Po jemanju KT
Zdravo,
Pred kakšnim letom dni se je moje življenje obrnilo na glavo, s tem mislim tudi na moj način življenja. Spremenila sem način prehranjevanja in rekreacija je postala pomemben del mojega življenja. Od takrat se nenehno izobražujem na področju prehrane in kar si opisal v članku Veganstvo, tudi sama ugotavljam že nekaj časa. Sem vegetarjanka. Moj končni sklep je, da je naše zdravje v veliki meri odvisno od prehrane, ostale deleže pa si delijo rekreacija, stres in najbrž še kaj.
Pred letom dni sem tudi prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet, katere sem jemala celih 6 let. Zdaj tega ne bi ponovila nikoli več. Zanima me ali imam lahko kakšne posledice tako dolgotrajnega jemanja? Naj še povem, da antibiotikov ali ostalih zdravil ne jemljem, nazadnje sem bila pri zdravniku zaradi bolezni 6 let nazaj.
Hvala, srečno.
Pozdravljena Kleopatra!
O prehrani sem res napisal nekaj malega, veliko pa je tega, kar bi ljudje še morali vedeti. Seveda je tudi rekreacija pomemben sestavni del zdravega življenja, če seveda ne pretiravaš in ne postaneš zasvojena z njo. Menim, da je dobro vsaj 3 x na teden gibati se v aerobnem območju, saj to pomaga topiti maščobe, jača mišice in predvsem prekrvavi telo in prinese kisik tudi tja, kjer ga, z običajnim , sedenjem v pisarni, ne dobimo, pospešimo prebavo, odpravljamo zaprtje itd.
Aerobno območje si mora sam vsakdo izračunati na podlagi svoje starosti in teže. Ljudje med 35. in 45. letom naj bi dosegali maksimalni srčni utrip nekje okoli 125 – 135 udarcev na minuto. Kar je preko, je hudo pretiravanje, ki ga imenujemo aneorobno obmojčje, v katerm maščoba več ne izgoreva, mišice ne jačajo in takšno gibanje ima za posledico okvaro posameznih organov ( širitev srčnih prekatov itd. ). Osebno uporabljam merilo, da se skušam gibati v mejah, ki mi še dovoljujejo normalno govorjenje v celih stavkih.
Verjetno jemanje kontracepcijskih tablet ni pustilo nekih pomembnih posledic v tvojemorganizmu, če se po letu dni prenehanja še počutiš v redu. Sem pa načelno proti vsakemu jemanju hormonskih preparatov, če seveda ni ogroženo življenje in je njihovo jemanje neobhodno potrebno. Enako je z antibiotiki. Pridejo pa v življenju trenutki, ko se tudi antibiotikom ne moreš odreči, ko naletiš na infekcijo, ki je drugače ni mogoče odpravti. Takrat je zelo dobro, če kje izbrskaš kakšen recept za pripravo probiotičnega pudinga ali kaj podobnega, da zmanjšaš škodljive stranske učinke na minimum.
No, tudi zdravnik je potreben, te tvoje zadnje trditve ne odobravam. Dandanes uradna medicina uporablja in izvaja vrsto presejelnih testov, ki zmanjšujejo možnosti obolenj, ki so smrtno nevarna in prisotna v našem prostoru. Obisk ginekologa z odvzemom brisa vsako leto ni odveč, kot tudi ni odveč kontrolni pregled dojk, po 45. letu tudi debelega črevesja itd. Spet bom povedal, da nam je Bog dal sodobno medicino, ker jo potrebujemo in ne za luksuz. Zdi se mi pomembno ohranjati zvezo s sodobnim zdravstvenim sistemom.
Igor, hvala za odgovor.
Mislila sem v tem smislu, da nisem bila bolana že tako dolgo, na preglede pa vseeno hodim. 😉
Mislim, da dobro vzdržujem svoje zdravje, najbolj se “mučim” s stresom, saj je je v mojem življenju precej. A bom tudi tole dala čez nekako…
Lp.
Forum je zaprt za komentiranje.