Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija podančice

podančice

Spoštovani!

Danes sem pri previjanju mojega piščeta, ki je star dve leti, ugotovila, da ima podančice – vidna je bila tanka bela glistica. Že dva dni je tudi tožil, da ga boli trebušček. Jutri ga bom takoj peljala k zdravniku, zanima me pa sledeče: koliko časa je otrok kužen, s čim lahko razkužim prostore poleg prekuhavanja perila, kdaj ga lahko ponovno peljem v vrtec in če je potrebno razkužiti tudi prostore vrtca. A je potrebno zdraviti tudi druge člane gospodinjstva čeprav noben ne kaže znakov, da bi bil okužen? Doma si itak dosledno umivamo roke in skrbimo za osebno higieno, vendar se bojda jajčeca lahko nahajajo tudi v zraku in prahu??? A obstajajo kaka domača zdravila – poleg česna in žvečenja tobaka 🙂 Kako naj otroku olajšam srbenje, če bo do njega prišlo? Zaenkrat se sploh ne praska, morda zato, ker mu zadnjično odprtino pri vsakem previjanju na debelo mažem z bepanthen mazilom.

Hvala za nasvete in lep pozdrav.

Dober večer, koka,
Enterobius vermicularis(tudi oxiure) je vrsta drobnih belkastih glist, ki parazitirajo predvsem pri otrocih v debelem črevesu.
To so en centimeter velike gliste. Samica živi v debelem črevesju in prihaja na plano ter leže jajčeca v gube zadnjične odprtine. To okuženega otroka zelo srbi, zato se močno praska, za nohte pa se mu tako zalepijo jajčeca, in če ni primerne higiene, jih raznaša povsod po okolju ter tako okuži tudi druge družinske člane. V primeru podančic je zato priporočljivo zdraviti vso družino, celotno skupino v vrtcu in spet izvajati ukrepe v okolju.

Način okužbe
Zaradi direktnega prenosa jajčec v usta zaradi okuženih rok pri praskanju okoli zadnjika.
Jajčeca lahko okužena oseba prenaša z okuženimi rokami tudi na hrano in različne predmete (pohištvo, kljuke, knjige, papirnat denar, …).
Možna je okužba pitne vode.
Z nošenjem oblek okužene osebe ali spanjem v skupni postelji.
Jajčeca podančice se širijo tudi po zraku, npr. pri postiljanju postelje okužene osebe. Našli so jih tudi v zraku in prahu šolskih sob, stranišč in drugih prostorov.

Običajno se za zdravljenje uporablja mebendazol (Vermox) ali albendazol (Dalben). Vermox je potrebno jemati 2 krat po 1 tableto (oziroma žličko suspenzije) na dan, skupaj tri dni. Zdravljenje se ponovi čez dva do štiri tedne. (Včasih je potrebna tudi trikratna ponovitev zdravljenja.) Albendazol se vzame v enkratnem odmerku 400 mg. Teh zdravil se ne sme uporabljati pri nosečnicah in otrocih mlajših od dveh let.

Ukrepi ob glistavosti:

· Navaditi se je treba skrbnega umivanja rok po uporabi stranišča, po menjavanju plenic, zjutraj ko vstanemo in pred jedjo (predvsem pred zajtrkom) ter pred pripravo hrane.

· Zjutraj se stuširajte, da odstranite jajčeca s področja ob zadnjiku.

· Ne jejte v spalnici.

· Otroci naj po možnosti spijo z bombažnimi rokavicami na rokah.

· Potrebno je oprati in zlikati vso posteljnino, oblačila in brisače ter umiti stvari, ki se jih pogosto dotikamo (npr: igrače-plišaste živali, odeje, kopalniške kozarce, zobne ščetke, tube zobnih past, kljuke, straniščne školjke-sedala), da uničimo morebiti preostala jajčeca. Zadostuje običajno pralno sredstvo. (Površine v kopalnici, kljuke, ročaje, vodovodne pipe po možnosti vsakodnevno dezinficirajte.)

· Oprati in zlikati je treba vso posteljnino vsake 3 – 7 dni najmanj 3 tedne dolgo. Ne stresajte posteljnine.

· Vsak dan menjajte in operite spodnje perilo ter pižame (kontrolirajte otroke).

· Sesajte spalnice in igralne površine vsak dan še več dni po zdravljenju.

· Bolje je nositi pižame kot spalne srajce.

· Ker so jajčeca občutljiva na svetlobo, čez dan odstrite zavese v spalnici.

· Izogibati se je treba praskanju v predelu anusa.

· Izogibati se je treba grizenju nohtov in sesanju prstov (otroci).

· Nohte je treba imeti kratke in čiste.

Kljub vsem naštetim ukrepom, se lahko še vedno zgodi, da se z glistami naleze še kdo v družini, saj je stvar zelo nalezljiva. Pogosto pride do reinfestacije, nekaj mesecev po zdravljenju. Če se to zgodi, je potrebno postopek zdravljenja in preventivnih ukrepov ponoviti.

· Psi in mačke niso prenašalci podančic.

· Infestacija s podančicami se lahko pojavi kljub ustrezni higieni otrok in v zelo čistem in skrbno vzdrževanem gospodinjstvu.

· V hiši ni potrebno izvajati agresivni sanitarnih ukrepov. Ker so lahko jajčeca v posteljnini in hišnem prahu infektivna še 20 dni, so mokro pomivanje tal, sesanje preprog in pranje posteljnine zadostni ukrepi.

· Podančice niso spolno prenosljiva bolezen.

Preprečevanje okužbe
Skrbna osebna higiena:
temeljito umivanje rok s toplo tekočo vodo in milom po uporabi stranišča, pred jedjo, vsakodnevno prhanje;
na visokih temperaturah oprano perilo, čista obleka;
zračenje posteljnine.
Uživanje zdrave pitne vode.
Razkuževanje sedežev in drugih predmetov v straniščih in umivalnicah.

Bom prekopirala en star čarovniški recept s česnom:
Študije na ljudeh kažejo na to, da naj bi bil česen učinkovit za zdravljenje različnih vrst glist, vključno s podančicami. Poleg uživanja česna lahko poskusite tudi z česnom, ki ste ga skrbno olupili (ne smete ga zarezati ali opraskati in ga pred spanjem vložite v danko. [Garlic: The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L. and Related Species. Williams & Wilkins, 1996, pp.173-4] Česen so v ta namen uporabljali že Kitajci, Grki in Rimljani. Po starodavni metodi je bilo treba namestiti česen v čevlje. Ko je oseba hodila se je ta strl in sproščena eterična olja naj bi po absorbciji skozi kožo uničila podančice. Če ne morete pojesti 3 – 4 stroke česna dnevno lahko poskusite tudi naslednje. Česen strite in ga zmešajte z olivnim oljem, v solatah ali celo z medom je lahko bolj užiten.

Ampak moram dodati, da me najbolj nasekirajo starši, ki so dobili recept za Vermox, vendar bi zdravili z naravnimi zdravili (beri: česen), potem pa nenadoma ugotovijo po 3-4 dneh, da otroka še vedno močno srbi ritka in da cela družina ne spi, pa pohitijo ob 03,30 zjutraj v dežurno, kot da so gliste življenje ogrožujoče stanje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tanč, dobro jutro! Najlepša hvala za izčrpno obrazložitev.

Pozdravljeni!

Zanima me kako ukrepati v primeru da otrok še ni star dve leti. Preventivno sprašujem!

LP

Pozdravljeni, Summer,
tudi mlajšemu od 2 let predpišemo Vermox, sj mu moramo odstraniti zajedalce. Samo bolj pozorni smo ob ev. stranskih učinkih.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

zdravo

imam petmesečnega sinka in skoraj dveletno hčerko, ki imata okoli (zadnje čase zelo rdečega) zadnjika veliko belih bunkic s črno piko na sredini, vendar v blatu ni nobenih belih črvičkov, ki bi jih morala videti pri glistah. je pa sin imel zadnja dva dni v blatu veliko rjavih nitk, zaradi česar sem mislila, da so gliste. šele zdaj sem prebrala, da je to lahko zaradi banane, ki jo je res jedel nekaj dni nazaj.

ali je možno, da so tiste pikice okoli zadnjika vseeno jajčeca kakega parazita, čeprav še ni vidnih glistic? malo mi je čudno, da je tega toliko in da so tako enake bunkice, če gre samo za mucke od plenic ali kaj podobnega.

lepa hvala za odgovor
urska

Gliste so vedno bele, rjave nitke so običajno kakšne vlaknine.
Kaj so te pikice okoli zadnjika, težko komentiram, zelo malo verjetno pa je, da bi to bile gliste. Običajno otroka zadnjik srbi, če ima gliste, predvsem zvečer, ko samica leže jajčeca zunaj zadnika, otrok je nemiren, se praska.
Če otrok nima težav, morda čistite po vsakem kakanju kar z oljnim robčkom, pa opazujte, kako se bo zadeva razvijala.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close