Počeno rebro ali le udarec??
Spoštovani!
Prosim vas za vaše cenjeno mnenje…
Pred več kot 14. dnevi (natančno 17 dni nazaj) mi je pri sestopu s hriba spodrsnilo in sem z levo stranjo reber močno udarila v deblo. Pojavila se je huda bolečina v sprednjem in zadnjem levem delu reber. Par sekund sem kar sapo lovila…. Tisti in naslednji dan je bila bolečina zelo huda, 3.dan pa se je stanje začelo izboljševati. Vendar pa sem 4.dan naredila nek čuden gib in se je pojavila še mnogo hujša bolečina. V UKC so mi opravili rentgen, ki pa ni pokazal zloma oz. počenih reber. Od tlej bolečina ni izzvenela. Morda je bilo kak dan bolje…. Vendar pa sem pred 5.dnevi slučajno poprijela težjo stvar in se je bolečina vrnila v vsej svoji moči. Od tega dne se mi zdi, da se je bolečina še pojačala, lahko pa sedaj točno lociram bolečino. Pred 4. dnevi sem se samoplačniško odpravila tudi na UZ trebuha oz. trebušne votline; da bi izključila poškodbe mehkega tkiva. Bilo vse BP.
Že 3 dni so bolečine hujše; celo pri globokem vdihu čutim to specifično bolečino. Bog ne daj, da moram kihniti!!! 🙁 Tudi sprememba lege v postelji in kobacanje iz postelje je pravi podvig.
Naj povem, da sem se v vsem tem času zmerno rekreirala; hoja v hrib in seveda sestop. Vendar pa zelo čuvam zg.del telesa, da ga čimmanj premikam, ker premikanje povzroča hude bolečine.
Lepo vas prosim za vaše mnenje; bi bilo smiselno opraviti še en rentgenski pregled? Bi tak korak sploh kaj spremenil? Torej – če bi se izkazalo, da je rebro nalomljeno; bi se postopek okrevanja kaj spremenil? Menite, da rekreacija (in pa tudi vsakodnevna služba in pač standardni gospodinjski opravki) škoduje celjenju?
Še enkrat hvala za vaš odgovor!
K:
Spoštovani!
Vi ste pravi heroj! navadno ljudje zaradi takega udarce občepijo v bolniški vsaj 3-4 tedne. Zdravljenje se ne psremni tudi, če imate zlomljeno rebro. Opravljajte zmerne aktivnosti in v 6 tednih bi moralo biti stanje povsem v redu.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Najlepša hvala za vaš ažuren odgovor! Ste me nekako pomirili oz. dali zagon, da nekako prebrodim te tedne.
Hja, kot rečeno… bolečine so. In to precej hude. Seveda se v mirovanju bolečina precej omili oz. skoraj (v določenih legah) izzveni. A vendar…. sedaj naj bom “zaradi rebra” priklenjena na posteljo!??!?
Skratka – počasi bo upam le šlo na bolje….
Lep pozdrav in prijeten dopust vam želim!
K.