po opreaciji hernije – izvid MR
Pozdravljeni,
Prosim za pojasnitev izvida. Slikanje sem opravil cca 2 meseca po operacije hernije, zaradi občasnih zelo močnih bolečin v nogi, predvsem okoli kolena in meč. RTG kolena je bil brez posebnosti.
MR LS
Standardne sekvence
Ledvena lordoza je izravnana in težiščnica pomaknjena nazaj. Do nivoja L5 ni posebnosti.
Na nivoju L5/S1 so vidne degenerativne spremembe z začetno spondilozo, cirkumferenčno protrudiranim iv diskom in začetno spondilartrozo. Modic 2 spremembe priležnih plošč in blažjim endemom levega transverzalnega sklepa, v manjši meri desnega.
Ostanki hernije disca in fibrozne spremembe povzročajo precejšnjo zožitev levega lateralnega recesusa, draženje korenine S1 levo, ki je zadebeljena in zmerno zožitev levega iv foramna. Desni iv foramen je tudi zmerno zožen, spinalni kanal v celoti blago do zmerno zožen.
Signal iz vidnega dela hrbtenjače je primeren.
Mnenje: Zožitev levega lateralnega recesusa na L5/S1.
Izvid sam meni na prvi pogled ne deluje obetavno. Kaj se v podobnih primerih svetuje? Vaj praktično ne morem delati, ker je bolečina takoj prisotna, večinoma mirujem, če pa že grem okoli, brez bergel ne gre. Po operaciji sem 2 meseca hodil s pohodnimi palicami, tudi na daljše sprehode.
Hvača za odgovor in LP
V izvidu navajajo zožitev v predelu poteka 1. križnične korenine levo (ta je tudi zadebeljena), ki jo povzroča ostanek izvržene medvretenčne ploščice in brazgotine.
Mogoče je, da bo za odpravo težav, potrebno ponovno operativno zdravljenje. Odločitev je odvisna predvsem od prizadetosti dražene živčne korenine.