Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Podaljšanje porodniške – ZZZ OE Ljubljana

Podaljšanje porodniške – ZZZ OE Ljubljana

Zanima me, če je katera mamica z območja Območne enote Ljubljana ZZZS dobila podaljšano porodniško zaradi dokazane alergije na kravje mleko (in zaradi alergij v družini oz. pri sorojencih povečane možnosti za alergijo na jajce). Zanima me tudi kako je glede podaljšanja drugod po Sloveniji.

Lep pozdrav in hvala lepa za odgovore.

Pozdravljena!

Jaz sem dobila podaljšano porodniško samo pri prvi punčki, ki je imela poleg dokazane alergije na mleko in jajca še znižano vrednost imunoglobulinov (znižani imunoglobulini so posledica slabega obrambnega mehanizma, ki je povezan z pojavom alergij,oz. se potem kaže tudi v obliki alergije.

Pri drugi punčki, ki pa je bila prav tako alergična na mleko in jajca, pa nisem dobila podaljšano porodniško, in sicer samo zato, ker ni imela znižane vrednosti imunoglobulinov. Sama sem prapričana, da je pri mlajši alergija še bolj huda, vendar komisija je komisija.

Sem pa iz Ljubljanske regije.

Sicer lahko poskusiš, venda bo šlo težko skozi.

Srečno
lala

Hojla!
Mislim, da so te stvari odvisne samo od komisije. Moja sestra ima tretjega otroka, ki ima alergijo na mleko, jajca in znižano vrednost imunoglobulinov. V sled tega otroka tudi cepiti ne upajo. Vendar ji tudi s temi dokazili komisija ni podaljšala porodniške. Ne vem točno, če je v vseh regijah tako ali so razlike že v sami regiji od mamice do mamice.
Želim ti, da bi si izborila podaljšano porodniško, da bosta z otročkom dalj časa skupaj! Od vsega srca ti privoščim in želim, da bi alergijo prerasel!
Lep pozdrav!
Tija

Se strinjam s tabo, res je odvisno od komisije, res pa je tudi, da sploh zadnje leto poskušajo čimveč prošenj zavrniti-zdravstvo spet špara!!!!!!!!!!!!

Vem za mamico z goenjske regije, ki je dobila podaljšano porodniško za alergijo na mleko in mlečne izdelke, meni so podaljšali porodniško samo pri prvi, ki je imela poleg alergije še zmanjšane imunoglobuline. Očitno, da sedaj tudi to ne zadostuje več.
Ja, naša država nas vse bolj zanemarja, že ob rojstvu!

Lala

Meni so podaljšali porodniško zaradi hčerinih alergij šele po treh pritožbah, ko je zadeva prišla na Strokovni kolegij Pediatrične klinike, torej čisto do zadnje “inštance”. Splača se poskusiti, saj komisije ZZZS podaljšajo porodniško le po njihovih pravilnikih (porodne poškodbe, nedonošenost, telesna ali duševna prizadetost in še kaj), toda alergij v pravilnikih ni. Kolegij na ped. kl. preuči izvide in situacijo (stroga dietna prehrana) in odloči.

Meni porodniške niso podaljšali niti pri prvem otroku, ki je bil alergičen na kravje mleko in jajce (kasneje pa še na pšenično moko, jabolka, riž, krompir), niti pri drugem otroku, ki je bil alergičen sicer samo na kravje mleko, vendar sem bila na dieti tudi brez jajc (preventiva!). V obeh primerih sem se pritožila do zadnje inštance (strokovni kolegij pediatrične klinike). Alergologinjo sem prosila za priporočilo za podaljšanje porodniške, pa mi je odgovorila, da zaradi alergij na kravje mleko in jajca porodniške ne podaljšajo in da bi v primeru, da mi napiše priporočilo naredila “strokovno napako”. Na ZZZS pa mi je pediatrinja, ki sodeluje v Komisiji, ki odloča o podaljšanju porodniške odgovorila, da Strokovni kolegij Pediatrične klinike v svojih Doktrinarnih stališčih alergije ni opredelil kot bolezni, zaradi katere bi se materam podaljšala porodniška.

LP, Pija

New Report

Close