Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza Po začetnem navdušenju rahlo razočaranje

Po začetnem navdušenju rahlo razočaranje

Pozdravljeni, dr. Senčar in sotrpinke.

Tudi sama imam vprašanje: po pregledu pri dr. Toljan sem se novembra začela mazati s 3% progesteronskim gelom. Moje težave so bile: zbujanje ponoči in nezmožnost zaspati nazaj, vročinski oblivi, odsotnost menstruacije, libido na nuli.

Takoj po uporabi kremice sem dobila menstruacijo, že takoj prvo noč sem spala kot ubita, vročinski oblivi so prenehali. Bila sem navdušena. Edino libido….tu ni bilo nič boljše, pa tudi dr. Toljan mi je napovedala, da na libido to ne bo kaj dosti vplivalo. Ok. Naslednji mesec sem spet dobila menstruacijo in vse super. Sedaj pa ti učinki začenjajo bledeti, spet se ponoči zbujam, spet me obliva vročina in se spotim, in sedaj januarja ni menstruacije. Libido še vedno – nula.

Zanima me, kaj bi lahko bil temu vzrok. Zakaj mi ta gel ne pomaga več?

Zanima me tudi, kaj bi lahko naredila za libido, saj si sploh nisem več podobna. Kot da sem mrtva v tem pogledu.

Hvala vnaprej za vaše mnenje.

Pozdravljeni!
Libido je zame zelo kompleksen pojem, ki še zdaleč ne pomeni samo želje po seksu. Libidne komponente so v veselju do urejenosti, v tem kako si uredite lase, katero dišavo izberete ko greste od doma, v želji po dobri hrani, v spretnosti komuniciranja z najbližjimi. Libido je v želji po življenju. Za libido skrbi estrogen. Samo manjši del seksualnosti je v samem aktu spolnega odnosa. Spomnite se prvega pravega poljuba, v njem je bilo ogromno libida, presežek mladostnega estrogena. Estrogen je zelo potenten spolni hormon, ki ima receptorje povsod, v možganih, v žilju (zardevanje, hitro bitje srca), v koži, v kosteh. Zaradi estrogena vam postane slabo, apetit imate slab. Estrogen deklico v puberteti naredi žensko.
Ker pa je estrogen potenten hormon (ker preveč dobrega škodi), mora imeti protiutež v progesteronu. Progesteron vas umiri, da lahko zaspite. Dojke, ki so sekundarni spolni znak, bi vam estrogen neskončno povečal, da bi zmagale v “plemenu” zaželenih žensk. Progesteron jih ščiti, da ne eksplodirajo! Zaradi estrogena se razvije jajčece in se oplodi, progesteron pripelje nosečnost varno do konca. Estrogen daje libido, progesteron omogoča varnost, sta jing in jang ženskega rodnega obdobja.
Testosteron slavijo kot največjega vzpodbujevalca libida. Morda tudi zato, ker se v ženskem organizmu direktno spreminja v estrogen.
Trenutki ravnotežja so največja umetnost v naravi. Estrogen ali testosteron priporočam le pod zdravniško kontrolo!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Najlepša hvala za vaš odgovor. Sicer se ne strinjam z vašo definicijo libida:)
Libido je zame izključno spolno poželenje. Vse ostalo je veselje do življenja. Lahko se še tako z veseljem uredim, naparfumiram, oblečem po zadnji modi, pa v sebi ne čutim te želje, ki jo po mojem mnenju ustvarijo ravno hormoni.
Morda je pa tako, da v določeni starosti pač ta želja mine. Če je tako, če mi to nekdo potrdi, bom to sprejela in živela s tem. Vendar do zdaj mi nihče tega ni potrdil in nikjer nisem zasledila nič konkretnega na to temo. Ki se pa meni vseeno zdi dovolj pomembna. Logično se zdi, da ima ženska v rodni dobi visok libido, ter da le-ta upade, ko se ženska postara. Je to tako? Je to naravna pot? Če je, ok, sprejmem.

Želela pa bi tudi vaše mnenje glede prvotnega učinka mojega jemanja progesterona in zakaj sedaj tega učunka po dveh mesecih ni več. Kaj bi lahko bil vzrok temu?

Najlepša hvala za nazaj in za vnaprej,

menta

Pozdravljeni!
Zame je spolnost zelo pomemben del življenja in nikakor se ni potrebno sprijazniti z zmanjšano Željo po njej. Res je, da je zmanjšan libido posledica pomanjkanja hormonov. Nadomeščanje BH hormonov bi pomagalo pri odpravljanju teh težav. Morda se nisem dovolj razumljivo izrazila v prejšnjem pismu. Zagovarjam nadomeščanje libidnih hormonov!

Progesteronska krema vam ne pomaga, ker ni pravilno izbrana terapija za vaše težave. Spremeniti morate terapijo, najmanj njeno dozo, kombinacijo in način aplikacije. Najti moramo pravilno kombinacijo, delujočo dozo, morda celo način aplikacije in časovni interval jemanja terapije. Zdi se enostavno zdraviti s par hormoni, pa ni. Prednost terapije z BH je v individualnosti. Težave nastopijo, če poskušamo ukalupiti vse ženske v enako terapijo!

Hormoni so zelo učinkovito zdravilo. Učinek hormonov se pokaže zelo hitro, včasih pa traja dlje časa, da najdemo za vas pravo terapijo.

Sabina Senčar, dr. med.

Tudi mene zanima USTREZNA in UREJENA terapija glede na individuum. Če vem stanje hormonov, če opišem svoje počutje, če že uporabljam prilagojen jedilnik (za ene je OK, drugi pravijo da ni…), če že uporabljam to splošno prog,kremo in se z njo mažem 2x dnevo, če nimam denarja, da se vozim naokoli po celi SLO ali še kam ven, če več berem in več ?? ali MANJ vem!!, če se je moje stanje od prej vsaj v nekaterih primerih izboljšalo, v nekaterih je isto………KAJ NAJ STORIM naprej?? Kaj konkretno – mi lahko kdo pove? Sedaj ne vem ali naj odneham z vsem skupaj ali naj nadaljujem tudi še po 4-5 mesecih.

Kaj pravite?

Pozdravljeni!
BH so terapija, ki zahteva malo več angažiranosti vseh, zdravnika, pacientke in farmacevta. Strinjam se z vami, da terapija z BH ne odgovarja vsem, ali da ni primerna za vse. Tudi vseh bolezni ne znamo pozdraviti z BH.
Ne vem kje ste se vozili po SLO in zakaj vam niso znali pomagat. Terapijo, ki vam ne pomaga, ne uporabljajte!
Strinjam se, da se z novimi znanji odpirajo vedno nova vprašanja. Zato imamo rek, da se učimo celo življenje.
Mogoče bi samo želeli, da vam dam jaz konkreten odgovor, recept za pravo terapijo. Lahko mi tudi pošljete laboratorijski izvid, pa vam ne morem pomagati z odgovorom. Vas še nikoli nisem videla in pregledala, laboratorija pa ne zdravim. Lahko se naročite pri meni za pogovor in pregled, če to ne pomeni vožnje po celi Sloveniji. Če pridete z napotnico osebnega ginekologa, bomo račun istavili zavarovalnici, ne vam.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni!

Zanima me naslednje, in sicer, ali je potrebno na dan pregleda pri vas, imeti s seboj celotno hormonsko sliko?
Hvala za vaš odgovor!

Pozdravljeni!
S seboj lahko prinesete laboratorijski izvid hormonov. Lahko pridete tusdi brez izvida.

Sabina Senčar, dr. med.

Najlepša hvala za vaš odgovor. Kako bi prišla do pravilnih doz in načina aplikacije? Takrat se je zdelo vse jasno, saj sem imela ob obisku pri dr. Toljanovi s sabo hormonsko sliko, ki je kazala vse v mejah noramel, razen progesterona – tega je bilo občutno premalo. Zato se je zdelo logično, da bo doziranje progesterona rešilo moje težave. In jih tudi je, a le začasno. Torej bi sedaj morala po novo hormonsko sliko? Kako je s pregledi pri vas, dr. Senčarjeva? Če imam napotnico ginekologa, gre na koncesijo in mi ni treba doplačati? Ali se pri ginekologu dobi tako napotnico?

Menite, da bi morala prekiniti mazanje s kremico ali pa vsaj spremeniti ritem? Sedaj se mažem 25 dni in 5 dni pavze (to velja januarja, novembra in decembra sem po 25 dnevnem mazanju itak dobila menstruacijo in takrat prekinila ter začela spet 12. dan).

Hvala vam za vse in lep pozdrav

Pozdravljeni!
Hormoni zahtevajo veliko prilagajanja. Jaz ne vidim izboljšave pri terapiji z BH v tem, da dobite eno kremo in jo potem mažete v neskončnost. Potem je hormonska nadomestna terapija boljša izbira, ste vsaj pod redno kontrolo ginekologa.
Morda je zdaj tudi estrogenov nekoliko manj in potrebujete manj progesterona. Morda manjši časovni interval.
Jaz o vas vem premalo. Kaj pravita ginekologinja, ki vam je terapijo predpisala in farmacevt, ki vam je kremo sestavil? Dobro se je obrniti nanju. Pri terapiji z BH je potrebna zdravniška kontrola in prilagoditev na 3 mesece, vsaj v obdobju perimenopavze.
Napotnica od osebnega ginekologa pomeni, da v terciarnem centru ne doplačate nič.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close