Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Po srčnem infarktu

Po srčnem infarktu

Spoštovani prim. Boris Cibic, dr. med.,

prosim za pojasnila:

star sem 48 let ter sem bil 25.o3.odpuščen iz KC Lj po zdravljenju srčnega infarkta (NSTEMI) in vstavitvi enega stenta. Odpustna diagnoza: NSTEMI, enožilna koronarna bolezen LAD, hiperholesterolemija.
Fizioterapevtka mi je za 4-6 tednov omejila hojo na 10 min dnevno i kasneje postopno povečevanje obremenitve do oznojitve.
Bil sem pri osebnem zdravniku, ki pa sploh ne ve koliko časa naj bom v bolniški, morebitna potrebna rehabilitacija v KC ali drugje, ali je dovoljena omejitev 10 min ustrezna….imam kontrolo krvi čez 14 dni.
Pri odpustu iz bolnice sem dobil samo ustna navodila o zdravem načinu življenja, doslednemu jemanju zdravil, prepoved težke fizične aktivnosti v naslednjih nekaj (koliko je to?) mesecih, navodilo fizioterapevke – nič pa o tem kdaj naj grem v službo…
Zaenkrat se počutim se dobro, ter se držim vseh navodil.
Zanima me:
– kdaj predvidoma grem lahko v službo – sem zaposlen v vojski – večinoma pisarniško delo
– ali se lahko naslednji teden (oz. kdaj najprej) udeležim predavanj na fakulteti (sede po cca 4-5 šolskih ur vsak dan) ?

Najlepša hvala za odgovor!

Sandi

Odgovor preko zasebnega sporočila.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani prim. Boris Cibic, dr. med.,

prosim še za eno pojasnilo:

sem sedem tednov po infarktu, pa me skoraj vsak dan občasno boli leva roka (občutek utrujenosti, včasih kot da rahlo peče), bolečina se tudi ne pojavlja na istem mestu. Občasno imam tudi občutek “tiščanja” (npr. kot ko imaš “cmok v grlu” v prsnem košu), ni ostra bolečina, cca 7-10 cm nad prsnico.

Pred slabimi 3 tedni sem bil zaradi močnejših bolečin (kot ob infarktu) na IPP, pa je bilo vse OK.
Vsa zdravila, prehrano, rekreacijo (nimam nobenih težav; utrip, pritisk OK, se še ne naprezam) izvajam po navodilih, kontrolni pregled krvi prejšnji teden je bil b.p. – vse v želenih mejah.

Je razlog lahko stres (oče in mama sta precej bolana – rak) ?

Najlepša hvala za odgovor!

Sandi

Spoštovani prim. Boris Cibic, dr. med.,

prosim še za eno pojasnilo:

sem sedem tednov po infarktu, pa me skoraj vsak dan občasno boli leva roka (občutek utrujenosti, včasih kot da rahlo peče), bolečina se tudi ne pojavlja na istem mestu. Občasno imam tudi občutek “tiščanja” (npr. kot ko imaš “cmok v grlu” v prsnem košu), ni ostra bolečina, cca 7-10 cm nad prsnico.

Pred slabimi 3 tedni sem bil zaradi močnejših bolečin (podobnih kot ob infarktu) na IPP, pa je bilo vse OK.
Vsa zdravila, prehrano, rekreacijo (nimam nobenih težav; utrip, pritisk OK, se še ne naprezam) izvajam po navodilih, kontrolni pregled krvi prejšnji teden je bil b.p. – vse v želenih mejah. Pregled pri kardiologu so mi določili 1.10.2010; ali bi moral iti prej?

Je razlog lahko stres, živci..?

Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani!

Imam vprašanje.

Imela sem 1.12.23 (stara38) srčni infarkt, natanko disekcija. Terapije imam kot skoraj vsi po infarktu. Po tem so me začele zelo boleti roke. Desna čedalje bolj, ponoči ne spim zaradi bolečin. Poleg tega sem zelo,zelo utrujena. V službi sem šla na 4 ure za en mesec. Nato na polno. Ne vem kako bom zmogla.

Moram tudi povezati,da sem že na rehabilitaciji nanesla glede rok, ampak mi je dr . kardiolog dejav,da me roke bolijo zaradi moje duše 🥴🥴. Potem so me poslali k fiziatri,kjer sem dobila diagnozo fibra….

Res ne vem ,kam se še naj obrnem. Upam,da dobim kakšen uporaben odgovor.

Spoštovana,

Vsaka izkušnja ob srčnem infarktu je boleča, fizično in čustveno. Zato razumem vašega kardiologa ki je mnenja, da je bolečina v roki morda povezana s čustveno stisko.

Seveda pa je vedno potrebno poiskati dejanski razlog za bolečine. Včasih lahko bolečina, ki jo čutite na enem področju (na primer v rokah), izvira iz drugega področja (na primer iz srca). Lahko  da gre za stisnjenje ali poškodbo živcev. Stres ob okrevanju lahko povzroči mišično napetost ali težave z živci, ki lahko povzročijo nelagodje v rokah. Fibroza, ki jo diagnosticira vaš fiziater, pomeni zadebelitev in brazgotinjenje vezivnega tkiva, ki se lahko pojavita po poškodbi ali operaciji. To stanje lahko prispeva k nelagodju in omejeni mobilnosti.

Kronična utrujenost po srčnem napadu ni neobičajna, vendar jo je treba obravnavati. Npr. vzpostavitev rednega urnika spanja, ustvarjanje sproščujočega okolja in izogibanje stimulansom pred spanjem lahko pomaga izboljšati kakovost spanja. Postopno povečevanje telesne dejavnosti pod zdravniškim nadzorom lahko sčasoma poveča raven energije.Glede na vaše stalne simptome se lahko posvetujete še z drugimi strokovnjaki/specialist (nevrolog za ev. poškodbe živcev, revmatolog za mišično skeletne težave). Prav tako fizikalna terapija lahko pomaga ublažiti nekatere bolečine v rokah s ciljno usmerjenimi vajami.

Vsekakor pa je treba vedeti, da je okrevanje po srčnem infarktu dolgotrajen proces, predvsem glede čustvene stiske, ki jo vsak posameznik čuti po srčnem infarktu. Prepričan sem, da bodo vaše težave sčasoma izzvenele.

LP

 

Hvala vam za odgovor.

 

Zanima me pa, vaše mnenje ali je to normalno,da so mi zavrnili prošnjo za podaljšanje na skrajšan delovni čas.  Hvala vam za vse odgovore.

Želim vse dobro

 

Spoštovana

Na to vprašanje vam ne znam odgovoriti. Okrevanje po srčnem infarktu je odvisno od obsega le tega, vrnitev na delo pa tudi od vrste dela, ki ga opravljate.

LO

New Report

Close