Po operaciji hernije
Pozdravljeni,
V začetkubaprila sem bil operiran za hernijo. L4-L5. Bolečina je hitro skoraj izginila. Sem pa pred operacijo vlekel za sabo desno nogo, saj se močna je bolečina razširila tudi tja. S tem.pa se jd tonus desne noge precej oslabil.
Bil sem tudi na rehabilitaciji. Tam so mi poleg ostalih terapij svetovali, naj stopnjujem s sprehodi, vključim kak klanec… Vse lepo in prav, vendar se mi od takrat ponovno pojavlja bolečina, ki pa je kljuvajoča in prisotna predvsem v mečih.
Zdravnico sem že 3x prosil za Olfen, pa mi niti ne odgovarja na moje prošnje. Ali si tako lahko pomagam sam? Je možno, da je mišica samo vneta, ali je težava lahko tudi druge narave? Včasih boli za znoret, osebna zdravnica pa me ignorira. Res bi bil vesel za katerikoli nasvet, kako bi si lahko pomagal.
Hvala in LP
Jernej
Pozdravljeni,
pomagate si lahko z Nalgesin S tabletami (te so v prosti prodaji v lekarnah), ki jih bi naj sicer jemali po 1 tableto na 8 ur, lahko pa jih krajši čas jemljete tudi po 2 tableti na 8 ur, kar je enakovrednu jemanju Nalgesin 550 mg tablet, ki jih lahko predpiše le zdravnik. Prav tako lahko kupite Daleron ali Lekadol 500 mg tablete, ki jih lahko jemljete po potrebi, do 2 tableti na 6 ur.
Bolečine, ki jih navajate, so lahko tudi posledica draženja živca v področju ledvene hrbtenice.
Najlepša hvala za odgovor. Sem dobil Olfen, vendar me sedaj boli že cela desna stran, od desne polovice hrbta do gležnjev. Zelo me skrbi, da bi se poškodba ponovila, že zato, ker mi je nevrokirurg povedal, da so operacije uspešne v 85% in si ne želim biti v preostalih 15%. Draženje živca, ki ga omenjate, pa verjetno pomeni prav to?
Mi lahko prosim svetujete še kako je z vajami, v času bolečin? Jih je pametno delati, ali lahko zadevo samo še poslabšam? Vsekakor si želim znebiti se bolečine in tudi izenačiti moč v obeh nogah. Trenutno je desna, bolj ali manj, kot prazen štunf…
Hvala in lp
Prosim.
Vaje priporočam izvajati le do meje bolečine.
Glede na težave, ki jih navajate, priporočam, da čim prej opravite novo slikanje kolena z magnetno resonanco in/ali da se oglasite pri vašem nevrokirurgu.
Sem najprej dobil zgolj RTG.
Kaj pa bi lahko bilo narobe s kolenom? Bolečine okoli kolena se pojavljajo predvsem na zadnji zunanji strani kolena, boli pa tako, da prakticno boli cela noga. Bolečina se pojavi predvsem ob obremenitvi noge, v mirovanju pa je čez nekaj časa skoraj povsem izginejo.
Zjutraj boli, po Olfenu je bolje, do prvih, malo daljših obremenitvah pa začne ponovno boleti.
Koleno ne zgleda zatečeno.
Lp
Ne morem reči na daljavo.
Kaj bi bilo lahko narobe, je mogoče, sicer z omejitvami, ugotoviti s kliničnim pregledom, ki ga priporočam opraviti najprej, nato pa opraviti še usmerjena slikanja z magnetno resonanco (in/ali morebiti druge preiskave), če bodo potrebna.
Sem opravil MR LS, prilagam izvid in prosim za mnenje.
Standardne sekvence.
Ledvena londroza je izravnana in težiščnica pomaknjena malce nazaj. Do nivoje L5 ni posebnosti.
Na nivoju L5/S1 so vidne degenerativne spremembe z začetno spondilozo, cirkumferenčno protrudiranim iv diskom in začetno spondilartrozo, Modic 2 spremembe priležnih plošč in blažjim endrmom levega transverzalnega sklepa, v manjši meri desnega.
Ostanki hernije diska in fibrozne spremembe povzročajo precejšnjo zožitev levega lateralnega recesusa, draženje korenine S1 levo, ki je tudi zadebeljena in zmerno zožitev levega iv foramna. Desni iv foramen je tudi zmerno zožen, spinalni kanal v celoti blago do zmerno zožen.
Signal iz vidnega dela hrbtenice je primeren.
Mnenje: Zožitev levega lateralnega recesusa na L5/S1.
(samu upam, da sem vse prav prepisal…)
V izvidu navajajo zožitev v predelu poteka 1. križnične korenine levo (ta je tudi zadebeljena), ki jo povzroča ostanek izvržene medvretenčne ploščice in brazgotine.
Mogoče je, da bo za odpravo težav, potrebno ponovno operativno zdravljenje. Odločitev je odvisna predvsem od prizadetosti dražene živčne korenine.