Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Počasno naraščanje teže dojenčka

Počasno naraščanje teže dojenčka

Pozdravljeni! Imam 6 tednov staro hčerko,ki se je rodila s porodno težo 2920g, dan kasneje ji je padla na 2880g, ob odhodu iz porodnišnice pa je bila težka 2980g. Je moj prvi otrok, nikoli nisem bila bolna, ne jemam nobenih zdravil in obe sva brez zdravstvenih težav. Problem nastane, ker ji teža ne narašča dovolj hitro. V enem mesecu se je zredila le 500g in zrasla za 8 cm.Po mnenju zdravnika je to premalo. Dojiva se polno, čez dan od 8 do 10 krat. Dojenje traja približno pol ure, vmes se greva tudi previt, da ostane budna. Med dojenjem včasih zaspi, zato se jo z različnimi načini trudim ohranjati budno, da sesa. Kupček rada podre, zadnje časa pa je začela večkrat tudi polivati. Zvečer se po kopanju podojiva in nato zaspi za 5 do 6 ur. Čez dan jo po potrebi tudi zbudim, da ohranjava ritem hranjenja. Ponoči je ne budim. Polulana je pri vsakem previjanju, največkrat pa se polula tudi na previjalni mizi (več kot 6 krat). Tudi pokakana je najmanj 2 krat na dan. Teža pa ji kljub vsemu narašča zelo počasi. Drugače pa je deklica zdrava, ima napeto kožo in mi ne daje videza, da bi bila lačna. Naj omenim še to, da se dojiva vedno, ko pokaže željo po hranjenju. Poskusila sem tudi že z umetnim mlekom, ga je popila, ter nato izbruhala. Ker si resnično želim še naprej dojiti, me pa hkrati tudi skrbi za njeno zdravje, vas prosim za pomoč. Jaz resnično ne vem več kaj lahko še storim, da bo hitreje pridobivala na teži. Za odgovor se vam že v naprej iskreno zahvaljujem in vas prav lepo pozdravljam!
Vesna

Vsesna, pozdravljeni!

Vaša deklica je stara 6t in pravite, da je napredovala le 500g v enem mesecu, s čimer pediater ni bil zadovoljen. Sprašujete se, kako bi se lahko še bolje dojila, saj ima 8-10 podojev, ponoči api 5-6h in je ne zbujate.

Najprej vas bi vprašala za točen podatek, od katere teže ste merili teh 500g prirasta. Je to od najnižje teže? Kdaj je imela najnižjo težo in kdaj ste jo tehtali in ugotavljali napredek?

Je bila morda zlatenička, je bil porod težji, ste dobili kakšna močnejša sredstva proti bolečinam pri porodu,…, da bi bil začetek morda bolj počasen in težji?

Zelo dobro bi bilo vedeti, kako deklica napreduje zdaj, recimo zadnji teden do dva! Imate možnost, da bi izmerili napredovanje v času enega tedna? To bi vam pokazalo, ali ste ZDAJ s trenutnim načinom dojenja na minimumu ali pa se morda deklica zdaj vredu doji in se je mogoče le prve dni, tedne dojila počasneje (kar se pogosto zgodi po za otrok bolj napornem porodu).

Nekateri počasnejši dojenčki potrebujejo tudi 2-3 tedne, da počasi prilezejo na svojo porodno težo, šele nato se dojenje izboljša. Nekateri potrebujejo več tednov, da postanejo znatno bolj aktivni na dojki. Nekateri so pri dojenju bolj polasni in potrebujejo tudi več podojev ali daljše podoje. Priporočila bi vam, da vsak podoj ponudite obe dojki, lahko tudi večkrat zamenjate stran za spodbujanje k sesanju.

Verjetno ste že marsikaj poskusili, poglejte na te povezave, ali je še kaj, kar bi lahko uporabili.
Kako zbujamo dojenčka zaspančka: http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1
Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986032,1986037#msg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding/additional_reading/movies.html (več video posnetkov)
Kako ohraniti in povečati zalogo mleka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981548,1981578#msg-1981578
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977902,1977902#msg-1977902 (kako deluje zakon PP)

Zadovoljivo je, če dojenček v prvem mesecu napreduje NAJMANJ 450g, kar pomeni VSAJ 110-115g na teden. Enako v drugem in tretjem mesecu. Pri opazovanju otrokovega napredovanja je pomembno tudi:
– ali je otrok dovolj zrastel
– ali se mu je dovolj povečal obseg glavice
– ali se primerno razvija
Priporočam, da preverite tudi rast in obseg glavice, če imate podatek, o razvoju pa morda lahko sami ocenite, ali je primeren, glede na pogovor s pediatrom, ali pa povprašate za mnenje o vsem skupaj še na sosednjem forumu Pediatrija.
Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5015389,5067943#REPLY (minimum, različne zahteve)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, 2000, s foruma Pediatrija)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)

Glede na to, da je začela več polivati, bi res priporočala merjenje teže v enem tednu. Lahko da je to znak, da bistveno več posesa in gre nekaj presežka ven. Lahko pa bi bilo to polivanje tudi slab znak, če bi npr. bila na meji in ne bi napredovala vredu tudi zaradi polivanja… Če je polivanje občasno in predvsem morda po podojih, ki so daljši, boljši, ko bolj hlasta, če je bila bolj lačna… potem gre morda za prvo.

Ali uporabljate morda tudi dudo in kakšne druge tekočine (vodo, čaj)? Če daj, prosim napišite, kako pogosto oz. koliko približno?

Koliko je blata in kakšne barve, konsistence je?

Pravite, da dojite, ko pokaže željo po dojenju. Dojenje na otrokov pobudo je vsekakor vredu, vendar pri zaspančkih in otročkih, ki morda ne bi dovolj pogosto javljali, da so lačni, mamica tudi lahko prevzame pobudo in že prej ponudi dojenje ali doda nekaj podojev prek dneva. Priporočam, da deklico opazujete, kdaj bo imela budnejša obdobja, in ji tedaj kar ponudite nekaj dodatnih podojev, lahko tudi v manjših razmakih.

Lahko en do dva dni tudi gnezdite, kar pomeni, da dojite tako rekoč nenehno, z vmesnimi pavzemi in pač toliko, da si tudi vi oddahnete. Tako bistveno pospešeno dojenje (če otrok seveda to sprejme) je dober način, da se tvorba mleka zelo pospeši in poveča v kratkem času. Kaj je »gnezdenje«: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488

Prilagojeno mleko je morda izbruhala, ker želodček ni prenesel količine (mnogi mlajši dojenčki bolje prenašajo veliko manjših podojev kot nekaj večjih, saj so želodčki togi in neraztegljivi). Možno je tudi, da je bila to reakcija in da deklica ni prenašala dobro prilagojenega mleka. Predno bi začeli dodajati, bi, kot rečeno:
– preverili trenutno tedensko napredovanje
– ugotovili, če lahko še dodamo nekaj podojev, morda sesa počasneje in jih rabi še par več (normalno za majhne dojenčke je tudi 15 ali več podojev, eni so seveda kratki, drugi povezani…)
– uporabili tehnike spodbujanja, tudi kompresijo
– lahko bi ne nazadnje tudi črpali še malo mleka po podojih, če bi šlo, s čimer bi spodbudili dojki k tvorbi mleka, podobno kot z gnezdenjem, vednar gnezdenje je ponavadi lažje, če je otrok za to (črpanja ne bi kar apriori priporočala, ker je lahko za vas utrujajoče, tudi stresno, vprašala bi vas najprej, kako se pa vi počutite, ali zmorete, ali ste zelo utrujeni, zelo zaskrbljeni…)

Dohranjevanje potrebujejo dojenčki, ki kljub materinemu trudu in vsemu omenjenemu ne morejo pridobivati vsaj minimalno pričakovano težo. Pri tem bi ocenili, koliko manjka, dohranjevali bi z izčrpanim materinim ali prilagojenim mlekom, kar je pač mogoče. Dohranjevali bi po podojih in praviloma manjše količine.

Želim vam, da bi se vse uredilo čim prej!

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni!
V začetku bi se vam iskreno zahvalila za odgovor. Tale teža mi resnično predstavlja problem. Povedala bi vam, da sem prirastek (500g) merila od njene najnižje teže (2880g – še v porodnišnici). Omenila bi tudi, da ji teža, razen v porodnišnici (za 40g) ni nikoli padla, res pa je, da ji počasneje narašča. Bila je tudi zlatenčna in je bila en dan (pogovorno) pod lučko. Porod je bil umetno sprožen (z umetnimi popadki), protibolečinskih sredstev nisem dobila nobenih. Tudi sam porod ni bil težak in tudi ne dolg. Smo se pa ravno danes pri zdravniku ponovno vagali in je v zadnjih dveh tednih napredovala za 220g. Po mnenju pediatrinje je to ponovno premalo. Naša deklica ne dobiva drugih tekočin (čaj, voda), dudo pa je rada sprejela v začetku, sedaj jo največkrat odkloni. Sprejme pa jo včasih, ko joka, in predvidimo, da ni lačna (ravno po dojenju), zato ji takrat dam dudo. Blato odvaja redno, kakšen dan samo 2x, naslednji dan pa lahko tudi 5x. Oba z možem sva tudi alergika (mož ima astmo, jaz sem alergična na zdravila). Mislite, da je možno, da je njeno nepridobivanje na teži lahko povezano z kakršnimi koli alergijami? Blato je rumenkaste barve (barva gorčice), z majhnimi zdrčki vmes. Včasih pride gostejše, všasih redkejše. Sedaj res ne vem kako napej. Kot sem že omenila, si zelo želim dojiti, če pa to ne bo steklo, bomo pač dodajali dodatek. Že v naprej se vam zahvaljujem za vse.
Lep pozdrav

Hvala za še več podatkov!

Ste pogledali priponko “minimum – različne zahteve” zgoraj? Vaša deklica napreduje. Napreduje pa red ves čas, tudi zadnja dva tedna, okoli minimalno zahtevanega napredovanja. En pediater bi bil s tem morda zadovojen, drugi ne bo, veliko je seveda odvisno tudi od pediatrove presoje zdravja, razvoja otroka, od obsega glavice in rasti. Če otrok tudi (pre)počasi raste in se mu (pre)počasi veča obseg glavice, če je razvojno morda situacija težja za otroka, potem je vsekakor drugače kot, če otrok dobro raste in se vredu razvija. Priporočam, da vse te podatke nanizate na forum Pediatrija in dobite še dodatno mnenje. Vsekakor priporočam, da sprejmete morebitno odločitev o dodajanju na podlagi čim več informacij in tudi svoje ocene napredovanja vaše deklice.

Naj še odgovim konkretno na vaš zapis… Pozitivno je, da deklica na teži ves čas pridobiva in da ne izgublja ali stagnira.

Možno je, da je sprožen porod, zlatenica ali še kakšna druga podobna okoliščina pri porodu vplivala na njen težji začetek dojenja.

Bi lahko še podaljšali podoj tedaj, ko včasih deklici date dudo? Ali menite, da bi tedaj še lahko sesala ali odkloni dojenje? Morda lahko z menjavanjem dojk poskušate njene podoje podaljšati, če bo mogoče. Npr. še enkrat na vsako dojko, pri tem pa uporabite tudi tehnike stiskanja dojke, ki sem jih pripela zgoraj.

Če ne bo želela sesati, zaspala pa tudi ne bo, bi lahko poskusili s sestavljenimi podoji. Npr. malo podiranja kupčka, nošenja ali previjanje po dojenju. Nato pa po tej kratki pavzi ponovno drugi del dojenja – še enkrat na vsaki dojki, da deklica dobi še nekaj zadnjega bolj mastnega mleka.

Kot sem napisala že zgoraj, morda bi dobro delovalo par dni gnezdenja! Ali pa vsaj, da si vzamete nekaj dni in pristavljate pogosteje, torej naredite nekaj dodanih podojev v 24h.

Slabše napredovanje se včasih povezuje z alergijo na kravje mleko, vendar bi skoraj zagotovo bili še kaki drugi znaki, npr. zeleno blato, izpuščaji na koži, prebavne težave, sluz v blatu,… Blato je, kot ste ga opisali, običajno.

Kar sem vam napisala že zgoraj, torej o tehnikah spodbujanja, povečanju števla podojev, podaljšanju podojev… bi še enkrat ponovila. Upam, da vam bo šlo!

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,

Imam punčko staro 11 dni. Ko sva 4 dan odšli iz porodnišnice sem opazila rumenkast obraz, in na to opozorila sestre. Kljub temu sem bila odpuščena in rečeno mi je bilo, da naj pridem nazaj v primeru, da bi opazila da bo še bolj rumena. to sem tudi storila in 6 dan po porodu odšla nazaj, da ji izmerijo vrednost bilirubina v krvi, ki je bila 290. Na podlagi, da sem že s prvo hčerko prišla nazaj z visoko stopnjo bilirubina v krvi mi je zdravnik odobril 12 ur fototerapije. Po 12 urah ji je vrednost padla na 216 in sva šli domov. Po obisku patronažne sestre sem šla še enkrat v porodnišnico na testiranje vrednosti, ki je bila 255. Napisati moram tudi, da ima punčka precej velik hematom na glavi, ki je posledica poroda. Obrazloženo mi je bilo, da tudi zaradi hematoma vrednost bilirubina ne bo tako hitro padla. Upam, da taka zlatenica ne bo imela dolgoročnih posledic. Koliko časa je lahko še tako zaspana?
Drug problem pa je, da je v začetku precej dobro napredovala na teži (porodna teža 3655g), pri odpustu sva imeli 3500g (4 dan), zdaj pa le 3590. Punčka je zelo zaspana in bi spala tudi celo noč, zato jo ponoči zbudim na 4 ure, čez dan sem pa začela s hranjenjem na 2,5 ure. Dovolj je pokakana in polulana…
Čakam, da jutri spet pride patronažna in da vidimo kako napreduje teža.

hvala za odgovor,
Alenka

Pozdravljeni, Alenka!

Vaša deklica je stara 2t in vas skrbi njeno napredovanje. Po težjem porodu je zaspanost kar pogost pojav, traja lahko tudi nekaj tednov (np. 4-6t pri velikih dozah narkotikov). Ni tako bistveno, koliko otrok spi, če napreduje primerno. Žal je pogosto preveč spanja povezano s slabšim dojenjem.

V 5d je dobila 90g, proti spodnji meji. Minimum je 110-115g tedensko, povprečje 140-170g tedensko. Priporočam, da preverjate napredovanje tedensko, če je le mogoče. Uporabite čim več tehnik za spodbujanje zaspančkov, kompresijo… glejte povezave spodaj.

Zlatenični dojenček & dojenček zaspanček:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5926536 (5d, težave s pristavljanjem)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=827&t=827 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979120 (9d)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1465&t=1465 (14d, zaspan)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980391 (1m, huda zlatenica)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4165660 (1m, huda zlatenica)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981855 (2m, redka situacija – zlatenica zaradi dojenja)

Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986032,1986037#msg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding/additional_reading/movies.html (več video posnetkov)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

pozdravljeni prosila bi za vase mnenje glede napredovanja moje hčerke, je pa stara 6 mesecov .
sem vam že prej napisala več podatkov pod imenom dacalea ampak bom se enkrat tukaj
por teza 2610,49 rojena v 39tednu.je pa samo dojena,pri 4.5 smo zaceli z gh+dojenje se vedno.
1m 3500,52
2m 4210 56
3,5m 4850.59
4,5 5550,63 .. uvajanje gh
5.5 6300,66
pri 5,5 sem jo tehtala in merila doma,saj imamo konec meseca posvetovalnico,

koliko mlecnih obrokov potrebuje v tej starosti,saj ima 3 obroke gh po nekje 100gr?

me pa tudi zanima koliko je zaupljivo tehtanje doma na nacin da se jaz tehtam pol se njo vzamem v bodiju,

sem pa dobila vabila po posti za RA in sem se malo ustrasila saj nevem za kaj se gre-
v posv je bilo vse ok,mogoce zaradi nizke por teze.

Pozdravljeni, zvenki22!

Vaša 6m deklica je prvi mesec pridobila skoraj 1kg od najnižje teže, drugi mesec okoli 700g, nato 640g v mesecu in pol, nato spet 800g in 750g, vsakič v enem mesecu. To se mi zdi primerno, deklica je bila pri porodu med najlažjimi dojenčki, pri 5,5m pa je više, nekje med 10. in 25. percentilo vseh deklic njene starosti (50. percentila je povprečje), raste lepo, tudi malo hitreje od krivulje, kjer je bila pri porodu. Pogledate lahko tukaj v tabele rasti, preverite tudi težo in, če imate podatek, obseg glavice: http://www.pedijatrija.org/Download/2005/01/23/percentilne_krivulje_5-95_(crveno_plave_u_boji).pdf.

Seveda to ni edino merilo, pomembno je tudi, kako se otrok razvija, to pa lahko oceni zdravnik, ki otroka pregleda. Morda je rutinsko, da greste v RA, glede na nizko porodno težo, vsekakor vam lahko koristi, če boste znali načrtno, z določenimi prijemi, ki vam jih bodo pokazali, dobro usmerjati gibalni razvoj svoje deklice.

Dojenje ji ponudite pogosto, priporočam, da ne v obrokih in vedno tudi ob gosti hrani, torej naj ima tudi zdaj še vedno reciva 8 podojev ali tudi več, če ji bo ustrezalo. Tako bo lahko morda še hitreje napredovala glede na svojo nizko porodno težo in lovila vrstnice. Gosto hrano uvajajte normalno, v tempu, ki vama bo ustrezal. Materino mleko zelo pomembno vpliva na razvoj otroka, posebej na razvoj skeleta (kosti) in centralnoživčnega sistema (možganov), posebej je materino mleko pomembno za nedonošenčke, zahirančke in druge otroke, ki so se rodili bolni ali s prenizko telesno težo. Priporočam tudi dovolj sonca direktno na kožo, da dobi čim več naravnega vitamina D. Enako tudi vam.

Tehtanje doma ni zelo zanesljivo že zato, ker sta lahko tehtnici doma in pri zdravniku tudi malo navzkriž umerjeni.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

danes je moja punčka bila tehtana v posvetovalnici 6800tehta in 66,5 cm.
bomo nadaljevali z dojenjem in gh.
ponoči se zbuja za dojenje ampak ne sesa veliko ,se mi zdi da gre bolj za tolažbo.
zdravnica pravi naj poskusimo brez nočnega dojenja
ali res ne potrebuje nočnega dojenja,kako naj jo uspavAm naprej če hoče dojko in ne dude.
.

zvenki, glede na dobro napredovanje res ni bistveno, ali deklica dobi malo mleka še ponoči, ki je, kot ste ugotovili, večinoma za tolažbo. Toda dojenje ni samo hranjenje. Menim, da vaša deklica tudi ponoči dojenje (torej ne le mleko), še potrebuje, če ji ga lahko nudite in vas to preveč ne izčrpava. Izračunavanje ml in kalorij ni vse, kar dojenček dobi od dojenja, mnogi dojenčki tudi v drugi polovici prvega leta dojenje še potrebujejo tudi ponoči. Posebej, ker npr. ko so bolni ali ko imajo poskoke v rasti ali kakšne druge težave (zobenje ipd.), včasih ponoči bolje sesajo kot podnevi. Poglejte prosim še te povezave. Je res, da starejši dojenček ne rabi nočnega dojenja?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979782 (6m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5881698 (5,5m)

Kako uspavati otroka brez dojenja ponoči. Včasih gre zlahka, če je otrok prilagodljiv, drugič gre izjemno težko in je živčna vojna, kadar je otrok neprilagodljiv, vztrajen, intenziven, morda zelo čustven. Praviloma v tej starosti mamice poročajo, da je veliko teže in bolj stresno izvajati druge metode, npr. ponuditi moramo nekaj od tega: duda, steklenička (kar si redko katera mamica želi, če je doslej bilo nepotrebno ali če se je komaj rešila dodatka), nošenje, zibanje, tapkanje po ritki, skupno spanje, držanje za rokico… Večji je otrok, bolj verjetno je, da druge metode uspavanja delujejo, pri pol leta pa redko slišim, da se otrok zadovolji z nadomestkom. So pa seveda tudi taki otroci, tako da nočno spanje je stvar cele družine in zmožnosti, pa seveda malo tudi želja staršev.

Morda vas bo zanimalo tudi…
Izkušnje – malo podpore pri spanju starejšega dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6668437 (zbujanje, stres, utrujenost, izboljšanja spanja)
Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929
Kako do boljšega spanca:
http://med.over.net/otrok_druzina/novica.php?id=37 (kratko o spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (ne spi – smo ga razvadili?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980691 (Otroško spanje, brez joka v sanje)
Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5964441 (5m, pogosto podnevi in ponoči)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5721480 (5m, zbujanje na 2h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5761770 (5m, ponoči nenehno prižeta k mamici)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6369566 (6m, zbujanje po bolezni, kako nazaj na urnik)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979782 (6m)
Družinska postelja:
http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/clanki/druzinska_postelja.htm Irena D., članek)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Zdravo.

Imam 4 mesec staro punčko, teža 5430g višina 67cm, njena porodna teža 3450g, višina 53. Pri treh mesecih je imela 5186g in 63 višina.
Na posvetovalnici pravijo, da premalo dobiva na teži in da naj dodajam adaptirano mleko.
Polno dojim, večkrat na dan, tudi na pol ure. Ponoči se zbuja 2-3x, včasih tudi na uro, hoče sesati. Ne vem ali imam dovolj mleka, kupčke podira, vedno bruhne večje količine mleka (luže na tleh). Podnevi spi cca 4-5 ur. Začela sem ji dodajati adaptirano mleko (različno), ki ga zavrača-joče, hoče samo dojko. Danes sem začela tudi z uvajanjem goste hrane (korenček). Drugače pa je dobre volje, energična, lula in kaka veliko (8-10 pleničk na dan), rumeno.
Ali imam premalo kalorično mleko? Pijem vsaj 2 litra na dan. Res pa je da ne jem nevem kako kalorično, ker mi ne paše.
Kaj delam narobe, da tako malo dobiva na teži? Preveč poliva? Ne vem več kaj naj. 🙁

Lp, N.

Pozdravljeni,
imam puncko staro 2 meseca. Do zdaj sva se polno dojili, zadnje tri dni smo po nasvetu pediatrinje zaceli z dodajanjem zvecer, zadnja dva obroka. Dodajam vedno po mojem podoju in puncka popije različno 40-120ml. Porodna teza je bila 3470g, 51cm, odpustna 3250g. Pri enem mesecu je imela 4210g, 54,5cm, pri dveh pa 4790g in 58cm. Dodajati sem zacela ker sem imela obcutek da je hcerka lacna, na dojki se je ob vecerih kregala, vlekla z glavico na vse strani in zraven jamrala. Moram povedat, da sem v zadnjem mesecu imela tudi mastitis in uvedla dojenje z nastavki. Ali je mozno da je mastitis zmanjsal količino mleka? Kaj pa dojenje z nastavki, morda manj dobi?
Nastavke sem zacela uporabljat ker se mi je na levi strani bradavica cisto olupila, dobesedno pojedla mi je kozo z nje, tako da se vedno dojim z zivo rano, ki se kar ne zaceli. Mazem z bepanten mazilom. Kako si se lahko pomagam? Je zelo intenziven sesalcek, zadnje case pa se dogaja, da me tudi pošteno ugrizne, kar zelo boli, ceprav malcica nima zob. Kako lahko to preprecim?
Puncka je drugace zdrava, polulanih in pokakanih plenick je dovolj, blato je lepo gorcicno, vmes je bilo temno zeleno ker je vedno popila se kri iz ranjene bradavice. Je tudi zivahna in koza je lepa, napeta. Doji se povprecno 10x na dan.
Zanima me kako se odvaditi dodatka, saj imam obcutek da se je v treh dneh navadila in zvecer po podoju isce flasko, cmoka in tisci rokico v usta, dojko pa z jezickom odriva.
Zelo si zelim polno dojiti, a se mi zdi da se tezave kar kopicijo. Seveda ji rajsi ponudim dodatek, kot da bi bila malcica zvecer lacna.
Prosim za vase mnenje in nasvete, hvala ze v naprej.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni, kdaj lahko pricakujem odgovor na vprašanje?

New Report

Close