Po operaciji prostate
Spoštovani!
Star sem 58 let in pred 14. meseci mi je bila, zaradi raka, odstranjena prostata. Edina težava, ki me seda pesti je eretilna disfunkcija. Imel sem več terapij (nazadnje z viagro 100 mg) pa so bile vse po vrsti neuspešne. Sedaj sem za december naročen pri urologu, da bi mi »apliciral intrakavernozno injekcijo in se glede na uspešnost dogovorili glede nadaljnjega zdravljenja«. Omenjeno je bilo tudi, da si te injekcije daješ sam.
Nekaj o teh injekcijah sem slišal, pa nič kaj pozitivnega. Slišal sem da te po takšni injekciji zelo boli penis in moda, nasploh, da je to za moškega zelo boleče.
Spoštovani, ali lahko o teh injekcijah napišete kaj več? Kakšne so izkušnje vaših bolnikov? V kolikšnem % so uspešne? Ali se na veliko uporabljajo?
Za vse se Vam v naprej zahvaljujem!
Spoštovani!
Verjetno sprašujete po Caverjectu, torej pripravku podjetja Pfizer, ki ga pri nas trenutno še prejmete na zeleni recept, torej zastonj.
Pri operaciji prostate se namreč lahko prekinejo živci, ki vodijo signale za erekcijo do penisa. Vloga tablet je zgolj v “ojačanju signala” oziroma preprečitvi naravnega mehanizma zmanjšanja “signala”. Če signala ni, ker so živci prekinjeni, tablete (kot jih poznamo dosedaj, se pravi inhibitorji 5-fosfodiesteraze – sildenafil, vardenafil, tadalafil) ne morejo delovati. Zato je potrebno “signal” za erekcijo dovesti neposredno v penis, s pomočno snovi, ki se vbrizgajo vanj – najboljša med njimi je prostaglandin E – aktivna snov v Caverjectu.
Sam imam s tem pripravkom mešane izkušnje. V določenem obdobju svojega delovanja sem vsakemu bolniku, ki sem mu opravil radikalno prostatektomijo, takoj po odstranitvi katetra predpisal to zdravilo, pokazal aplikacijo in svetoval, da si vsaj prvi mesec po operaciji daje injekcije 2-3x tedensko, že zaradi ohranitve dolžine penisa in zaradi ohranitve kondicije erektilnega tkiva. Kdor je posebej zainteresiran za erekcijo, pa naj še vmes poskuša s tableto (Viagro ali čim podobnim). Pri tem je prišlo do nekaterih komičnih situacij, ko je npr. zelo star moški organiziral patronažno službo, da bi mu dajala Caverject… Sedaj raje počakam 2-3 mesece po operaciji in potem vsakemu, ki poroča, da erekcije ni in bi si jo želel, to vsekakor svetujem in predpišem. Res to vzame nekaj časa (npr. 5 minut), vendar ni potrebno delati nekega titriranja – bolniku se pač pokaže, kako naj si vbrizgava potem pa že sam, če je zainteresiran, najde pravi odmerek. Včasih si kdo ne upa vbrizgati dovolj globoko v penis, ampak si vbrizga samo pod kožo – če pravi, da ne deluje, je smiselno pregledati, ali si zna prav pripraviti zdravilo.
Res je, da si mora zmes zdravila pripraviti bolnik sam in si ga nato vbrizgati v penis pred zaželenim spolnim odnosom, vendar je to povsem enostavno. Igla, s katero se zdravilo vbrizga, je zelo tanka – podobna kot pri vbrizgavanju inzulina. V embalaži – vsaka injekcija je posebej pakirana, je vse potrebno, skupaj z navodilom (v lekarno, običajno se predpiše na recept 20-30 injekcij, je zato potrebno kar z vrečko).
Po operaciji prostate je pomembno, da gre za posledico poškodbe živcev – torej je načeloma pričakovati, da je tkivo penisa še “dobro” – zato se začne – prvič poizkusi z vbrizganjem zelo majhnega odmerka zdravila. Praviloma se šele naslednji dan sme poskusiti z višjim odmerkom. Na sami brizgi so narisane številke – 1/8, 1/4, 1/2… Brizge so na trgu v dveh jakostih – 10 in 20 mikrogramov učinkovine. V začetku poizkusimo z največ 5 mikrogrami – torej največ pol manjšega odmerka.
Sam skoraj vsak teden kakšnemu bolniku to razložim. Prej dobi recept in prinese s seboj zdravilo. Sam mu prvič pokažem, kako naj si to napravi in predvsem kam naj vbrizga (ne v glavico, ne v očitno podkožno žilo in ne spodaj v sečnico, hkrati pa relativno distalno, torej ne čisto ob korenu penisa). Zdravilo vbrizgam (zelo malo, 1/4 do največ 1/2 – ostalo špricnem ven) in bolnika pošljem domov s spodbudo, da doma to vsaka 2 dni ponovi in vsakič vbrizga malo več, če učinek ne bo dober. Maksimalni odmerek je 60 mikrogramov, torej da bi si naenkrat vbrizgali 3 brizge večjega odmerka. Bolnika tudi vedno spodbudim, da poskusi na različnih mestih na penisu tako, da pač najde mesto, kjer bo najbolje učinkovalo in bo najmanj bolelo. Če pomotoma vbrizga na napačno mesto (npr. v sečnico ali v glavico) ne bo nobene škode, pa tudi nobenega učinka – počaka naj pač en dan in naslednji dan poskusi ponovno, na bolj pravo mesto.
Vedeti je treba, da lahko prevelik odmerek zdravila povzroči priapizem, to je neželeno, dolgotrajno in bolečo erekcijo, ki lahko dokončno uniči erektilno tkivo penisa. Zato vsak bolnik, ki to uporablja ve, da mora biti previden z odmerki in če bi imel močno erekcijo več kot 3-4 ure po injekciji, mora na urgenco k urologu, da mu vbrizgajo protistrup. Takega primera po radikalni prostatektomiji se tudi spominjam – nesrečni pacient je naletel na dežurno kirurginjo, ki je bila lepotica – tako da mu ga je bilo še težje “pomiriti”.
Če bi vas Caverject res bolel, je mogoče (to žal potem ni na zeleni recept, ampak je treba plačati, vendar ni dražje od Viagre) uporabiti tudi druge snovi oziroma mešanico zdravil, ki si jih vbrizgavate v penis zato, da pride do erekcije. Te pa se v praksi v Sloveniji dobi edino v lekarni Kliničnega centra v Ljubljani, tako da v primeru, da bi vas res močno bolele injekcije, je pač treba po “manj boleče” v Ljubljano. Vendar je najbolje, da prenašate te, ki so na zeleni recept, saj je učinkovina v tem zdravilu (prostaglandin) najmanj neprijetna in pravzaprav koristna za ožilje in s tem za organizem (seveda v primernem odmerku), tako da o morebitni škodi ali nevarnosti (če se uporablja tako, ko je predvideno), ni bojazni.
V splošnem obstajajo 4 zdravila, ki se vbrizgavajo v penis in so na voljo v tujini – govorimo o mešanicah, kot so bi-mix, tri-mix. Načeloma so te cenejše in slabše za organizem, s potencialno več stranskimi učinki kot sam prostaglandin (ena od teh snovi), ki je pri nas zaenkrat še na voljo na recept (impotenca se lahko namreč smatra kot invalidnost – če so na zavarovanje lahko na voljo številni pripomočki za invalide, je prav, da je tudi za tovrstno invalidnost mogoče dobiti zdravilo).
Skratka – Caverject vam bo potem, ko se ga boste naučili uporabljati, brez težav predpisoval osebni zdravnik, zaenkrat še na zeleni recept. Sam ga pogosto svetujem in predpisujem, izkušnje ljudi pa so različne. Vsekakor je samo po sebi umevno, da to preizkusite. Če boste imeli voljo najti pravi odmerek in vas ne bo bolelo (10% tveganja, da bi zaradi bolečin obupali oziroma bi izgubili voljo poskušati, preden bi se naučili in navadili), je to vsekakor dobra rešitev, s katero boste ohranjali tkivo penisa v primerni kondiciji (preprečili fibrozo) za čas, ko bodo prišle tablete, ki bodo pomagale v takem primeru (to ni hec, take tablete so dejansko že v razvojnih laboratorijih farmacevtskih podjetij). V redkem primeru, da bi vas to bolelo, boste pač prosili zdravnika za beli recept in šli v UKC Ljubljana kupiti take injekcije, ki ne bolijo ali bolijo bistveno manj.
Torej – vsekakor je smiselno, da s Caverjectom poskusite – previdno na začetku, vendar ne obupajte. Najprej nekajkrat poskusite sami, npr. vsaka 2 dni, da najdete primerno mesto na penisu, ugotovite primerni odmerek in se naučite…, ko boste prepričani, da si znate z injekcijo ustvariti erekcijo, pa ga uporabite za to, čemur je namenjeno. Zdravilo brez težav predpiše tudi osebni zdravnik.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Najlepša hvala za obsežen odgovor. Sedaj bistveno bolj optimistično čakam na december, ko grem k urologu. Me pa teži še nekaj!
Precej redno izvajam Keglove vaje in posebnih težav z inkontinenco nimam, se pa zgodi, da mi včasih uide nekaj urina. Včasih je to nekaj kapljic, včasih pa kar malo več, tako, da se pozna temen madež na hlačah. Zrlo neprijetno, če si od doma.
Moje vprašanje je ali lahko pride do ugajanja urina tik pred ali pa med samim spolnim odnosom?
Torej, v mojem primeru, med reekcijo, doseženo s pomočjo injekcije Caverject?
Vnaprej zahvaljeni za odgovor!
Spoštovani!
Uhajanje urina ob orgazmu po radikalni prostatektomiji je prisotno in je problem, vendar je relativno manj raziskovano kot drugi problemi in tudi sam imam le malo poročil bolnikov o tem, čeprav je res, da je nekdo poročal, da mu “špricne” po operaciji – no nisem mu šel razlagat, da mu “špricne” urin.
Kaj torej pravi literatura? 20% moških poroča, da jim po RRP pri spolnem odnosu (62% od teh 20% pri ograzmu) uide nekaj urina. Več težav s tem imajo tisti, ki hkrati poročajo, da jih med orgazmom boli (mimogrede – ali ste ugotovili, da imate lahko orgazem tudi brez erekcije – samo z draženjem mlahavega penisa?). Od teh, ki so uhajanje urina med spolnim odnosom opazili in o tem poročajo, le 13% meni, da to slabo vpliva na njihovo spolno življenje.
Torej ja – če urin po operaciji uhaja sicer, lahko tudi med seksom, še posebej pri orgazmu. Vendar le 3% (=0.2×0.13) moških po radikalni operaciji prostate to moti. Pomagate si tako, da mehur pred spolnim odnosom izpraznite ali pa uporabite kondom.
Lepo pozdravljeni!