Po operaciji hernije diska
Pozdravljeni!
Pred mesecem dni sem bil operiran na hrbtenici, hernija diska L4L5. Po opetaciji mi je kirurg povedal, da je bil disk ze toliko dehidriran, da po izpiranju ni ostslo nic od sredice, samo se obroc (annulus).
Sedaj sem zelo zaskrbljen kaj to pomeni za moje nadaljno zivljenje. Ali se bom po rehabilitaciji in ustrezni okrepitvi misic trupa lahko se ukvarjal s sportom (cestno kolesarjenje, turno boardanje…)? Kako je s stabilnostjo hrbtenice, ali se lahko izognem bodocim tezavam in operacijam ob ustrezni okrepitvi trupa? Ali lahko pricakujem normalno zivljenje glede na opisane rezultate opetacije? Trenutno sem poln vorasanj in strahov, zato se vam zahvaljujem za odgovore.
Spoštovani!
Izvid ni nič alarmanten, kljub operaciji lahko delate praktično vse normalno, malo je verjetno, da boste potrebovali še kakšno operacijo hrbtenice. Redno izvajajte vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK, izogibajte se hiperekstenzijskim sunkovitim gibom ledvene hrbtenice in dvigovanje težjih bremen nad glavo, daljšemu teku po asvaltu. S kolesarjenjem in bordanjem ne bi smelo biti težav. Čez nekaj let lahko ponovite MR preiskavo ledvene hrbtenice za oceno stanja in kontrola z izvidi pri ortopedu.
Lep pozdrav!