Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija po novem invalid

po novem invalid

Spoštovani!
Na vas se obračam zaradi nejasnosti v zvezi z invalidnostjo oz. z koriščenjem pravic. Vnaprej se opravičujem, če bojo moja vprašanja neumestna. Sem nova v tem in zato zelo malo ozaveščena. Seveda bi bila raje, če se o tem nebi rabila nikoli informirati, vendar je tudi mene doletela dignoza karcinom. Proti koncu l. 2012 so mi naredili radikalno op. po Werthaimu. Odtranili so mi maternico. Z obsevanji in kemoterapijo so se okvarili jajčniki. Razbrala sem, da bi mi morala biti priznana 60% telesna okvara. Ker sem brezposelna (stara 28 let) me zanima kaj s priznano okvaro “dobim”? Vem, da zaposlenim osebam pripada pravica, da se zaposlijo za štiri ure in da za ostale štiri ure prejemajo nekakšno nadomestilo iz SPIZ-a. Kako pa je v mojem primeru? Bi tudi jaz naj dobila nekakšno podporo? Ali je ta podpora enaka invalidnini? Nekje sem prebrala, da znaša invalidnina za 50 % okvaro pribl. 50€. Prosim za pojasnilo.

LP

Spoštovani,

v skladu z ZPIZ-2 lahko pravico do invalidnine uživajo samo tisti, ki so to pravico pridobili do uveljavitve novega zakona. Vsi, ki vloge niso vložili do 31.12.2012 te pravice več ne morejo uveljavljati, saj v ZPIZ-2 takšne pravice zavarovanci več nimamo.

Pozdravljeni!

Glede invalidnine razumem, kaj pa delna invalidska pokojnina? Mi pripada? Smatram, da invalidnina ni isto kot delna invalidska pokojnina? Zanima me še, če še imam pravico (ko se prijavim na zavodu za zaposlovanje) odpreti sp za 4 ure? lp

Spoštovani,

kljub temu, da bo tovrstna bolezen nedvomno pustila posledice do konca življenja in da življenje do vas iz tega vidika res ni bilo prijazno, vam moram povedati, da so vaša pričakovanja povsem nerealna in napačna. Invalidnost po ZPIZ-2 je podana, če se zaradi sprememb v zdravstvenem stanju, ki jih ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije in so ugotovljene v skladu s tem zakonom, zavarovancu zmanjša zmožnost za zagotovitev oziroma ohranitev delovnega mesta oziroma za poklicno napredovanje. Odstranitev maternice in okvara jajčnikov ste le redko “dovolj” za priznanje invalidnosti. Pa če tudi, bi bila podana npr. invalidnost III. stopnje, vam za katerokoli pravico manjka status zavarovanca oz. gostota zavarovanja.

Invalidnina je po ZPIZ-2 omejena le na primere, ko je do telesne okvare prišlo zaradi poklicne bolezni ali nezgode na delu. ( Nezgoda na delo ni več , ko greš v službo ali iz nje, le v primeru organiziranega prevoza s strani delodajalca).

New Report

Close