Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca počutje…

počutje…

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let, morala bi pokati od energije, pa imam problem, ki me zelo muči. Že par mesecev se ne počutim dobro. To se ne dogaja vsak dan- lahko sem en dan dobra, potem me pa kar na enkrat »vrže« za par dni, potem je spet v redu…

Na splošno se počutim slabo, imam rahlo povišano temperaturo, vleče me k tlom, sem utrujena, brez moči in energije, nimam volje tudi za stvari, ki me veselijo, oči me pečejo, so bolj rdeče- krvave, zebe me, čeprav je v stanovanju dovolj toplo, kdaj pa me kar samo od sebe »zakuha«, v lica sem bleda, s podočnjaki, čeprav spim dovolj, koža na obrazu mi deluje utrujena, uvela. Velikokrat se mi zavrti, če na hitro vstanem ali na hitro pogledam v drugo smer. Kdaj me bolijo tudi mišice po vsem telesu oz. čutim, če se kako pretegnem, da me boli (kot pri gripi). Velikokrat se taka- brez moči in volje za nov dan- že zbudim.

V mojem telesu se vsekakor nekaj dogaja, toda kaj? Kaj pomenijo ti znaki? Priznam, da nisem ravno športni tip, čez srednjo šolo nisem bila športno aktivna, čeprav se zadnji mesec trudim in sem več na svežem zraku, pa ni boljših rezultatov. Če je krivo to- ali telo potrebuje več časa, da se navadi, da »pride kisik v kri« in se s tem počutje izboljša?
Je možno, da je vzrok psihičnega izvora? Ampak moje življenje letos ni tako zelo stresno, da bi zaradi tega »zbolela«. Ali pač?! Zakaj pa se potem ostali- moji vrstniki (nekateri niti malo ne poskrbijo za svoje zdravje) ne počutijo slabo, četudi imajo mogoče več problemov kot jaz…
Mogoče pa sem slabokrvna? Naj povem, da mi je laboratorij najbolj huda stvar, saj imam že iz otroštva neke travme glede dajanja krvi, zato- se da kako drugače? Kako se lahko kri izboljša?
Mogoče sem neodporna, čeprav jem zdravo hrano, veliko sadja, zelenjave, pila sem tudi IMMUNAL kapljice in drugo, tako da slabo prehranjevanje skoraj ne more biti pravi vzrok…

Naj povem še to- do takih primerov oz. tako počutje se je začelo v srednji šoli nekje pri 16-17ih letih. Kar zbolela sem, brez vzroka- vročina, slabo počutje. Čez par dni je bilo v redu.

Namesto, da bi uživala ta lepa leta, se non stop nekaj sekiram (mogoče pa sem se samo sebe preveč prepričala, da se že normalno počutim slabo- moč misli…, čeprav delam na tem, berem razne knjige)

Kaj mi svetujete? Upam, da ne bo v odgovoru le to, naj grem na krvne preiskave, ampak še kakšna druga možnost. Vem, da je bolezni ogromno, znakov še več, ampak vseeno- kaj se vam zdi? Če pri kakšni stvari nisem bila dovolj jasna, me pa kar opozorite in vprašajte.

Najlepša hvala, ker ste si vzeli čas. Lep pozdrav!
Neja

Spoštovana Nena!

Utrujenost je pogosta pritožba, ki je lahko posledica preobilice dela ali premalo spanja. Pri nekaterih ljudeh je trajna utrujenost posledica depresije ali anksioznosti. Lahko je tudi posledica slabokrvnosti.

Najprej kratek opis depresivnega stanja: depresiven človek ima pogosto težave z izgubo teka (apetita), zgodaj zjutraj se zbuja in njegov spanec je nemiren; pri družabnih aktivnostih se ne udeležuje in izgubi zanimanje za stvari, ki so ga prej pritegnile. Gibanje in misli se lahko upočasnijo; joka lahko brez pravega razloga. V začetnih in blagih oblikah si lahko pomagamo tako, da se priključimo skupinski psihoterapiji, nekateri se udeležujejo drugih skupinskih srečanj (joga, šole zdravega življenja, duhovna univerza..). Pri dolgotrajnih in težjih oblikah depresije, kjer so težave izrazite, brez zdravljenja z zdravili ne gre.

Kako pa se izraža slabokrvnost? Slabokrvni ljudje imajo pogosteje glavobol, so zaspani in utrujeni. Glavni znak, bledica, se pojavlja na kožnih gubah, na sluznici ust, očesnih veznicah. Najpogostejša oblika slabokrvnosti je tista zaradi pomanjkanja železa. Ko zdravnik opredeli razlog za slabokrvnost, predpiše tudi zdravljenje (ponavadi ljudje že prej poiskusijo zadevo ublažiti z jemanjem vitaminskih pripravkov z dodatkom železa).

Lepo vas pozdravljam in vam želim, da bi težave čim prej izzvenele.

Danica Rotar Pavlič

Ko berem vaše probleme, se spominjam svojih. Imam sicer še dodatne zdravstvene probleme in sicer s prebavo, vendar sem tako kot vi tudi sam bil popolnoma izmučen in brez volje in še dostikrat na meji depresije.
Vsi moji problemi so bili tudi posledica zdravil.
Po letu in pol težav sem prišel do spoznanja, da meni ne primanjkuje drugega kot vitaminov in mineralov in sem v literaturi tudi zasledil da ravno pomanjkanje viotaminov in mineralov dostikrat pripelje do težav s počutjem.
Že samo pomanjkanje železa se kaže navzven kot utrujenost in bledica, so pa še mnogi drugi, katrih pomanjkanje se lahko kaže kot depresija, razdraženost in podobno.

Razmisli mogoče v tej smeri jaz sedaj jemljem vitamine dobre 14 dni in priznam da so spremembe očitne. Po letu in pol mučenja pričenjam zopet nekoliko bolj normalno življenje. Res pa je da vitamini stanejo in priznam da se splača. Če te kaj več zanima se pa oglasi.

Lep pozdrav

New Report

Close