Po poškodbi – natrgane vezi
Pozdravljeni,
pred 2 mesecema sem imela v prometni nesreči poškodovano koleno – udarnina + natrgane vezi (narejen ultrazvok) ter stopalo – udarnina. Zloma ni bilo. Voda v kolenu se mi po 1x punktiranju ni več pojavila. Oteklina na stopalu in kolenu je skoraj izginila. Še se čuti in vidi blago oteklino na mestu poškodbe.
Ob daljšem sprehodu (2 do 3h) po lahkem terenu (asfalt) mi noga oteče, prav tako koleno ni več normalno pregibno. Po lažjem teku na intervale mi je koleno kar precej oteklo.
Je to normalno za trenutno stanje? Kaj moram paziti? Pred nesrečo sem bila precej športno aktivna, lahko da sem sedaj malce neučakana, vendar mi zadnje 14 dni stanje ne izboljšuje. Mi priporočate obisk fizioterapevta? Zdravnica mi ga ni predpisala.
Najlepša hvala za pomoč in odgovor.
Pozdrav, Kati
Pozdravljeni,
Glede na opis vaših težav, je lahko vzrok v zmanjšani mišični zmogljivosti sprednje stegenske mišice ali v poškodbi struktur znotraj kolenskega sklepa, ki lahko, da niso bile ugotovljene, če je bilo opravljeno le RTG slikanje in UZ. Poškodbe znotraj sklepnih struktur se ugotavljajo poleg kliničnega pregleda z MRI preiskavo. Fizioterapevt vam lahko svetuje glede vaj za krepitev stegenskih mišic, a vam svetujem, da najprej opravite pregled pri zdravniku, ki se ukvarja z zdravljenjem sklepov, da se ugotovi, da niso v kolenu poškodovane strukture znotraj kolena (sklepni hrustanec, meniskus, vezi, etc). Dokler se to ne ugotovi, vam odsvetujem aktivnosti, ki sprožijo v kolenu oteklino, bolečino in omejeno sklepno gibljivost.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik