Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Po poškodbi gležnja

Po poškodbi gležnja

Spoštovani,
prosila bi vas za nasvet. Sin, star 25 let, si je v mesecu juniju lansko leto zlomil gleženj. Sledila je operacija.Po operaciji je dobil gips, ki ga je imel kar par mesecev. V času zdravljenja se mu je pojavila še tromboza v mečih, zaradi katere mora še danes nositi terapevtsko nogavico. Po odstranitvi mavca je bil tudi na fizioterapiji. Kljub temu, da je izvajal priporočeno gibanje z nogo, se mu je noga v spodnjem delu zelo stanjšala. Prejšnji mesec so mu iz gležnja operativno odstranili vijake in ploščice.
Po odstranitvi vijakov je gleženj dosti bolj gibljiv kot pred tem.
Glede na to, da je noga v spodnjem delu zelo stanjšana vas naprošam za mnenje kako in na kaj način nogo ojačati, pri tem pa prosim upoštevajte prebolelo trombozo.
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Lilijana

Pozdravljeni, Lilijana!

Po poškodbah gležnja so najpomembnejše proprioceptivne vaje – to so vaje, da telo ponovno naučimo, da lahko zaupa poškodovani nogi. Drugače nogo “šparamo” in je ne uporabljamo enako kot drugo nogo. Proprioceptivne vaje so od enostavnih do kompleksnejših. Prve vaje s katerimi navadno začnemo so: stoja na eni nogi na ravnoežnostni blazini z odprtimi/zaprtimi očmi, stoja na eni nogi in kroženje z drugo nogo na ravnotežnostni blazini z odprtimi, zaprtimi očmi, poskoki levo/desno, naprej/nazaj, po diagonali…

Predlagam vam, da se oglasite prifizioterapevtu, ki vam bo sestavil program vaj, ki so primerne zanj.

New Report

Close