počena kost
Pozdravljeni!
Glede na to, da so zdravniki zelo skopi z pojasnili, mene pa skrbi za sina, ki je aktiven in perspektiven športnik-nogometaš ,vas prosim, če mi lahko svetujete, kako naj ukrepamo glede poškodbe, ki jo je utrpel. Pri igranju si je poškodoval približno na sredini zunanjo kost levega stopala. Kost je pri udarcu počila približno do polovice, zdravniki pravijo, da je v lepi legi in da se bo sama postopno zacelila. Na sliki je viden pok in mesto udarca. Po 14 dnevih gipsa pri ponovnem slikanju še niso vidne spremembe pri celjenju kosti. Zanima me, koliko časa se take kosti normalno celijo, kakšne terapije bi priporočali v takšnem primeru in kaj narediti, če se kost ne bo pravilno celila. (gips naj bi imel še tri tedne). Ali bi bila za vzdrževanje kondicije primerna kakšna terapija, še preden se kost zaceli do konca ali pa priporočate počitek, dokler se kost ne zaceli in potem terapije (kakšne). Kakšne so posledice take poškodbe za aktivno ukvarjanje s športom. Za pojasnila in nasvete se vam že vnaprej zahvaljujem.
zaskrbljena mama
Spoštovani,
Zdravljenje, ki so ga predpisali zdravniki je povsem pravilno in bi moralo dati ustrezne učinke. Ob pregledu so imeli gotovo več podatkov o poškodbi, kot jih imam jaz in očitno so ocenili, da naj bi se kost dovolj zacelila čez tri tedne, kar je popolnoma normalno. Pri takih poškodbah, še posebej če gre za mladega človeka in perpektivnega športnika, je potrebno imeti potrpljenje, dati času čas in nikakor ne forsirati. Zelo pomembno pa je, da se pravočasno prične z rehabilitacijo, ki jo bodo zdravniki po pregledu gotovo določili, verjetno po ogledu ponovnega Rtg posnetka. Dostikrat se zgodi, da navodil zdravnikov o rehabilitacijskem postopku pacienti ne ubogajo, želijo čimprej priti do željenih rezultatov, vendar to lahko pripelje do poslabšanja stanja. Ob kontroli zahtevajte od zdravnika čimveč informacij in se nato njegovih navodil striktno držite.
Kar se tiče kondicije, je seveda zaželjena normalna telesna vadba vendar brez obremenitve obolelega mesta.
Če se boste držali navodil zdravnikov sem prepričan, da bo vaš sin ponovno lahko igral nogomet in želim mu veliko uspehov v športni karieri, vas bi pa želel potolažiti, da ne gre za tako hudo poškodbo, ki bi lahko ogrozila sinovo kariero.
Lep pozdrav,