po poškodbi hrbtenice
Pred dvema mesecema sem si pri padcu poškodoval ledveno hrbtenico, levo ramo ter rebro. CT je pokazal kompresijsko impresijski zlom korpusa 12 prsnega vretenca, viden pa je bil je tudi zlom proceus spinoza 10 in 11 prsnega vretenca, zlom leve ključnice in zlom 11 rebra. Bil sem operiran.
Po tem času so zlomi še kar vidni. Koliko časa ponavadi traja celjenje takšnih zlomov, kako lahko sam pripomorem k hitrjšemu celjenju?
Nameščeno imam ploščico pa me zanima po kolikem času jo odstranijo in ali je nujna, priporočljiva odstranitev? Kdaj bom imel fizioterapijo, že pred tem ali po odstranitvi ploščice?
S strani komisije za bolniško sem dobil odločbo, da moram biti doma in mirovati, 4 dni po operacij pa so me v KC postavili na noge, ter sem pričel s hojo in izvajanjem lažjih vaj na postelji. Hoja, krajši sprehodi mislim, da mi ne bojo škodovali, sploh sedaj ko sem veliko bolj okreten in so bolečine veliko manjše? Kakšne vaje so še priporočljive?
Že ves čas pa imam tudi trdo in zatečeno levo stran trebuha. Prav tako na tem področju ne zaznavam ničesar (dotik, hladno, toplo). Je mogoče to še posledica udarca ali je vzrok od hrbtenice? Se da to sploh pozdraviti?
Hvala za odgovore!
LP
Bom začel pri koncu. Oteklina dela trebušne stene je lahko posledica udarca in poškodbe mišic. Glede na to, da ste imeli zlom v spodnjem delu prsne hrbtenice je še najverjetneje, da je prišlo do delne poškodbe korenin živcev, ki izstopajo v tem delu hrbtenice in oživčujejo predel, ki ga ne čutite. Ti občutki se lahko povrnejo, pogosto to traja več mesecev, lahko do dve leti, ni pa nujno, da se bo občutek za dotik in temperaturo povrnil. Vse zavisi od stopnje poškodbe živcev.
Kar zadeva aktivnost po operaciji je zelo pomembno, da sledite navodilom operaterja, saj le on natančno ve za kakšen zlom je šlo in kako je bil ta zlom učvrščen. Celjenje takšnih zlomov traja več mesecev in tudi rehabilitacija je običajno razmeroma dolga. S fizikalno terapijo se vsekakor prične pred odstranitvijo osteosintetskega materiala.