Najdi forum

Pred 2 letoma sem si v prometni nesreči zlomila 1. ledveno vretence, vstavili so mi vijake in jih nato po 1,5 leta odstranili. Moj kirurg je rekel, da je vdrta zg. terminalna plošča vretenca, drugo se mu je zdelo v redu, mi dal roko in se poslovil. In v resnici nimam nekih težav, razen če predolgo hodim/stojim , me začne boleti. Pred nekaj meseci pa sem bila na pregledu pri cenzorju za zavarovalnico, danes pa sem prebrala njegovo uradno mnenje in se mi je stemnilo pred očmi, saj piše, da ne smem teči, dolgo hoditi, sedeti, stati, dvigovati težjih stvari, da je v ledvenem delu moja hrbtenica ravna, ne pa ukrivljena, odklon nazaj porazen (5%), naprej in vstran pa tudi manjši, kot je normalno, najhuje pa se mi je zdelo to, da gre pričakovati poslabšanje in degeneracijo vretenca (ampak on ni videl RTG slik). Kaj lahko storim? Septembra nameravam sicer stopiti do kirurga. Ali naj delam kakšne vaje za hrbte in trebušne mišice?Obiščem zasebno ambulanto? Kakšno je to poslabšanje? Ali je možna ponovna operacija ali da bom kdaj na vozičku? Začela sem s študijem medicine in moj cilj je kirurgija, tam je pa veliko stanja in nezdrave drže, kar verjetno ni preveč priporočljivo?
Hvala in lep pozdrav

Vaše težave so zelo tipične po operaciji, mislim, da je bila operacija kar dobra. Težave ali poslabšanje stanja seveda lahko pričakujete kadarkoli, saj iz navedenega stanje vaše hrbtenice ni normalno, povsem normalno niti nikdar ne bo. Kakšne težave in kdaj lahko (če bodo) nastopijo je seveda zelo težko oceniti.
Vsekakor je vse to odvisno od vas, kako boste stanje vzdrževali in seveda od sprejetih preventivnih ukrepov. Sklepam, da ste še mladi in marsikaj se da storiti. Treba bi bilo priti na pregled in pričeti z individualnimi vajami za razgibavanje in krepitev mišic, ki vam jih predpiše zdravnik.

New Report

Close