Po-orodna depresija in travme
Pozdravljeni!
Lepo prosim za priporocilo psihiatra v ali v okolici Ljubljane, ki bi prijateljici po porodu pomagal s hudo depresijo in travmami, ki jih je povzrocil porod pred nekaj meseci.
Stanje se ji ne izboljsuje, zdravniki ji ne dajo uporabnih nasvetov ali napotnic, sama pa tudi ne najde nobenega napotka, na koga naj se s to tezavo obrne zaradi cesar je se toliko manj motivirana (zato ji poskusam pomagati jaz, ki pa sem na tem podrocju tudi izgubljena).
Najlepsa hvala za vsak nasvet!
Pozdravljeni!
Žal je tako, da ljudje v zdravstvenem sistemu velikokrat ne dobijo prave obravnave, ko se soočajo s psihičnimi težavami. Za tovrstno težavo vam jaz ne bi svetoval psihiatra, razen, če gre za globoko depresijo ali pa če človek nima nobene motivacije za delo na sebi in so potrebna psihofarmakološka zdravila. Namreč, psihiatrov način zdravljenja je večkrat zgolj predpisovanje zdravil, kar pa je za človeka tudi lahek način obravnave – v stilu “vzamem tableto in potem bo vse bolje”. Na žalost naša psiha ne deluje tako in ne obstaja magična palčka oz. tabletka.
Glede na to, da gre lahko za nepredelano travmo in poporodno depresijo, bi bilo dobro, da si poišče psihoterapevtsko pomoč. Po mojem mnenju je porod lahko zgolj sprožilec že latentnih, nepredelanih travm, potlačenih spominov in čustev iz preteklosti. Psihoterapevt/ka lahko omogoči prostor za ozaveščanje in predelavo nezavednih psihičnih vsebin, ki pa v veliki meri vplivajo na našo zavest in čutenje.
Vas pa slišim, da želite prijateljici pomagati, ampak težko ji boste pomagali, če sama ni motivirana za samoaktivacijo. Prijateljski “push” je lahko pomemben, ampak na koncu se bo morala aktivirati in sama opraviti velikokrat težko delo na sebi. Za to je ne more nihče olajšati.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj