Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija po poškodbi še operacija mrene

po poškodbi še operacija mrene

(Spoštovani, tole vprašanje sem vam poslal že avgusta in potem še pred kakšnim mesecem. Odgovora nanj še nisem prejel, ga pa željno pričakujem zaradi pričakajoče operacije.
[email protected])

Zaradi poškodbe očesa v mladosti so mi morali na roženici narediti nekaj šivov, izgubil sem pigment (oz. ob močnejši svetlobi samodejno zamižim, če nimam sončnih očal), zdajšen vid je ohranjen nekje na 40 % vidljivosti.
Pred časom so mi pred časom ugotovili nastajanje sive mrene. Prav tako mi je okulist ob pregledu povedal, da mi bodo z zamenjavo leče z neko določeno zboljšali vid za 30%.
Vprašujem kot laik, zato vprašujem na tem nivoju, a upam da vseeno toliko razumljivo za vaš dovolj razčlenjen odgovor:
Ker naj bi imel tudi nekaj dioptrije (približno -1,5), me zanima, ali je možnost in seveda smiselno na takem očesu opraviti tudi laserski poseg? Ali se da morda vstaviti poleg leče ob zamenjavi sive mrene še kakšno dodatno lečo za potrebe dioptrije ipd.?

Spoštovani,
pri operaciji sive mrene, se odstrani vašo motno lečo in vstavi novo lečo. Moč, dioptrijo te leče se izračuna glede na vaše oko. Po operaciji najverjetneje ne boste potrebovali očal za daljavo, potrebovali pa jih boste za branje. Laserski poseg torej pri vas ni smiselen, ker se dioptrijo korigira z vstavljeno lečo. Želim vam uspešno operacijo in lep pozdrav

//V začetku leta sem vam že poslal par vprašanj, a nanje še nisem dobil odgovora. Pošiljam jih ponovno, dodal pa sem še nekaj novih. Nanje v podobnih temah nisem zasledil dovolj natančnih informacij.//

Koliko časa mora biti stabilna dioptrija, da se lahko gre na lasersko operacijo?
Namreč: Zdi se mi, da se mnogim sčasoma (z leti oz. ob ponovnih kontrolnih pregledih) nekoliko spreminja – slabša dioptrija (četudi za 0,25 enote).

Koliko časa okvirno poteka celotno okrevanje po operaciji sive mrene?
Koliko časa naj bi se ne smelo rekreativno športati (hoja v hribe, tenis …)?
Kaj bi se lahko zgodilo v primeru kršenja zaradi neupoštevanja “pavziranja”?

Kako verjetno je, da je zaradi operacije sive mrene (in vstavitve umetne leče) potrebno nositi očala za branje (ker umetna leča nima sposobnosti prilagoditve); prej pa jih nisi potreboval?

Laserska operacija zaradi dioptrije vida – ali ima kaj povezave z operacijo sive mrene?

Kakšna je verjetnost, da pride vseeno do trajnih poslabšanj vida zaradi opravljene laserske operacije oz. kakšnih drugih težav z vidom ipd. (seveda ob predpostavki, da je operacija uspešno opravljena)? Torej:

Ali operacija sive mrene kot taka kaj poslabša kratkovidnost oz. daljnovidnost?

Lahko gre operacija sive mrene narobe (v koliko primerih), kakšne so lahko posledice (na trajno slabše) …? Torej: Kakšna je verjetnost, da pride pri tej laserski operaciji vseeno do trajnih poslabšanj zaradi tovrstne operacije?

Je možno lasersko operacijo na istem očesu večkrat ponoviti (zaradi neuspele operacije oz. ker se kasneje ponovno poslabša dioptrija)? Torej: Kako pa je s tem, če se ti “na novo” pojavi dioptrija? Ali lahko greš še večkrat na takšno operacijo?

Vstavitev “trajne” (znotrajočesne fakične) leče: Če se s časom vseeno ponovno spremeni dioptrija, kaj se stori v takem primeru (se lahko ponovno zamenja ta znotrajočesna leča)?

1.za lasersko operacijo mora biti dioptrija stabilna vsaj eno leto
2. okrevanje po operacij sive mrene v kolikor je vse v redu nekaj dni
3. fizične aktivnosti po operaciji nekaj tednov, zmerne aktivnosti brez problema, v kolikor je vse v redu in so taka navodila od zdravnika
4. z navadno lečo (operacija na napotnico) po operaciji sigurno potrebujete očala za branje, operacija z multifokalno lečo (samoplačniška operacija) pa jih za večino aktivnosti ne potrebujete, samo v izjemnih priložnostih
5. laserska operacija in operacija sive mrene – nobene povezave
6. pri operaciji sive mrene – vsak po operaciji z navadno lečo potrebuje očala za branje
7. pri laserski operaciji zaradi napredovanja dioptrije po operaciji (zaradi rasti očesa) je možno dodati dioptrijo, vendar se pred tem naradi podrobni pregled, da se oceni ali je to varno
8. pri fakični leči se načeloma leč ne menja, eventuelno je namestui da se preostala dioptrija odstrani z lasersko operacijo, vendar ponavadi se tega ne dela, ker je že primarno s prvao operacijo odstranjena dioptrija

Gre za kar nekaj različnih tem in vprašanj pri katerih bi se lahko zelo razpisala, vendar pa je za to potreben podrobni pregled in šele potem bi lahko bolj natančno odgovorila. Vsi tukaj zapisani odgovori so zelo splošni in ne veljajo za vsakega posameznika, vsak primer je individualen in ga je v refraktivni kirurgiji tako potrebno tudi obravnavati, tako, da upam da ste dobili vsaj okvirne odgovore.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close