Najdi forum

po hudem zvinu

Pred dobrim letom dni me je doletel hud zvin gležnja, potrgane vezi, kita (not. stran gležnja)… ni da ni. Ker gleženj ni bil zdravljen me je letos doletela operacija, kajti gibanje je bilo onemogočeno, bolečine vseskozi prisotne. (utesnitev, vnetje v sklepu) Žal je po operaciji (v zadnjem delu gležnja) stanje še slabše, bolečino imam sedaj po celem gležnju, zunanjem delu stopala ter po golenski kiti vse v koleno. Obiskujem terapije – magnet, DD tokovi, kopeli take in drugačne,… ni da ni. Bolečina, oteklina ostaja. Stabilnost gležnja je koliko toliko v redu, dvig na prste je otežen zaradi bolečega stopala, gleženj ne boli ob tem, boli pa gleženj spredaj ob poskusu počepa ter zategovanje v A tetivi se nikakor ne umakne. Intenzivne vaje z fiziatrinjo, doma potem ne pomagaja, le v sprednjem delu gležnja se po vajah pojavi boleča oteklina, sam gleženj pa je vseskozi zadebeljen. Kaj še naj storim, da končno začnem ponovno športat?????

Pozdravljeni!

Predvsem potrebujete ustrezno manualno terapijo in sicer mobilizacijo gležnja in pa trigger point terapijo. Elektroterapija in magneto terapija v takih primerih kaj prida žal ne pomagajo. Pomembno je,da dobite na ta način čimprej normalno gibjivost…potem bo vse lažje.

Spoštovani

Sem zdrav 25 letnik in zelo sportno aktiven (6-7 krat tedensko igram mali/veliki nogomet)

Pred 6 tedni sem si kar močno zvil gleženj. Opravil sem slikanje RTG, kjer je bilo ugotovljeno, da ni prišlo do zloma.

Oteklina je že skoraj popolnoma izginila, prisotna je še majhna bula. Že pred časom sem začel delati vaje za gleženj (vaje za plantarno in dorzalno fleksijo, inverzijo in everzijo) ter vaje za propriocepcijo.

In prav pri propriocepciji bi Vas prosil za pomoč, saj nikjer nisem zasledil kakšnega programa, kjer bi bile opisanje točno katere vaje in koliko ponovitev naj naredim za stabilnost.

Bil sem tudi pri terapevtu, ki mi je le povedal da moram delati vaje za stabilnost, ni mi pa znal povedati točno katere vaje in koliko ponovitev naj naredim.

Upam da mi boste lahko pri tem pomagali Vi

Hvala lepa za odgovor vnaprej in lep pozdrav

Pozdravljeni!

Proprioceptivnih vaj za gleženj je cel kup. Najbolj osnovna je stoja na eni nogi na ravnotežnostni blazini z odprtimi oziroma zaprtimi očmi. Vajo se izvaja nekje do 15 sekund, nato se jo izvede na drugi nogi. Noga na kateri stojite mora biti rahlo pokrčena. Druga noga pa je lahko v različnih položajih: ali so kolena skupaj in pokrčena noga 90 st v kolenu ali je druga noga pokrčena visoko spredaj pod pravim kotom ali se delajo krogi v kolku ali se simulira gib kot da bi brcali žogo… teh različic je polno in so odvisne od namena vaj.

Potem so poskoki v različnih smereh: naprej, nazaj, po diagonalah…z dostopom na zunanji del stopala.

Tako na pamet, brez vaše prisotnosti, je težko sestaviti ustrezen program prav za vas…

New Report

Close