Po operaciji kolka
Pred čpasom sem že pisala na forum v zvezi z operacijo kolka pri moji mami. Po nekaj neuspešnih pogovorih z osebjem na ortopediji, sem le naletela na nekoga, ki mi je povedal, da dr. Gorenjšek dela tudi v zasebni ambulanti. Po ponovnem pregledu, je ortoped mamo takoj napotil na operacijo. No, včasih je tudi vztrajnost poplačana!
Zanima pa me sledeče: Kako je po operaciji? Ali potrebuje vse pripomočke za kopanje v kadi? Kakšne pripomočke priporočate in kje se jih kupi? Kako ji lahko domači pomagamo? Mama namreč ni zahtevna in se bojim, da ne bo prosila za pomoč, čeprav bi jo potrebovala. Vsaka informacija ali nasvet bosta dobrodošla!
Hvala in veliko zdravja!
Petruša.
Ali bo potrebna proteza?
V Laškem je bila moja cimra operirana na ortopediji. Vstavili so ji “umetni kolk”. V bolnici si kakih 14 dni, nato sledi rehabilitacija v zdravilišču. Mislim, da najprej 14 dni, ampak ponavadi podaljšajo še za en teden(če zaprosiš). Hoje z berglami te naučijo že v bolnici. Tam tudi dobiš naročilnico za bergle (včasih tudi že bergle). Potem hodiš z berglami kake 3 mesece ali dalj. Mislim, da posebnih pripomočkov za kopanje ne bo potrebovala, razen na začetku pomoč pri vstopanju in izstopanju v kad. Še laže je prhanje. Če razen kolka nima večjih drugih težav, si bo kmalu opomogla.
P.s. Sama sem imela kolk zlomljen, pa so me tretirali kot težjo prizadetost od vstavitve proteze.
LP