Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) po HP že leto dni, pa še ni v redu

po HP že leto dni, pa še ni v redu

Pozdravljeni.

Že leto dni imam težave. Lani septembra sem dobila diagnozo bakterija HP. Uspešno sem jo pozdravila z antibiotiki (dihalni test je bil negativen) in nato še kar dolgo jemala Ultop (več kot pol leta). Pred nekaj meseci sem na predlog lečečega zdravnika ukinila ultop, težave z želodcem pa se občasno pojavljajo, in sicer čutim “trdo” v zgornjem delu abdomna, pod žličko. Zjutraj je vedno prisotna kot neka slabost, podobna tisti v nosečnosti (nisem noseča). Na veliko potrebo grem redno, večinoma vsako jutro ob istem času. Občasno opažam le, da je blato malce bolj tekoče, ne tako kot pri hudi diareji. Če se lahko tako izrazim, prvi izločki so bolj kompaktni, nato pa je blato bolj tekoče. Res pa jem veliko zelenjave, posebej zdaj poleti veliko poletne zelenjave. Tudi pijem precej. V preteklih dneh sem zjutraj vzela en ultop in zdi se mi, da je bilo te dni, ko sem ga vzela, bolje.
Mene to stanje še kar skrbi. Pred časom sem se o tem zaupala zdravniku, ki je dejal, da je zdravljenje sluznice dolgotrajno in da je normalno, da se občasno pojavljajo bolečine. Vmes, ko sem še redno jemala ultop, sem imela tudi dvakrat napad bolečine v abdomnu. Tisto je pa zelo bolelo, vendar je po nekaj minutah bolečina odsekala in popolnoma izginila.
S hrano nimam težav, ne opazim, da bi mi kakšna hrana povzročala večje ali manjše nevšečnosti, le s praznim želodcem ne morem biti, takrat me želodec boli, taka “hladna” bolečina se pojavi dokler nekaj ne pojem.
Ali lahko na podlagi napisanega podate svoje mnenje? Zelo vam bom hvaležna. V času dopustov je težko priti do zdravnika, saj mojega nadomešča drugi zdravnik, ki seveda jemlje le nujne primere.

hvala in lep pozdrav.

Če so težave take kot pred zdravljenjem HP, bi veljalo ponoviti urea dihalni test. Pred opravljanjem testa 4 tedne ne smete jemati Ultopa niti antibiotikov. Če je vmes zaradi težav zdravilo nujno potrebno, je treba odložiti test, da bo spet 4 tedne brez zdravila. Če pa so težave hude, hujšate, bruhate ali opazite črno blato, je potrebna gastroskopija. Lahko nekaj časa jemljete Ultop ali drugo zdravilo iz skupine inhibitorjev protonske črpalke ti. po potrebi. Ko imate težave s spahovanjem in bolečinami ali zgago, nekaj dni ( 3 ali več ), jemljite to zdravilo.
Ste že opravili ultrazvok trebuha? Svetujem vam pogledati še žolčnik. Če ni kamnov, potem se samo skušajte zdravo prehranjevati, jesti več manjših obrokov dnevno, predvsem pa vsak dan poskrbite za gibanje, hojo ali lahen tek, pa po 6. ali vsaj 7. uri zvečer več ne jejte.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close