po plombiranju zoba
Pozdravljeni!
V sredo mi je zobozdravnik plombiral že prej plombiran zob, s katerim nisem imela vidnejših težav. Pri njem sem se oglasila, ker se je ob robu zoba pojavila manjša črna lisa.
V tem zobu sem že lani jeseni ob morebitnem ugrizu na tršo stvar (pečke marakuje) čutila rahel zbodljaj. Takrat sem se oglasila pri njem. Zob je pogledal (z metalnim ročnim inštrumentom, kateremu ne poznam imena) in rekel, da ni kariesa in mi ga samo premazal z neko tekočino, ki zmanjša občutljivost zoba.
Tokrat je zobozdravnik rekel, da se je zob malo okrušil in da mi bo zamenjal plombo.
Ker me je začelo boleti že takoj, ko je začel odstranjevati staro plombo, sem ga prosila za samoplačniško lokalno anastezijo (sem v 29. tednu nosečnosti in nisem želela prenašati pretiranih bolečin). Pri samem vrtanju v zob me kljub anasteziji nekajkrat pošteno zabolelo.
Ko je popoldan anastezija začela popuščati, sem v zobu še vedno čutila bolečine. Skelelo me je, če sem posrkala mrzel zrak v usta, bolelo pa, če sem tlesknila skupaj z zobmi.
Danes je ponedeljek in zob me ob tlesku z zobmi še vedno boli, jesti pa na tisti strani sploh ne morem, ker je vsak ugriz boleč.
Naj povem, da se mi je podobna stvar zgodila pred kakim letom in pol (z istim zobozdravnikom) na podočniku. Plombiral mi je do takrat zdrav podočnik, pojavile so se iste težave. Ko sem telefonirala in povedala, da me zob boli, mi je rekel, da je to normalno in da naj počakam nekaj dni, da bo minilo. Ko bolečina še vedno ni minila, sem ob ponovnem klicu ugotovila, da je odšel na dvotedenski dopust in zato odšla v samoplačniško ambulanto, kjer so mi sčistili zob in odstranili živec, čeprav je zobozdravnica rekla, da to po njenem mnenju ni potrebno. Bolečine so bile precej močne, lice pa tudi rahlo otečeno. Partner me je prestrašil, da se me verjetno loteva pulpitis in zato sem se kljub mnenju zobozdravnice odločila za tak ukrep.
Tokrat zobozdravnika še nisem poklicala, ker sem želela počakati nekaj dni, če/da bolečina mine. Danes, ponedeljek, odpotujem za teden dni na dopust, v upanju, da se z zobom ne bo zgodilo nič posebnega vendar se bojim, da me bo pri ugrizu še vedno bolelo.
Zanima me, kaj se z zobom dogaja in zakaj prihaja do takih težav in predvsem, kaj naj storim, če bodo bolečine ob povratku še vedno prisotne. Kaj mora zobozdravnik storiti s takim zobom? (Predvidevam, da bo spet rekel, da naj počakam, da bolečina mine.)
Za vaš odgovor in čas, ki si ga boste vzeli, se vam najlepše zahvaljujem in vam želim prijeten teden.
Spoštovana Selena,
žal boste moj odgovor prebrali šele, ko pridete z dopusta, tako da upam, da se je situacija do sedaj že pomirila.
Res je tako, kot pravi vaš zobozdravnik. Pri velikem številu ljudi se pojavi t.im. pooperativna bolečina, ki pri večini mine v 1 mesecu, lahko pa traja tudi tja do 6 mesecev.
Možno je sicer tudi to, da gre za “preobremenitev” živca pri pripravi zoba za novo zalivko oz. za nepopravljivo poškodbo zaradi vrtanja. Kaj točno je bilo s podočnikomi in sedaj s tem zobom pa je nemogoče napovedati.
Kaj storiti s takim zobom? Ker imam sama tudi take težave, večini svetujem, da res nekoliko počakajo, če težave niso prehude. V bistvu pa edino zobozdravnik, ki je zalivko menjal ve, ali obstaja možnost, da je prišlo do okvare živca, ker je pri pripravi zoba lahko ocenil, kje se živec nahaja.
Svetujem vam, da malo še počakate. Če bi bilo prehudo (če se bolečine stopnjujejo in postajajo neznosne), potem je na mestu odstranitev zalivke in odločitev o odstranitvi živca.