih niste videli, ne potrjuje tega, da jih otrok ni imel.
Če je po zaužitju tablet njegovo klinično stanje boljše in nima več tipičnih znakov za gliste, ki ste jih napisali, sta bili najverjetneje tako diagnoza kot zdravljenje primerni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

hčerka je včeraj pojedla tableto vermoxa, ker sem v nedeljo v blatu opazila podančico. Danes sem zopet opazila podančico, še vedno je razdražljiva. Zdravnica je svetovala 1 tableto in ponoviti na 14 dni. Zanima me, ali je ob vidnem dokazu še vedno prisotnih podančic smiselno drugo tableto vzeti že prej kot čez 2 tedna?

 

Hvala in lep pozdrav.

Zdravilo Vermox deluje tako, da gliste iz svoje hrane ne morejo tvoriti sladkorja in tako v nekaj dneh poginejo od lakote. Zato lahko po tem, ko ste vzeli tableto Vermoxa, v blatu opazite še (komaj) žive gliste. Jemanje na 14 dni sloni na življenjskem ciklu gliste, zato vzamemo naslednjo tableto takrat, ko morebitne preživele gliste prvega ciklusa postanejo spolno zrele (kajti samo ne te deluje Vermox), da jih pravočasno uničimo, preden začnejo leči jajčeca.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Zivjio ,

zanimane če je normalno da 6 dni po jemanje prva tableta so vidne mrtve gliste v blato?

Normalno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Zdravo. Pri hčerki sem opazila podančiče včeraj zvečer. Pojedla je eno tabletko Vermoxa, naslednjo naj bi čez 14 dni. Zanima me, ali v vsem tem času lahko pričakujem žive gliste v blatu, ali bi se moralo to v kakšnem dnevu, dveh, nehati?

Hvala in lep pozdrav.

New Report

Close