Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Počutje po koronarografiji

Počutje po koronarografiji

pozdravljeni,
Moja mami je stara 49 let in je od junija letošnjega leta naprej tožila za bolečinami v prsih in zaradi težkega dihanja.Sama ni več zmogla niti sprehoda v dolžini 20 metrov. Nakar je pred točno red 1 mesecem zvečer, potem ko je čez dan delala, spet tožila, da ne more dihati in da ima bolečine v prsih. Odpeljali smo jo v bolnišnico v UKC Maribor, kjer je bila 9 dni. Po vseh preiskavah so se zdravniki v Mariboru odločili, da ji bodo naredili koronarografijo, ker testa s kolesom ni opravila. To so ji naredili 4.10. 2013. Zdravnik ji je po posegu povedal, da so ugotovili, da je imela zamašeni 2 žili in da so ji vstavili 2 stenta. Povedal pa ji je tudi, da bodo po tem posegu njene težave oteženega dihanja , izginile. Sedaj pa je situacija takšna, da bo od posega že skoraj cel mesec ona pa še vedno težko diha in ima bolečine v prsih. Mene pa zanima ali je to normalno? Ali bi se težko dihanje moglo nehati takoj po tem posegu, ker ona že zdaj lahko hodi, vendar spet ob najmanjšem naporu, včasih pa kar tako zelo težko diha. Na Vas se obračam, ker ji zdravniki ob odpustu niso podali informacij o okrevanju, kaj je prve dni, prvi mesec po posegu normalno in kaj ne. Zato bi vas prosila za vaše mnenje ali je to lahko še od okrevanja?Mene pa skrbi, da z njo ni narobe še kaj drugega, če ji ta poseg težav ni odpravil. Na izvidih iz bolnišnice piše tudi, da ima zamašeno še eno žilo. Njena osebna zdravnica pa ji ni znala povedati zakaj ji tudi te niso ščistili in zakaj še ne more dihati. Verjamem, da boste zdaj težko odgovorili na moje vprašanje, ker bolnice in izvidov ne poznate. Sama ne vem več kam se naj obrnemo po pomoč. Čakalna doba za kardiologa je 3 mesece, ker je dobila napotnico zanj. Osebna zdravnica ji je svetovala, da ne rabi hiteti s pregledom. Mami tudi pravi, da se sedaj mesec dni po posegu počuti še slabše in da še težje diha. Kaj nam svetujete?
Lep pozdrav in hvala za odgovor!

Vsebina vašega dopisa me je začudila. Vtis imam, da je prisotno popuščanje srca in, da je indicirana napotitev bolnice na kontrolni pregled h kardiologu, morda z navedbo “nujno”. Če obiskujete kariologe v bolnišnici v Mariboru prosite za sprejem pri prim. Bombeku s katerim sva dolgoletna sodelavca. Sreečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani najprej se Vam iskreno zahvaljujem za odgovor.
Na napotnici ni bilo navedbe nujno. Napisala jo je njena osebna zdravnica. Prav tako na odpustnih listih ni pisalo nujen obisk kardiologa, pisalo je le, da je potreben obisk izbranega kardiologa, ki bo redno spremljal njeno zdravstveno stanje. Torej, če sem prav razumela nam Vi predlagate, da se mami vseeno naroči na samoplačniški pregled pri kardiologu, kjer bo na vrsti že v nekaj dneh, ali še bolje naj prosi svojo osebno zdravnico, da ji napiše napotnico pod nujno in bo lahko kardiologa obiskala čimprej v Mariboru. Tudi mi bi rajši, da bi šla na pregled v Maribor, torej tja kjer so ji naredili koronarografijo in njeno zdravstveno stanje najbolj poznajo. Skrbi me edino, da nebi predolgo čakala.

Najlepše Vam hvala za Vas čas in lep pozdrav

Če je stanje bolnice še vedno slabo (težko dihanje že pri majhnem naporu in bolečine pri srcu), mislim, da je potreben čimprejšnji kontrolni pregled pri kardiologu. Če boste imeli napotnico za kardiologa v Mariboru mi sporočite, da bom prosil prim. Bombeka, da vam pomaga.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,
zelo sem Vam hvaležna za ves Vaš trud in nasvete.
Situacija je danes takšna. Včeraj se je mami spet počutila zelo slabo in je težko dihala in čutila bolečine v prsih.To se je dogajalo cel dan. zvečer pa se je vse to še stopnjevalo.Zato smo jo peljali k dežurnemu zdravniku. Tam so ji povedali, ( po opravljenem EKG-ju) da je z njo vse v redu. Zdravnica ji je povedala, da zaradi stendov in zaradi srca ne rabi skrbeti. Povedala pa ji je, da je se to lahko dogaja od napada panike. prejšnji teden ji je namreč njena zdravnica zaradi opisanih težav bolečine v prsih in težkega dihanja predpisala tablete Asentra 50 mg, katere prvi teden jemlje samo polovico, v petek pa mora vzeti že celo. Čeprav ne vem ali je možno, da bi to bil vzrok, ker težko diha in ima bolečine že cel mesec, skozi cel dan. Naj samo napišem še katere tablete uživa še zraven teh:
ASPIRIN 100 mg, ZYLLT 75 mg, CONCOR 2,5mg, MICARDIS 40 mg, XANAX 0,5 mg PP, ATORIS 20 mg.
Odločila sem se, da Vam tudi prepišem izvide UZ srca, ki so ga opravili 2.10.2013 v UKC.
Aorta na zaklopki 2.3, bulbus 2.7, LA 2.7, RVDD 2.6, IVS 1.0, LVDD 4.5, LVPW 1.0.
Iz projekcije 4 C: LA 4.0 x 2.9, RA 3,9 X 3.3, RVDD 2,1, LVDD 4.5. Krčljivost levega prekata je zelo dobra, gibanje sten je sinhrono, segmentnih motenj krčljivosti ni. EF je več kot 60%. Mitralna zaklopka je funkcijsko in morfološko brez posebnosti, brez regurgitacije. E val 0.67, A val 0.60 m/s, E/A 1.1, DT 190 ms. Aortna zaklopka je trilistna, maksimalna anterogradna hitrost je 1.3 m/s brez regurgitacije. Trikuspidalna zaklopka je funkcijsko in morfološko brez posebnosti. Perikard bp. MNENJE: Normalni ehokardiografski izvid.
Cikloergometrija: EKG pred obremenitvijo: Normogram, sinusni rizem s frekv. 71/ min
EKG med obremenitvijo: sinusna tahikardija s frek. 117/ min , postopen pojav horizontalnih denivelacij ST spojnice do največ 1 mm bifaznimi T valovi, predvsem v V4, V6, nakazano v spodnji steni. Predvidoma submaksimalno testiranje do 8.0 MET (175 W) .med testiranjem beležimo glede na stopnjo obremenitve primeren porast srčne frekvence in krvnega tlaka. Bolnica sprva nima nikakršnih težav, pri obremenitvi 70 W pa prične navajti občutek, da ne more vdihniti, prične jo stiskati v prsnem košu. prične neadekvatno poganjati kolo in nato testiranje predčasno prekine. Ob tem so v EKG prisotne spremebe ST spojnice, ki sicer ne dosegajo kriterijev za jasno ishemijo miokarda. motenj srčnega ritma ni bilo. dvojni produkt 20.875. MNENJE: bolnico obremenimo do 3.8 MET ( 70 W), dvojni produkt 20.875. testiranje je bilo predčasno prekinjeno zaradi dispneje in suspektne stenokardije. v EKG pa pride do zgoraj opisanih sprememb ST segmenta, ki sicer ne dosegajo kriterijev za jasno ishemijo miokarda, vendar pa je gelde na napotno diagnozo in bolničino simptomatiko reakcija pri nizkem pragu precej verjetna. POTEK ZDRAVLJENJA: Bolnica je na oddelku sprva mirovala, prejemala je nizkomolekularni heparmin v polnem terapevtskem odmerku, ki smo ga ob negativnih encimih srčno-mišičnega razpada ukinili. nadaljevali smo z aspirin protect 100, Concor, Micardis ter Nitroglycerin p.p. opravljala je fizikalno terapijo na oddelku ob emer težav ni imela. kontrorilai smo tudi scintigarfijo pljuč za izključitev pljučne embolije in UZ srca, ki ej pokazal normalen izvid, na obremenitvenem testiranju pa gre za verjetno ishemično reakcijo pri nizkem pragu, zaradi česar so bolnico prestavili na konziliju za invazivno srčno diagnostiko, kjer se odločijo za premestitev bolnice na oddelek za kardiologijo zaradi koronarografije.
ODPUSTNO PISMO 2, IZ ODDELKA ZA KARDIOLOGIJO IN ANGIOLOGIJO 5.10.2013

na revmatološkem oddelku so opravili neinvazivno kardiološko diagnostiko: UZ srca je bil v mejah normale, na obremenitvenem testiranju pa je pri 3.8 MET prišlo do sprememb ST veznice, ki bi lahko govorila za ishemijo miokarda. Ob premestitvi na naš oddlek je bila bolnica kardialno povsem kompenzirana, brez kliničnih znakov srčnega popuščanja., v mirovanju brez stenokardij. Nadalje je opisan celoten postopek koronarogafije in terapija ob odpustu (zgoraj že naštete tablet)

Vse to sem Vam napisala, ker je zelo težko gledati nekoga, ki se cele dneve, že mesec dni, počuti zelo slabo, ne more dihati in praktično ne živi normalnega življenja. Vse nas je zelo strah, pomagati pa ji ne znamo in ne vemo več kam se naj obrnemo. Osebna zdravnica in dežurna zdravnica včeraj zvečer nas je sicer pomirila, da je strah kakšnega srčnega infarkta odveč, ampak vseeno bi želela slišati še vaše mnenje glede na napisano. Če pa nam boste še vedno svetovali nujen obisk pri kardiologu, pa se bomo v ponedeljek obrnili k osebni zdravnici po nujno napotnico in bomo poskušali priti do kardiologa v Mariboru.

Najlepše se Vam zahvaljujem za Vaš čas in odgovor.

Spoštovani,
naj še samo dodam, da je mami tudi pred enim mesecem, ko je bila hospitalizirana prenehala po 35 letih kaditi in da zdaj ne kadi že mesec dni. Mogoče bi lahko to slabo zdravstveno stanje pripisali še abstinenčni krizi. Ne vem, tudi to ji je omenila dežurna zdravnica. Še enkrat Vam iskreno hvala za Vas čas, ki ga namenjate in nesebično pomagate. Hvala

Hvala za zaupanje. Glede na izvide preiskav bi se težko odločil za mnenje,da so vse bolničine tegobe posledica organske oslabelosti srca. Vtis imam, da je zelo izražena psihična komponenta, na kar kaže tudi priporočena terapija (Xanax v nizkem odmerku, Asentra). Mislim, da bi se počutje lahko zboljšalo s povečanjem odmerkov Xanaxa (2 – 3 tablete na dan in morda še več). Zdravniki niso predpisali bolnici tablet za odvajanje vode, ker niso dobili sprememb, ki bi kazale na popuščanje srca. Proti bolečinam pri srcu bi svetoval, da poizkusi Angised tablete ali Nitrolingual pršilo. Morda ni zgrešeno vaše mnenje, da je del težav povezanih zaradi odtegnitve kajenja, vendar ga odsvetujem.

Odgovor že poslan

Spoštovani,

še enkrat se Vam zahvaljujem za vso pomoč in čas, ki ste ga namenili zame. Zelo ste me pomirili s tem, ko ste napisali, da vse tegobe ne izhajajo iz organske oslabelosti srca.
Ko sem bila v skrbeh in nisem vedela na koga se naj obrnem ste mi zelo pomagali. Ne vem, če je beseda hvala dovolj.

Lep pozdrav in veliko uspeha še naprej!

Odgovor že poslan

New Report

Close