počoč teti od mame
Od moje mami teta nima nobenega svojega, živi v bloku, stara je 86 let.
Napisano ima, da ji pomaga moja mami in zato dobi po smrti njeno stanovanje. Sedjapa se je pojavil velik problem, Moja mami je zbolela za rakom, hkrati je psihično bolna, komaj zase skrbi.
Ati hodi v službo, ga ni nič doma (šofer), jaz imam svojo družino, male otroke, službo…
Teta je zadnje mesece zelo pozabljiva, mami obtožuje tatvine, …Mislimo, da jo daje demenca.
Teta o tem noče nič slišati, prav tako noče v dom, kak dnevni center, nič. Zase poskrbi še sama, vendar zelo veliko pozablja. Noče nobene pomoči, pravi da je o.k.
Kaj lahko storimo????
Predlagali smo ji dom-ne, dnevni center-ne, bojimo se kako bo sama, saj se ji stanje lahko še poslabša, že sedaj je občasno “zmešana”, kar seveda ne prizna.
Predlagam vam, da si umislite negovalko. Glede na to, da teta pravi da je ok in da ne potrebuje pomoči, bi predlagala da ta negovalka prihaja k njej domov v začetku samo za kakšno urco, toliko da se Gospa navadi, da se malo zbližata. Kasneje bi lahko, odvisno od tega,koliko pomoči dejansko potrebuje, ta čas podaljšali. V kolikor ste doma v Celju, vam lahko na pomoč priskočim tudi jaz. Po poklicu sem tehnik zdravstvene nege. Svoj poklic sem opravljala v Mariborskem UKC-ju in v Domu pokojencev v Vojniku. Moja telefonska 031 257 186
Več o demenci si lahko preberete tukaj:
http://minea.si/cu/jesendoma/wp/clanek/27/demenca