Najdi forum

Podaljšana porodniška

Pozdravljeni,

sem samohranilka (z znanim očetom). Otrok po enem letu zaradi zdravstvenih težav ne bo smel iti v vrtec. Denarja za privat varstvo nimam. Dobila sem službo, ki bi jo lahko nastopila po končani porodniški. Zdravnica mi je rekla, da bom morala podaljšati porodniško, kar pomeni, da ne bom mogla nastopiti službe in nadalje, da bom brez dela oz. bom drugega težko dobila Oče otroka noče treh mesecev podaljšane porodiške, ker bi to zavrlo njegovo kariero (vsaj tako pravi). Ali laho moj oče (otrokov stari oče) medtem pazi na otroka oz. dobi podaljšano porodniško, da bi jaz lahko sprejela delo?

Taraja

Spoštovana Taraja!

V kolikor bi bil vaš oče pripravljen sprejeti otroka v varstvo, potem problem varovanja otroka odpade. Vprašanje je le, kakšno denarno nadomestilo želi dedi za to.

Porodniški dopust lahko imata starša otroka, posvojitelji in druge osebe, ki varujejo otroka v primeru, da mati tega ne zmore (zaradi zdravstvenih težav naprimer). Močno dvomim, da bi vaš oče to lahko uveljavil. Preverite na CSD!

Nadalje kar bi vam še želela sporočiti je to, da niste dolžni podaljšati porodniške in jo lahko prekinete na svojo željo, lahko pa tudi delate s polovičnim delovnim časom, v kolikor bi se delodajalec to strinjal. Porodniška se v tem primeru sorazmerno podaljša.

Morda pa bi se delodajalec strinjal in vas za čas do otrokove starosti 15. mesecev, kolikor bi bili na porodniški, zaposli kako drugače. Naprimer po pogodbi, če je to možno.

Razmislite pa tudi o tem, ali je služba vredna tega, da otrok ne bo z vami štiri mesece več. Morda vas bo, še posebno glede na zdravstevno stanje, bolj potreboval.

New Report

Close