Najdi forum

po kolonoskopiji

Spoštovani,

en kup vprašanj imam.

Imela sem kolonoskopijo, pregled je bil kljub sedaciji grozno boleč, sploh na prvih 15 cm. Zdravnik je menil, da je tako zaradi brazgotin po CR. Ugotovil je tudi, da imam nenavadno zavito črevo.
Začuden je bil, kako so se moje težave pojavile šele sedaj in ne že takoj po porodu.
Izvid kolonoskopije sicer bp, razen majhnih hemeroidov.

Moje dosedanje preiskave: UZ trebuha-ok, gastroskopija vneta-sluznica (nolpaza), kolonoskopija-ok, kri-ok.
Mene pa še vedno – že tri mesece – boli po levi strani trebuha. Napenjanje in vetrove sem uspela rešiti z rednim jemanjem probiolex zrnc, trše blato z donatom. Bolečin pa se ne znebim.

Ali so napenjanje, vetrovi, zaprtost lahko posledica nenavadno zavitega črevesja? Če ja, zakaj se mi potem te težave niso pojavljale v preteklosti?

Ali je lahko vse to v kakšni povezavi z brazgotinami po CR? Sploh me zanima: ali se brazgotine od CR poznajo na debelem črevesu? Na zunanji steni ali kako?

Najlepša hvala za odgovore.

Spoštovana!

Po ginekoloških operacijah se z leti (ne takoj) zelo rado pojavijo brazgotine v trebušni votlini. Omenjenih brazgotin na kolonoskopiji ne vidimo, nanje le sklepamo, glede na zavitost sigme in težko kolonoskopijo. Drugače se omenjene brazgotine vidijo pri laparoskopskih operacijah, kjer tudi opravijo adheziolizo (odstranitev brazgotin). Zaradi zelo zavite sigme se lahko pojavijo bolečine v levem spodnjem kvadrantu, kjer se ta del črevesja tudi nahaja. Napihnjenost in vetrovi so lahko tudi posledica zdravljenja z Nolpazo-je znan in neprijeten stranski učinek zdravljenja z zaviralci protonske črpalke.

Lp;Nataša Smrekar

Mojka C., imam identične težave po CR (ki je bil zapleten, nastal hematom, ker ni bilo dobro zašito podkožje, zagnojilo se je vse skupaj in iztekalo iz rane še en mesec). Boli me sicer tudi po desni strani in okrog anusa, pa tudi okrog nožnice. Pred leti sem zaradi drugih težav opravila popolnoma nebolečo kolonoskopijo. Po porodu nedavno sem imela irigografijo, kjer niso ugotovili nič posebnega, razen zelo zavitega črevesa in nekaj manjših izrastlin. Ni mi povsem jasno, zakaj naj bi postalo črevo bolj zavito zaradi brazgotin, ki se pojavijo zunaj njega?? Ali si uspela težave kako rešiti? Upam, da so same po sebi izzvenele. Ginekolog mi je dejal, da če ne bo bolje ali se bodo bolečine stopnjevale, da bi razmislil o laparoskopiji, tega pa raje ne bi seveda, če ni nujno. Ali je glede na težave sploh smiselno opraviti po irigografiji še kolonoskopijo? Od poroda je 9 mesecev, težave pa so se začele pojavljati pred 3-4 meseci. Ginekološko je vse v redu, le ena globlja brazgotina od cr je v maternici, ki pa naj ne bi povzročala težav.

Seveda bi bila vesela mnenja zdravnika/ce na forumu. Hvala vnaprej,

Martina

Pozdravljeni!

Če je bil izvid irigografije v mejah normale, kolonoskopija ni potrebna.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani!

Lepo vas prosim, če mi lahko svetujete. Čez 10 dni imam datum za kolonoskopijo, vendar me skrbi, ker sem bolna že od 20. 1. 2012. najprej sem zaradi sinuzitisa jemala Amoksiklav (10 tablet). Dva dni po prenehanju jemanja antibiotikov, sem zbolela za vnetjem mehurja in dobila Premotren (nov antibiotik), katerega sem pila 5 dni. Z mehurjem so težave ostale. Zvečer me začne boleti tudi desna ledvica . Včeraj in danes sem imela tudi povišano telesno temperaturo na 37,7. Potem si zamešam v čaj Lekadol plus C in mine bolečina, pa tudi temperatura pade.
Ker bom najbrž dobila nov odmerek antibiotikov, me skrbi ali je dobro, da grem na kolonoskopijo ali naj datum raje prestavim in počakam , da se črevesje zopet okrepi, saj vem, da se po antibiotikih črevesje ne počuti dobro, ker ga antibiotiki oslabijo.
Lepo prosim svetujte mi, kaj naj naredim. Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Spoštovani,

če koloskopija ni nujna, kar mislim, da je po vašem pripovedovanju tako, vam svetujem, da koloskopijo preložite, kot ste mislili že sami. Preiskava ob prebolevanju akutne vnetne bolezni še dodatno obremeni telo, ker se morate zanjo pripraviti, pa še vpliv antibiotikov ni zanemarljiv. Preložite jo za nekaj tednov, seveda v soglasju s svojim zdravnikom.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani,

iskrena hvala za odgovor. Kolonoskopijo bom seveda preložila in upam, da mi bo še veljala ista napotnica. Ja kar ne morem se pozdraviti. Zdaj sem dobila Ciprobay in Naklofen, vendar imam temperaturo 38,9. Toliko časa nisem bila bolna že 30 let. Zdaj pa izgleda da imam zdesetkan imunski sistem. Komaj čakam pomlad.
Lep pozdrav,
Atia

New Report

Close