Najdi forum

Spoštovana ga.Vanja!

Kot mnogo drugih na tem forumu bi vas tudi jaz nekaj vprašala.
Pogosto se mi dogaja, da padam v depresivna stanja. Delam s strankami in velikokrat, ko me kaj “razkuri”, opažam, da to ni navadna jeza, ampak meji že na bes in na ne vem kako naj opišem. V bistvu je tako, da ko me razjezi se mi zgodi, da prva stvar, katera je pri roki leti, naj bo to digitron, telefonska slušalka,….. Vglavnem pa me jezijo čisto banalne stvari, za katere ni razloga, da bi se toliko razburjala.
Sedaj sem raje že nekaj jutr zapored vzela magnezijevo tableto in enkrat Prozac, pa se mi zdi, da potem ne pobesnim tako.

Kaj naj storim, glede na to, da sem stara 23 let in, da se ne bi rada že sedaj posluževala takih tablet.

Spoštovana Mimi,
niste opisali ravno depresivnega stanja, za katerega je bolj značilno pomanjkanje volje kot bes, ki ga včasih doživite.Napetost,ki se pojavlja v vas je možna posledica nezadovoljstva z vašim položajem( v službi, v partnerskem odnosu, )posledica nezpolnjenih želja, osebnih dosežkov in še in še.Jezavost včasih spremlja motnje delovanja ščitnice,je posledica poškodb gleve, vnetnih procesov,in še nekaj deset možnih drugih razlogov.Pravega bo iz te mešanice izluščil le psihiater, ki bo v ta namen potreboval več podrobnosti iz vaše osebne zdravstvene zgodovine, to pa bo možno le ob neposrednem razgovoru.Naj končam,njegov zaključek bo blažji,kot je zdajle vaš.

TO, da besnite, je čustvo, ki se mu reče jeza, mislim, da je to čisto isto kot razočaranje.

Ena definicija jeze govori, da se to čustvo pojavi takrat, kadar se nekaj ne zgodi v skladu z našimi pričakovanji.
Najlaže pa jezo obvladamo tako, da takrat ko čutimo da se bo pojavila, razmišljamo samo o tem:
– le kako za vraga smo si dovolili, da smo zopet pričakovali nekaj, kar se ni zgodilo
(oziroma le kako smo lahko pričakovali od teh bedakov, da ne bodo ravnali tako kot so)
– kaj bi morali drugič sami narediti, da se drugič taka situacija ne bi zgodila
In ko se boste tako zaposlili z razmišljanjem, bo jeza sama od sebe minila.

Mogoče vam bo pomagala tudi misel, da so najbolj nepriljubljeni ljudje, ki svoje nezadovoljstvo (jezo) trosijo okoli, namesto, da bi se spoprijeli s problemom. Saj vi ne bi želeli biti looser (nepriljubljen človek), kajne?

Ali poznate kakšnega uspešnega človeka, ki se pogosto jezi? Verjetno ne!

Bodite dobrohotni, ne pričakujte, da nekdo nekaj naredi za vas, bodite prijazni, delajte usluge drugim…

Ce ste enkrat vzeli Prozac, je nenavadno, da temu pripisujete tak ucinek. Ucinek tega enkratnega Prozaca je bil namrec zgolj psihicne narave (zdravilo se mora pod nadzorom ! zdravnika namrec jemati dalj casa, da ima ucinek) in kaze na izvor vasih tezav. Nauciti se morate torej samonadzora. Ce se res ne morete brzdati, obiscite terapevta, lahko pa poskusite z dolocenimi preventivnimi ukrepi – skusajte biti cimbolj pomirjeni v sluzbi, tudi, ko opazite, da se vznemirite, se poskusite pomiriti, vase obnasanje (metanje predmetov) pri sebi oznacite kot trapasto, otrocje in se mu skusajte izogniti. Ce do tega le pride, se skusajte cimprej pomiriti. Globoko dihajte, mislite na lepe stvari, morda na kaksen prizor iz narave. Ucinkovito bo tudi, ce si boste privoscili malo fizicne utrujenosti. Doma lahko skrivaj napadete kaksno blazino, odigrate vec partij tenisa, se vrzete v pospravljanje itd. Ko vam bo zaradi fizicne utrujenosti manj do “izpadov”, pocasi zmanjsujte fizicno obremenitev.

Zdravo g Edi!

Tudi sama imam moža,ki je edintična slika kot se opisuje oseba,pa predlagate,naj se zamisli nad tem, zakaj se se tako hitro razburi,pa mislim,da pri mojem možu taka avtoterapija
ne bi prišla v poštev,ker se mu je lažje samo razburiti,kot pa razmišljati o tem zakaj se razburi.Taka oseba bo z leti postajala vedno težje razumljiva zase in za druge,ker sama moče
prispevati k temu,da se njegovo stanje poboljša.

pozdrav Sonja

To, o čemer jaz govorim, sem nekje prečital in že nekaj časa uporabljam na sebi in se mi zdi, da se lahko pohvalim, da me redko katera stvar še spravi s tira, oziroma da se nikoli resno ne razjezim. (Ni pa rečeno, da je to dobro tudi za moj želodec…).

Močno pa dvomim, da lahko vi ga. Sonja, prepričate vašega moža, da naj “uporabi” to metodo. Nisem strokovnjak in vam ne morem pomagati pri tem problemu, vem pa da v splošnem zelo težko spreminjamo druge ljudi in da so ti napori v principu jalovi. Sicer pa vi morate in zmorete reševati svoje probleme, ne pa moževe. Če je torej vaš problem, da vam ni všeč, kako mož v splošnem reagira na stvari imate v grobem verjetno dve variatni: da se s tem sprijaznete ali pa ne, ampak če se ne, morate biti pripravljeni tudi odditi, še prej se pa splača kaj poiskusiti s pogovorom, prepričevanjem, tudi ultimatom…

Mimi,
tako besnenje poznam….z lastne kože. Ugotovila sem, da je -vsaj pri meni- slab stik z jezo, ki se je stopnjevala in prešla v bes. Nisem ravno metala predmetov, sem pa “šizila”. No, tudi odločila sem se prej, da tako ne želim več reagirati…tako si sedaj dovolim jezo..preden preide v bessssss.

New Report

Close